Téma
pátek 29. dubna 2022

Jak pracovat s gólmany

Když všechny systémy selžou, je on ten poslední, který může situaci zachránit. Gólman. Leží na něm zodpovědnost, pracovat musí pod obrovským tlakem, může být první hvězdou zápasu, ale také hlavním důvodem prohry. Možná i kvůli tomu všemu se často říká, že brankáři tvoří uvnitř týmu speciální, samostatnou jednotku. Koneckonců sami nejlíp ví, jak se připravit, rozhýbat a hlavně naladit hlavu. Jak s nimi pracovat a proč je klíčová psychika?

Pro někoho samotáři, pro jiného podivíni. Gólmani se s veškerým tlakem během utkání musí vyrovnávat sami, nedostanou se tak často ke střídačce, kde běžně rozdávají trenéři okamžitě po návratu z ledu rady a spoluhráči se navzájem povzbuzují. „Pozice brankáře je vlastně téměř individuální sport v rámci toho kolektivního," říká letňanský trenér gólmanů Jiří Černoch, který se na téma podíval detailně.

U brankářů představuje alfu a omegu výkonu psychika. To vám potvrdí každý, kdo někdy stál mezi tyčemi a valil se na něj jeden útok za druhým. Zatímco chyba útočníka i beka může být častokrát napravena spoluhráčem, zaváhání gólmana je statisticky v 80–90 % případech potrestáno gólem. Právě z tohoto důvodu je klíčové udržet čistou mysl za kteréhokoliv vývoje. „Z vlastní zkušenosti vím, že hlava hraje při ovlivňování výkonu hlavní roli. Spousta šikovných kluků, které jsem poznal, bohužel na trému a podobné faktory doplatila," potvrzuje kouč maskovaných mužů.

Čím víc se gólman chyby bojí, tím pravděpodobněji se stane. Například mentální kouč Marian Jelínek mluví dlouhodobě o tom, že je klíčové dostat se při sportu do stavu „flow“, v němž si hráč neuvědomuje čas, předchozí chyby a hraje skoro až automaticky, přirozeně. O tématu psychiky a jejím přímém vztahu s předvedeným výkonem jsme psali podrobně v rubrice Hokej Zblízka. Teď se vraťme k otázce, zda by měl být přístup kouče k brankářům odlišný.

Zpětná vazba je důležitá

‚‚Domnívám se, že je třeba, aby trenéři vůči brankářům projevovali větší ohleduplnost,‘‘ míní Černoch a navazuje jasným příkladem. Hodnocení výkonu by podle něj mělo nastat až po dohraném utkání, nikoliv během přestávky mezi třetinami.

Vše začíná ale už u přípravy, která se logicky oproti té hráčské liší. Konkrétně v Letňanech jsou na úvodních 15–20 minut brankáři odděleni od týmu a věnují se aktivitám přímo jim určeným. Zbytek tréninkové jednotky absolvují s kolektivem. Kouč gólmanů přitom na tréninku zůstává až do konce, aby jim mohl říkat postřehy ke cvičením s mužstvem. ‚‚Je třeba, aby kluci věděli, kdy například nedohráli puk nebo z brankoviště málo vyjeli,‘‘ doplňuje specialista.

Ten je často svým způsobem i mentálním koučem. ‚‚Pokud brankáře dokážete naladit na správnou vlnu po psychické stránce, pravděpodobně se mu bude dařit i po té fyzické,‘‘ ví Černoch. Zároveň prozrazuje, jak může své svěřence nakopnout. ‚‚Pokud vím, že se mu nedaří, mojí prioritou je dostat ho do psychické pohody.‘‘ Stěžejní faktor představuje komunikace.

I proto je důležité, aby mezi gólmanem a trenérem panovaly dobré vazby. Spolupráce vyžaduje důvěru. ‚‚Snažím se udržovat s kluky spíš kamarádský vztah. Myslím si, že je pro ně pak jednodušší svěřit se mi s jakýmikoli problémy, které jim zatěžují mysl.‘‘ Pokud gólmana něco trápí, zaručeně to ovlivňuje jeho výkon na ledě.

Trofeje pomůžou sebevědomí

Gólmani Letců v minulé sezoně ukázali, jak vysoko mají výkonnostní strop. Na turnajích sbírali během celé sezony individuální trofeje a drželi své celky pravidelně i během ligy, koneckonců hned dva z nich Michael Krajčík a Matěj Kučera bojují v anketě Letec roku o vítězství.

„Troufnu si říct, že se v Letňanech s gólmany pracuje dlouhodobě dobře," přemítá Černoch. „Rozhodně je výhoda, že kluci vědí, co čekat ode mě, a já naopak vím, co čekat od nich,“ dodává a na mysli má dlouholetou spolupráci. Pokud se vedení strážců brankoviště ujme víc mentorů, musí mít stejný přístup. „Je potřeba, aby se s nimi pracovalo jednotnou metodikou. Proto jsem rád, že se ke mně připojil Míra Kopřiva, který je naladěný na stejnou vlnu."

Jedním z klíčů dobré výchovy brankářů je přijít na to, jak z nich dostat maximum. „Musíte vědět, jak na ně – někdo nad sebou potřebuje hůl, jiného zase motivuje spíše chvála,“ uvědomuje si kouč gólmanů. A zároveň platí to nejdůležitější, chytání musí hlavně bavit! „Snažíme se tréninky dělat zábavné a zpestřovat je různými cvičeními. Když děti něco baví, tak to funguje.“

Individuální ocenění, která na různých akcí dostali během sezony například Kryštof Udržal, Yury Baranov nebo Michael Krajčík, potěší i trenéry. „Samozřejmě z toho mám pokaždé radost," přiznává Černoch. „Ale hlavně je to uznání pro kluky. Odměna za jejich práci a píli.“ Trofej zároveň motivuje k další práci.

Je potřeba si uvědomit, že práce s brankáři představuje dlouhodobý proces, na jehož výsledky se vyplatí počkat. „Nepřinese to ovoce hned, je nutné s nimi pracovat intenzivně a hodně se zaměřovat na detaily," ví jejich mentor. Nejen tvrdá práce však zajistí pozdější úspěch. „K chytání musí člověk mít dispozice a vlohy,“ do brány se nemůže postavit každý. ‚‚Potom je na klucích, jestli svoje předpoklady chtějí dál rozvíjet, a na nás, abychom jim to umožnili,‘‘ uzavírá trenér.

Tak co, láká vás brána?

Čtěte také

Podcast hokej zblízka