Podcast
středa 19. května 2021

Co škodí rozvoji sportovců?

Dost možná nejzásadnější téma (nejen) uvnitř českého mládežnického hokeje. Co škodí v moderní době rozvoji mladých hokejistů a jaká úskalí vlastně nese příprava sportovců? Problematiku druhého dílu podcastové série HOKEJ ZBLÍZKA komplexně rozebrala trojice hostů, která se zaměřila na detaily vývoje hráčů i porovnání s ostatními zeměmi. Epizodu si můžete poslechnout ve formě audiostopy na Spotify i zhlédnout na YouTube.

Otevřenost je hlavním cílem podcastové série HOKEJ ZBLÍZKA, která probíhá v režii Letců a rozebírá celospolečenská témata související se sportovním světem. I ve druhé epizodě diskutovala trojice hostů, kteří se společně s moderátorem Kryštofem Rossmannem zaměřili na rozsáhlé téma související s růstem talentovaných hokejistů a sportovců obecně.

Opět bude k dispozici pohled všech stran, na nichž výchova sportovce stojí. Prostor tentokrát dostali specialista a odborník na sportovní medicínu Jiří Dostal, letňanský šéftrenér i bývalý reprezentant Jaroslav Nedvěd a zástupce z řad rodičů Ivan Pavlík, který dění vnímá jako otec dvou hokejistů z trochu jiné perspektivy.

„Dřív byl typický sportovec v dorosteneckém věku šestiválec, dnes z dětí děláme čtyřválce se třemi turby. Kluka nebo holku velmi rychle utavíte. Člověk pak není odolný a je náchylnější ke zraněním," popisuje Jiří Dostal a dodává: „Obecný pohyb chybí a mám pocit, že ho už ani školy nezvládnou zajistit..."

Řeč se stočila také na vztah rodičů ke sportu, vyhnutí se projekce sportovních snů do dítěte i naopak dodávání motivace ratolestem. „Vinou koronaviru jsme museli zapřemýšlet nad volným časem. Doba donutila lidi na chození vycházek, běhání. Můžeme se zamyslet nad tím, jak jsme za poslední dobu zlenivěli. Používáme auta, chybí nám komplexnost pohybu," přemítá Jaroslav Nedvěd.

Kroků a chůze celkově ubylo, v čem konkrétně je to problematické?

„Musíme si uvědomit jednu věc. Objemy klasického pohybu žádný trenér nedokáže nikdy vysuplovat," přiznává Dostal. Ztráty jsou podle něj markantní. V průběhu panelové diskuze došla řeč i na to, kolik pohybu reálné malým sportovcům ubylo oproti dřívějším dobám a jestli nejde jen o laciné vyzdvihování generačních rozdílů.

Jak je těžká úloha rodičů, kteří balancují mezi prací a učením dítěte správnému pohybu? Co s tím? A vnímají rodiče ze strany státu jasné informace o tom, kterým stylem by se měli při výchově sportovce ubírat? I o tom mluvil Ivan Pavlík. „Ze strany státu už jsem toho slyšel mnoho... Neřeším to, snažím se být sám aktivní a s dětmi se pohybovat."

Jak si stojíme z hlediska pohybu v měřítku hokejových zemí? Co vede ke zraněním a jaká je správná cesta vývoje dítěte? To vše ve druhém nabitém dílu HOKEJE ZBLÍZKA, který byl natáčený ještě v době starých časů přísných restrikcí. Diskuzi můžete poslouchat v autě, při vaření nebo třeba v práci. Druhý díl najdete na platformách YouTube i Spotify.

Máte chuť se ponořit do debaty?


Čtěte také

Podcast hokej zblízka