Rozhovor
sobota 03. září 2022

Jsem zpátky. Kvůli právům

Jednou z několika letních posil Letců je i teprve dvaadvacetiletý navrátilec Ivan Lytvynov, kterého řada hokejových příznivců zná díky jeho extraligovému působení v Českých Budějovicích. Nyní však pro mladého beka nastává nová etapa. Zatímco hokej na nejvyšší úrovni jde stranou, životní výzvou se pro Ivana stává studium práv. A právě to podle svých slov nejlépe skloubí s angažmá v Letňanech.

Jak se váš přestup do Letňan upekl?
Zrodilo se to tak, že jsem po loňské sezóně přemýšlel, jakým směrem se vydám dál. Zvažoval jsem i to, zda budu vůbec pokračovat v hokeji. Řekl jsem si, že už mě to nijak zvlášť nebaví a že půjdu raději akademickou cestou. Už jsem měl v hlavě delší dobu práva a teď přišla ta správná chvíle. Letňany dávaly největší smysl, protože nebudu muset nikam dojíždět.

Je to tedy tak, že Letci byli první a jedinou možnou volbou?
Je to tak.

Měl jste i nabídky z vyšších lig?
Ano. Měl jsem být v Prostějově, ale tím, že jsem se rozhodl jít na školu, to padlo. Chtěl bych jim ale poděkovat za to, že chápou mé důvody a že jednání byla v tomto ohledu hladká.

Jaké emoce ve vás vyvolává návrat do Letňan?
Je docela zajímavé vracet se do známého prostředí, i když musím říct, že se to tu hodně obměnilo. Spousta věcí je tu jinak a většina lidí je tu nových. Je to hodně specifické. Dá se říct, že to tu znám i neznám zároveň.

Už jste se naplno sžil s novým týmem?
Některé kluky jsem znal už delší dobu, s těmi jsem se nějak extra poznávat nemusel. I s těmi novými to ale bylo v klidu.

Sledoval jste Letňany i po odchodu?
Sledoval, zvlášť v loňské sezoně, která byla velmi úspěšná. Po té v uvozovkách reformě se tu hraje hodně atraktivní hokej nahoře v tabulce a to je vždycky plus. To žádnému týmu neublíží.

Letňany přichystaly v srpnu k výročí 20 let od založení klubu velkou exhibici, které jste se sám zúčastnil. Jaká byla?
Potkal jsem znovu lidi, se kterými už jsem se dlouhou dobu neviděl. Letňany měly přichystaný i bohatý doprovodný program pro fanoušky a hlavně pro děti. Přijela velká jména, byla to velmi záživná exhibice (směje se).

Co byste Letcům popřál k výročí vy osobně?
Hlavně ať přežijí ve zdraví následujících pár let. Cena za energie teď strašně vyletěla a spousta klubů kvůli tomu řeší existenční problémy, takže doufám, že se to Letňan nikterak nedotkne. Samozřejmě přeji klubu také co největší hráčskou základnu a velkou podporu od rodičů, sponzorů a tak dále. Ty další dobré věci už se na to budou jen nabalovat.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka