Podcast
neděle 10. dubna 2022

Jak je na tom dívčí hokej

Premiéra na olympiádě i následná mediální bouře. Ženský hokej zažívá nejen díky úspěchům národního týmu katarzi, jak ale funguje výchova mladých hráček a které problémy musí řešit? V novém dílu podcastové série Hokej Zblízka diskutovali bývalý trenér ženské reprezentace Petr Novák, olympionička Kateřina Zechovská a rodič Vít Hilburger. Epizodu si můžete pustit na Spotify, omlouváme se za zhoršenou kvalitu zvukového záznamu.

Jak na tom je ženský hokej v Česku? Hlavní otázka panelové diskuze nového dílu Hokeje Zblízka zazněla hned úvodem, jako obvykle přitom debata směřovala ke koncepci, k problémům, které ve výchově hráček panují, ale také dalším cílům nejen národního mužstva.

„Z pohledu fanouška se může zdát, že ženský hokej zažívá boom. Na Olympijských hrách v Pekingu ostře sledovaná reprezentace dokráčela do čtvrtfinále. Dialog byl ale jako vždy o širším úhlu pohledu. Proběhl posun ve výchově českých hráček v posledních letech? A jaké mají hokejistky možnosti z hlediska vývoje kariéry v jednotlivých fázích života?” nastiňuje témata dílu moderátor Kryštof Rossmann.

Ve studiu diskutovali bývalý trenér ženské reprezentace a současný trenér Černošic Petr Novák, olympionička a brankářka národního týmu Kateřina Zechovská i zástupce z řad rodičů Vít Hilburger, který má v letňanské sedmičce dceru Emmu.

Systém výchovy hráček znají všichni z různých pohledů. „Holky mohou hrát podle pravidel v kategorii s chlapci a být o dva roky starší. Myslím si, že v mladších kategoriích, až třeba do mladších žáků, by mohly hrát ve své věkové kategorii. Biologický věk je u holek vyšší, v mládí jsou vyspělejší. Trenéři toho využívají a proti šestiletým klukům staví osmiletou holku. Ta je pak schopná dát z osmi střel šest gólů. Malinkým dětem se hra otráví a vytváří se negativní atmosféra u chlapců i rodičů, že je porazila holka," zmiňuje jeden velmi konkrétní problém Petr Novák.

Systémem prošla 23letá brankářka Kateřina Zechovská, která aktuálně působí ve druholigové Bílíně a zároveň hraje ženskou nejvyšší soutěž za Příbram. „To, co holky nemají ve svalech, nahrazují technickou šikovností," odpovídá na otázku, jak vypadá přechod hráček na dorosteneckou úroveň. Zaměřuje se ale také na náročnost kloubení školy a hokeje, většina ženských světových soutěží je totiž neprofesionální, nebo semi-profesionální.

„Cíl je jasný - udržet se s kluky, co nejdéle holka stačí. Hráčka má náskok na začátku, kluci ji v dorostu doženou a zesílí, ona začne ztrácet," popisuje rodič Vít Hilburger, jehož dcera Emma hraje v letňanské sedmičce, mladší syn Timmy zase válí za čtyřku.

Je díky premiérové účasti hráček na olympijských hrách čas na větší popularizaci ženského hokeje? A které další systémové prvky by bylo ve výchově hokejistek potřeba změnit? Epizodu si už nyní můžete pustit na platformě Spotify

Čtěte také

Podcast hokej zblízka