A-tým
pátek 15. dubna 2022

Sedm klíčů do budoucna

Sezona 2021/2022 přinesla hokejovým Letňanům spoustu radosti. Vítězství v základní části a postup do finále, kde chyběl jen jeden poslední krůček k ovládnutí celé divize Sever. Přestože to v rozhodujícím klání Letcům nakonec nevyšlo, jejich výkony jsou velkým povzbuzením směrem do budoucna. I proto jsme vybrali TOP 7 detailů, které by třeba už v příštím roce mohly naklonit misky vah na stranu A-týmu.

Filosofie klubu

Vychováme Letce proto, aby se prosadili v hokejovém světě a zároveň se časem rádi vraceli do hangáru. To je motto Letců, kterým se řídil také realizační štáb áčka před návratem do II. ligy. Trenéři vsadili na kartu loajality, vztahu k vrtuli na hrudi. A byla to dobrá volba.

„Je to správná myšlenka, mládež máme kvalitní. V osmé třídě se žáci začnou rozprchávat a jdou si vyzkoušet, jestli mají na vyšší level. Někteří se po kolečku v extraligových dorostech a juniorkách vracejí," ví Jaroslav Nedvěd. Benefity jsou jasné, vracející se hráči znají prostředí a mají ke klubu vztah. Zároveň áčko slouží jako motivace pro dorostence s juniory. Pokud hokeji dají sto procent, mohou posbírat cenné zkušenosti v seniorské soutěži.

„Jde o naší nadstavbu, Letci se mají kam vrátit. Příkladem jsou třeba Vojta Kropáček, Jan Zedek, Kuba Wojnar nebo Jan Hanuš. Věříme, že jich tu časem budeme mít zpět ještě víc," dodává kouč.

Nejvyšší ambice

Jde o běh na delší trať a nejde vzít zkratkou. Klub má ale ty nejvyšší ambice, které se krok po kroku prolínají s realitou. Na úvod přišla nová vizuální podoba loga, letecký merch a fanshop, rozsáhlá rekonstrukce kabiny A-týmu, následovat mají navíc další stavební úpravy v hangáru včetně investic do mládeže.

Letňany jdou za vytouženým cílem systematicky a komplexně, což je věc, jež hraje v druholigové konkurenci velkou roli. Příkladem budiž šíře kádru, s níž A-tým odehrál ročník i s vědomím, že soupiskou mohou otřást koronavirové problémy. Ambice jsou jasné a koncepci se přizpůsobuje cesta k úspěchu.

Mimo jiné cesta za Chance ligou, která je jedním z dlouhodobých cílů.

Aklimatizace v soutěži

Pro Letce byl ročník 2021/2022 obnovenou premiérou ve třetí nejvyšší soutěži a nutno podotknout, že hned na první dobrou velmi úspěšnou. Podobně cenné jako vítězství v základní části a postup do divizního finále jsou nepochybně zkušenosti, které svěřenci Jaroslava Nedvěda budou moci zužitkovat v příštích letech.

„Určitě nás zkušenosti z uplynulé sezony posunou dál. Spousta kluků hrála jen mládežnický hokej, přechod mezi dospělé je velký krok,“ uznává útočník Lukáš Kastner, jenž se hned při své první sezoně v Letňanech zařadil mezi opory.

„Na druhou stranu si myslím, že když má mančaft vysokou kvalitu, tak je možné přehrávat i zkušenější týmy,“ doplňuje svého spoluhráče letňanský kapitán Jiří Hozák.

Rozehranost

V uplynulých sezonách dopadl na lední hokej stín koronavirové pandemie. Nehrály se nižší ani mládežnické soutěže, a tak si velká řada hráčů nejen z Letňan musela vytrpět roční hokejový půst. Teď je však doba temna pryč, hráči už zase mají starý známý režim pod kůží a mohou z něj těžit v dalších ročnících.

„I během covidu jsme se nějakým způsobem udržovali, ale je pravda, že za poslední dva roky soutěžní zápasy, mimo přáteláky, prakticky nebyly,“ ohlíží se za nelehkým obdobím Kastner.

Druhý nejproduktivnější hráč tak návrat do normálních hokejových kolejí vítá s otevřenou náručí: „Každopádně je lepší, když na sebe sezony navazují plynule, ne tak jako během pandemie.“

Mimořádná parta

Asi každý sportovec ví, že dobrý kolektiv na hřišti i mimo něj je naprostým základem pro jakýkoli týmový úspěch. Letci partu tužit umí a dokonale z ní těží.

„Letos byla kabina nesmírně přátelská. Netvořily se žádné skupinky, všichni zkrátka táhli za jeden provaz. Doufám, že se podaří udržet většinu kádru pohromadě a budeme mít na čem stavět,“ chválí atmosféru v A-týmu kapitán Jiří Hozák a není sám.

„Musím říct, že takhle dobrou partu jsem ještě nikdy neměl,“ říká zase útočník Jakub Wojnar. A přidává se i Lukáš Kastner: „Hodně si spolu rozumíme. Jako tým jsme ještě neměli žádnou vnitřní krizi.“

Smysl pro detaily

Kromě charakteru kabiny je hokej často i záležitostí nejtitěrnějších detailů v přípravě. Letňanským trumfem je v tomto případě video.

„Videocoaching je věc, která ve II. lize není samozřejmostí. Připravovat se na každého soupeře s pomocí videa je hodně užitečné,“ kvituje Lukáš Kastner. „Jde o to, že člověk se podívá na chybu, která s sebou nesla následky třeba až po pěti vteřinách hry,“ popisuje jeho parťák Jakub Wojnar, který přidává i další perspektivu.

„Na druhou stranu si hráč může přehrát nějaký svůj povedený moment v zápase, třeba kličku, na kterou si pak díky videu víc věří,“ pokračuje dvaadvacetiletý forvard.

Plnící se hangár

Ano, je to tak. Skutečně i vy fanoušci máte úspěch letky tak trochu ve svých rukou. Zaplněný hangár představuje pro letňanský celek důležitý motor navíc.

„Fanoušků přibývá. Nabaluje se to díky místním dětem a rodičům. Každého z nás potěší, když si s námi děti přijdou plácnout,“ oceňuje střelec Kastner. Skvělá atmosféra pomáhala letce hlavně během vyhecovaného play off.

Divácká přízeň dělá radost i Jiřímu Hozákovi, jenž vyslovil pro příští sezonu jednoznačné přání: „Rádi bychom přitáhli na stadion z okolí Letňan co nejvíc lidí a udělali z toho takovou sobotní tradici o páté!“

Tak co, budete u toho?

Čtěte také

Podcast hokej zblízka