Odchovanci
neděle 15. května 2022

Letci v ELH: návrat i debut

Letci byli znovu vidět mezi elitou. Také v již uplynulé sezoně řádili na extraligových kolbištích hráči, které Letňany vychovaly. Odchovanci se přitom blýskli zajímavými výkony. Michael Gaspar si sáhl s Hradcem Králové na Pohár prezidenta ČSLH, Václav Adamec zase kromě premiérových startů za áčko dominoval v DHL extralize juniorů. S Plzní nakonec slavil titul, když gólem rozsekl sedmé finále. A co další borci?

Matěj Chalupa – Návrat domů

Extraliga se letos mohla těšit na jeden velký návrat. Matěj Chalupa (prozatím) ukončil svou zámořskou misi a nabral otočku směr Čechy. Nevracel se však do Hradce, se kterým si zahrál i finále Ligy mistrů, smlouvu podepsal s Litvínovem, kde cítil největší potenciál k dalšímu sbírání zkušeností v kariéře. „Měl jsem pár nabídek, ale ta od Vervy mi dávala největší smysl," komentoval krátce po podepsání kontraktu pro klubové stránky odchovanec Letců. V hangáru řádil od mladšího po starší dorost. „Chci se ukázat a věřím, že dostanu hodně prostoru. Z toho důvodu jsem se rozhodl podepsat právě v Litvínově,“ dodal.

32 zápasů (4+5)

Chalupa si poprvé v ostrém extraligovém utkání zabruslil v rámci 20. kola, od té doby patřil k základním článkům sestavy Chemiků. Za 32 duelů nasbíral čtyři góly a pět asistencí, postupem času mu klesal ice-time i proto, že Litvínovští bojovali o udržení a vsázeli na zkušenost. Dva matadoři Viktor Hübl a František Lukeš ale v klubu po sezoně skončili, tradiční celek čeká generační obměna. 23letý útočník, který bojoval o NHL v organizaci Chicaga, podepsal s Vervou víceletou smlouvu, která by měla platit až do konce příští sezony s případnou opcí na další rok. Rozhodně tak zabojuje o důležitější roli.

Václav Karabáček – Sen o semifinále

K veleúspěšné sezoně svého klubu přispěl Václav Karabáček. Šikovný útočník působí v Českých Budějovicích už čtvrtou sezonu, tentokrát se přitom Motor probojoval až do semifinále poté, co vyřadil ambiciózní Pardubice. V play off narazil až v souboji s pozdějším vicemistrem ze Sparty. Velký týmový úspěch a bronzové medaile přišly už ve druhém ročníku po návratu Jihočechů do elitní soutěže (poprvé sezona 2020/21).

50 zápasů (5+8), 8 zápasů v PO (0+0)

A co osobní statistiky? Karabáček zapsal v 50 zápasech třináct bodů za pět branek a osm asistencí, ve vyřazovacích bojích se neprosadil. V klíčových zápasech dostal prostor okolo devíti minut, čas na ledě mu ale značně kolísal. Motor řešil skladbu kádru na příští sezonu, 26letý forvard by měl každopádně pokračovat i další ročník.

Ivan Lytvynov – Gól za Ukrajinu

U Motoru ještě zůstaneme. Jedno utkání v extralize si totiž i letos může odškrtnout perspektivní 21letý zadák Ivan Lytvynov, jenž většinu sezony strávil v druhé nejvyšší soutěži. Nastupoval za Havířov a Vrchlabí. V dresu AZ posbíral 25 duelů a čtyři asistence, za Vrchlabí měl bilanci 1+5.

1 zápas (0+0)

V extralize během minulé sezony měl Lytvynov jediný zápas, zase však skóroval za reprezentaci Ukrajiny. Prosadil se v přípravném utkání proti Chorvatsku, když v 9. minutě otevřel skóre prvním reprezentačním gólem za seniorský národní tým. Jeho celek vyhrál jednoznačně 11:0. Nadějný zadák si zároveň zahrál na mistrovství světa divize jedna skupiny B proti Polsku, Japonsku, Estonsku a Srbsku. Rodák z Mariupolu zapsal ve čtyřech mačích jednu asistenci.

Jiří Průžek – Energetická zkušenost

Další letňanský žolík, eso v rukávu. Jiří Průžek po dlouhé fázi kariéry měnil dres, z Letňan zamířil do Liberce v kategorii U18, teď se posunul do Karlových Varů. Sezona mu nevyšla podle představ, ve 32 zápasech zaznamenal dvě branky a stejný počet asistencí, základní část navíc zakončil s negativní bilancí -3 účasti na ledové ploše.

32 zápasů (2+2)

Během ročníku si zároveň zahrál v Chance lize za Benátky, kde vyšvihl čtyřmi body v sedmi mačích. Příležitost dostal u Energetiků také v play off, kdy brázdil led během porážky Varů s Dynamem 2:3. Na ledě strávil pět minut, po sezoně mu vypršela smlouva a další své angažmá řeší. Ve hře je samozřejmě také návrat do Liberce.

Michael Gaspar – Vítěz základní části

Pokračuje ve sbírání extraligových zkušeností a dostává stále více prostoru. Gaspar si zahrál v aktuálním ročníku 37 zápasů na top levelu, pětkrát asistoval na gól. Jedná se o největší porci minut na ledě, minulou sezonu posbíral 12 zápasů a o rok dříve zase 14. Stabilní článek hradecké defenzivy výrazně pomohl svému celku k triumfu v základní části se 116 body.

37 zápasů (0+5)

V play off ale první nasazený celek klopýtl hned ve čtvrtfinále, když proti Mladé Boleslavi sice vyhrál otevírací duel série, posléze ale už dominovali Bruslaři. Do vyřazovacích bojů Gaspar nezasáhl, na východě Čech má ovšem podepsanou smlouvu ještě na příští sezonu a realizační štáb s nim počítá. Vypomáhat může stejně jako naposledy v partnerském Kolíně, kde odehrál tři zápasy.

Václav Adamec – Titul v U20

Fantastickou sezonu má za sebou také další zadák ve výčtu. Václav Adamec odešel z Letňan před sezonou 2017/18 do Plzně, v aktuálním ročníku dostal možnost premiérově brousit také extraligový led. Za „Indiány" si zahrál 14 zápasů, jednou skóroval a jednou asistoval. Šanci dokonce dostal také ve vyřazovací fázi, když byl povolán do série předkola s Boleslaví.

14 zápasů (1+1)

Mladičký 19letý útočník brilantním způsobem řádil v DHL extralize juniorů, kde se stal s průměrem víc než bodu na zápas pátým nejproduktivnějším hráčem soutěže základní části. V 38 utkáních základní části nasázel 18 branek a 26 asistencí. V play off pak možná ještě o něco výrazněji pomohl k historickému triumfu Plzně a zlatým medailím. Rozhodující sedmou bitvu o titul s Libercem Adamec dokonce rozhodl gólem na 3:2, u další branky asistoval.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka