Aktuality
čtvrtek 12. května 2022

Začala příprava. I s lakrosem

Přílet, dovolená končí! Všechny kategorie v průběhu aktuálního a příštího týdne spouští letní přípravu na nadcházející sezonu 2022/23, jako vždy bude i tentokrát dřina v parných dnech ochlazena hodinami uvnitř hangáru. „Velká výhoda Letců,“ přikyvuje kouč Jan Mišner na otázku trénování na ledě i během největších veder. Novinkou bude mimo jiné třeba lakros pro základnu. Kdy začne příprava A-týmu a jak vypadají realizační týmy?

Některé kategorie už s dřinou před novou sezonou začaly, jiné na premiérové tréninky teprve čekají. Do konce příštího týdne se ale vrtule v motorech roztočí u všech part včetně druholigového áčka. „Už probíhala individuální příprava. Ta se proměnila spíš v regionální skupinky trénujících kluků podle místa, kde žijí. Spolupracují a chodí do posilovny,“ popisuje kouč A-týmu a šéftrenér Letců Jaroslav Nedvěd. Druholigový kádr se bude scházet dvakrát týdně na ledě, společnou průpravu začíná v úterý 17. května.

„Když jsem ještě hrál, led v létě nebyl,“ usmívá se Jan Mišner. Je to určitě naše výhoda proti ostatním klubům, kus práce na ledě uděláme. Otevírá se pro mě například prostor k trénování různých dovedností, na něž bych před sezonou nejspíš tolik času neměl,“ pokračuje kouč druhé a páté třídy. Jinými slovy jde o bonusový čas.

Letci budou mít během suché přípravy opět k dispozici areály ve Fryčovické a Tupolevově ulici. Většina týmů začíná lehkými fyzickými testy. „Zkusili jsme si běh na 50 a 4x10 metrů na čas, skok z místa a šestiskok. Výsledky jsem si zapisoval, abych na konci přípravy věděl, jaký děti udělají progres,“ říká Mišner. Výkony se dají použít i jako dobrá motivace, po volnu si samozřejmě ale Letci budou na zátěž zvykat postupně.

Klub si pro žáky 3. až 5. třídy ale připravil ještě jednu pecku. Hrát se bude netradiční lakros.

„Jde o sport, který má k hokeji blíž než třeba fotbal,“ vysvětluje Nedvěd. Hráči musí na rozdíl od kopání do balonu přihrávat rukama stejně jako na ledě. Nezvyklé zpestření přípravy má za cíl pomoct mimo jiné koordinaci očí a rukou. „Myslím, že by to mohlo hráče bavit. Dostaneme zapůjčené vybavení včetně zaškolení do pravidel sportu. Týmy každopádně budou chodit klasicky i do lesoparku,“ dodává šéftrenér klubu.

Radost mají také samotní trenéři, kteří se na sport severoamerických indiánů těší. „Jsem za lakros rád, je to zase úplně jiná činnost než hry, které s dětmi děláme celý rok. Běhá se s hokejkou, košíkem v ruce, různé prvky se mohou hodit i v hokeji,“ uznává Mišner a druhým dechem dodává. „Samotného mě zajímá, jak budou vypadat tréninky.“

V realizačních týmech na novou sezonu nastaly změny. Kromě obvyklé rotace koučů u kategorií skončil Martin Dufek, se kterým si můžete přečíst rozhovor zde. K juniorce se přesouvá Martin Uldrich, na lavičce dorostu a deváté třídy bude stát David Pojkar. Dosavadní trenérský tandem u brankářů nově doplní Tomáš Doskočil, jako asistenti budou vést základnu i Veronika Exnerová a Jan Urych, Jan Hanuš pak bude mít na starost jako hlavní kouč první třídu. Složení štábů ovšem ještě není finální a může dojít ke změnám.

Tak vzhůru do práce!

Realizační týmy pro sezonu 2022/23



  • Kurz: Ladislav Kadaně, Martin Gebell, Jan Urych, Veronika Exnerová
  • 1. třída: Jan Hanuš, Martin Gebell, Jan Zedek, Veronika Exnerová
  • 2. třída: Jan Mišner, Jan Zedek, Martin Gebell, Veronika Exnerová
  • 3. třída: Ladislav Kadaně, Jan Mišner, Jan Hanuš/Martin Gebell, Veronika Exnerová
  • 4. třída: Martin Rousek, Jakub Kvaček, Jan Hanuš/Jan Zedek/Martin Gebell, Veronika Exnerová
  • 5. třída: Jan Mišner, Jan Hanuš, Jan Zedek
  • 6. třída: Ladislav Kadaně, Jakub Kvaček
  • 7. třída: Martin Rousek, Lukáš Vykouk
  • 8. třída: Martin Uldrich, Martin Hušpauer
  • 9. třída: David Pojkar, Martin Gebell
  • Dorost: David Pojkar, Jakub Kvaček
  • Junioři: Martin Uldrich, Lukáš Vykouk
  • A-tým: Jaroslav Nedvěd, Ondřej Poul
  • Brankáři: Jiří Černoch, Miroslav Kopřiva, Tomáš Doskočil

Čtěte také

Podcast hokej zblízka