Povídání
sobota 15. května 2021

Ukáže se, kdo to myslí vážně

Symbolická promluva po půl roce. Martin Dufek vyjádřil obavy z dopadu koronavirové situace už v listopadu minulého roku, těsně před rozvolněním opatření přišla vhodná chvíle reflektovat vývoj událostí znovu. S odstupem. Jak se podle žákovského trenéra Letců proměnil přístup lidí k pandemii, co se stalo během krizové doby zákazu tréninků na ledě a kterých pozitiv si na zvláštním režimu všiml?

V listopadu minulého roku to nebylo příjemné povídání. „Obávám se, že někdo s hokejem i skončí," předpovídal tehdy Martin Dufek. Situace se Letcům povedla ustát, kýžený návrat na led proběhne už v pondělí, i když za nastavených podmínek a omezení.

S rozvolněním přichází ideální chvíle nechat za téměř půlroční pauzou bez hokeje tlustou čáru. Předtím se ještě, naposledy, hodí učinit poslední vsuvku a zpětně reagovat na vývoj. „Situace se změnila v tom, že se sport nechal přešlapovat na místě. Na mládež se příliš nehledělo, takže se děti ve svém věku dlouho nemohly rozvíjet ani ve sportu, ani ve škole," začal vyprávění letňanský kouč. Podle něj sportovní orgány udělaly při jednání s vládou málo.

Z ledu byly děti staženy v prosinci, po přelomu roků 2020 a 2021 nastalo prázdno. Republika se vypořádávala se zdrcující třetí vlnou pandemie. „V první fázi lidé vládě věřili, striktně omezení dodržovali. Pak se prokázalo, že řešení krize možná až tak šťastné nebylo a pohled se trochu změnil," nastiňuje svůj pohled Dufek. Není jediný, který má pocit, že situace není stabilní. Turbulence koneckonců neprožívali jen Letci, ale všechna odvětví mládežnických sportů.

Realizační štáby byly většinu času odkázány na online komunikaci. „Samozřejmě nedobrá situace je pro trenéra hlavně z pohledu vývoje hráčů. Není stoprocentní, že tréninkové plány děti vyplní. Mám zkušenost, že je opravdu stoprocentně zvládají jen ti praví, kteří mají hokej opravdu rádi," vypráví zkušený kouč s dovětkem, že krize na druhou stranu ukázala, kdo je ochotný pro sport udělat maximum.

Zároveň ukázala ještě jedno pozitivum. „Vidím, že lidi vzali situaci do vlastních rukou a chodí ven. Klidně celé rodiny, které chtějí řešit život v obecné rovině," těšilo Dufka, i když bylo ze sportovního hlediska extrémně složité udržovat klasické tempo. „Klub nám vyšel maximálně vstříc. Ale člověk začíná znovu, s roční ztrátou. Obrovskou. Nešlo navázat na koncepci, kterou jsme jako Letňany chtěli dělat."

Jak nejlépe výpadek popsat? Příkladem s dospělým hráčem, který se musí celý rok vypořádávat se zraněním. „I pro něj je hrozně těžké nasednout zpátky na koně a dostat se do toho. Mohlo se stát, že děti přestanou mít ke sportu vztah a to pak neovlivní ani rodiče. Ti se navíc musí starat o rodinu a zajistit ji."

Dufek naději neztrácel a po celou dobu věřil, že se situace otočí. Nakonec se tak stalo, od 17. května se hokej vrací. Ožije. Aktivita některých Letců ale neustrnula ani během opatření. „S jednotlivými kluky jsem se domluvili a chodili jsme trénovat. Když se teď podívám na své týmy, poté co jsme rozjeli suchou přípravu, jsem mile překvapen. Hráči pracují a nevadí jim, že se nehraje. To je správný přístup k věci."

Díky cvičení totiž mají hráči energii. Trenér si dobře uvědomuje nepsané pravidlo, které pro tuto dobu platí dvojnásob. Štěstí přeje připraveným. „Pokud si někdo myslí, že všechno dožene, když si dá odpočinek, je na velkém omylu. V hokeji jsou zásadní dovednosti. Pokud je soused dělá a já ne, přeskočí mě mílovým krokem. Nemám šanci ho dohonit."

Všichni jsou hlavně rádi, že se hokej vrací. „Když budu dobře sportovat, půjde mi dovednost a budu na tom psychicky i fyzicky dobře, to je dané. Trenér ovlivňuje společně s rodiči děti. Jde o spolupráci, díky níž se dítě vyvíjí dál. Takové navození atmosféry," uzavírá Dufek.

Stejně jako hráči je za návrat na led vděčný.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka