Malí Letci hráli turnaj v Českém Krumlově
pondělí 18. listopadu 2019

Druháci ochutnali první slávu! Brali dvě zlata najednou

Když na turnaj berete dva týmy, je vysoce pravděpodobné, že jeden skončí o něco lépe než ten druhý. Tohle ale nebyl případ letňanských druháčků. Poprvé si udělali výlet daleko za Prahu a v Českém Krumlově doslova zářili štěstím. Aby také ne - "áčko" i "béčko" Letců totiž ovládly své kategorie a do Letňan se vrátily jako vítězové. "Jsem šťastný za ně, protože si to zaslouží," říká trenér Jan Mišner.

Krátká rekapitulace na úvod: po triumfech v obou základních skupinách Letci vyhráli v kategorii "A" i finále, v němž porazili 7:4 rakouský Linz. V kategorii "B" pak přehráli 7:3 domácí Slavoj. 

Ani jeden tým za celý turnaj neprohrál.

"Kdy si zahrajete s takovými soupeři zdaleka? Tuhle možnost jsme doteď ještě neměli," připomněl kouč Mišner. "Rádi jsme využili pozvánku do tak krásného města. Někteří rodiče si to spojili s výletem a prodloužili si ho s pobytem přímo na místě. Byl to ideální víkend."

Aby ne, druháci hrají zápasy v minihokeji pravidelně, ale většinou jen po Praze či středních Čechách. 

Radost ze sobotního vítězství byla u dětí znatelná. 

"Hodně to pro ně znamenalo. Oba týmy hrály na dvě trojky, takže soupeři měli většinou víc hráčů. Ale kluci to poctivě odmakali, bylo vidět, jak si to užívají. Je to pro nás cenný úspěch, na druhou stranu ho určitě nechceme přecenit," dodává Jan Mišner.

Letňanská kategorie 2. třídy ve věku kolem šesti, sedmi let čítá dohromady zhruba 28 hráčů. S tím, že trenéři některé uvolňují do mladšího i staršího ročníku.

"Je nás tu hodně, ale to je jedině dobře, za to jsme moc rádi," tvrdí kouč Letců. "Také proto se snažíme hrát co nejvíc, někdy i dvakrát za víkend nebo za den. Jednak proto, aby se protočili všichni, a taky proto, že tyhle kluky prostě hokej neuvěřitelně baví." 

Možná právě to je jeden z faktorů, proč dvojka o víkendu uspěla.

"Je to také o tom, jak si to od začátku nastavíte," připomíná Mišner. "Snažím se tréninky nastavit tak, aby se děti učily a rozvíjely dovednosti, ale taky aby je to bavilo. Konzultujeme to často s Láďou Kadaněm," zmiňuje kolegu, který šéfuje letňanským žáčkům.

A tak druháčcci dostali hned v pondělí za odměnu ryze herní trénink, kde bylo šest různých stanovišť. Na jednom si tak mohli zahrát minihokej, na dalším hokejový fotbal nebo hokejové ragby...

O Vánocích je čeká další větší turnaj. V Českých Budějovicích by poprvé měli odehrát hokej na celou polovinu hřiště ve formátu čtyři na čtyři.

Uspějí i tam? Ostatně na jih Čech teď mají velmi hezké vzpomínky.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka