Lifestyle
neděle 07. března 2021

6 kroků k posílení imunity

Aktuální doba nás učí, že je zdraví na prvním místě. Patří k věcem, které si nemůžeme za žádnou cenu koupit. Imunitní systém je základním stavebním kamenem ke správnému fungování organismu, nenahraditelně přispívá k obraně proti patogenům. Právě obranyschopnost si zaslouží pravidelnou péči, imunitu je potřeba neustále posilovat. Čím se tedy nejlépe ochráníme a co nám může zvednout náladu?

Jakmile jsme oslabení, poznáme to na sobě velmi rychle. Bolest v krku, únava nebo rýma? Nic neobvyklého, obzvlášť v zimě, kdy jsme k nemocem náchylnější. Naštěstí proti nachlazení lze bojovat včas. Nemusíme ho přece řešit až ve chvíli, kdy naše tělo navštíví. Existuje totiž spousta preventivních kroků, díky kterým se budeme po celý rok cítit lépe a vyhneme se proleženým dnům.

1. Bohatá výživa
Imunitní systém by nikdy nebyl dostatečně silný bez zdravých a pestrých potravin. Jídelníček je odrazem naší obranyschopnosti, výrazně tedy ovlivňuje to, jak se okolním škodlivým virům umíme bránit. Jídlo, které každý den pojídáme, je zároveň prvním krokem k pevnému zdraví

Důležitost stravy potvrzuje i šéftrenér základny Ladislav Kadaně: „Jíst ovoce a zeleninu jako zdroj vitaminů je samozřejmá věc. V zimě neustále klukům připomínáme, aby na své zdraví víc mysleli.“

Neměli bychom tedy jíst moc sladkých potravin obsahujících průmyslově zpracované látky a naopak se zaměřit na příjem bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých forem tuků. Tělu neprospívají příliš slaná nebo kořeněná jídla a samozřejmě mastný fast food. Základem bohaté výživy je například každodenní dávka ovoce a zeleniny, které v sobě obsahují vitaminy a další důležité nutriční hodnoty.

Dalšími spolehlivými pomocníky jsou například ořechy, libové maso, ryby nebo luštěniny. Neměli bychom zapomínat ani na probiotika, ta totiž napomáhají ke správné funkci střevního mikrobiomu a nalezneme je třeba v kefíru nebo jogurtu. Pokud nám chybí určité minerály (často železo nebo horčík), můžeme je nahrazovat doplňky stravy, nicméně většinou stačí sáhnout po vhodných potravinách.

2. Dostatečný spánek
Organismus ke svému fungování nutně potřebuje odpočinek. Pokud strávíme celou noc sledováním seriálů nebo hraním videoher a ráno nás čeká školní test nebo trénink, našemu tělu dáváme pořádně zabrat. Spánek by měl být pravidelnou činností, na kterou se těšíme. Měli bychom si tedy vyhradit nejméně sedm hodin, abychom stihli zrelaxovat.

Pokud dochází k problémům s usínáním, rozhodně pomůže vypnout všechny elektronické přístroje a vzít do ruky raději knížku nebo časopis. Používání mobilního telefonu těsně před spaním je nebezpečným zvykem. Kvůli modrému záření nás může začít bolet hlava nebo oči. Jestliže málo spíme, dochází nejen k vysoké únavě, ale také ke ztrátě koncentrace, nálady a vyššímu riziku výskytu stresu.

„Spánek“


3. Čerstvý vzduch
Lék na nudu a lepší náladu? Výlet v přírodě. Pobytem na čerstvém vzduchu nejen prospějeme svému tělu, ale podpoříme i duševní zdraví. Procházka lesem nebo městem rozhoupe tělo do přirozeného pohybu a také správně naladí naše myšlenky. Pokud venku přidáme i trénink, posílíme kardiovaskulární a imunitní systém daleko výrazněji než v posilovně.

Není novinkou, že má příroda relaxační účinky. Nesmíme však zapomínat na sluneční paprsky a neschovávat se doma, pokud je zrovna sluneční den. Proč? Sluneční záření opět vyvolává dobrou náladu a zvyšuje naši produktivitu. A to nejdůležitější: Dodává životně důležitý vitamin D, který je pro silnou imunitu nepostradatelný.

Pokud to vezmu všeobecně, děti chodí ven rozhodně méně, a jejich obranyschopnost je proto nízká. Sezením doma hodně ztrácejí. Bohužel tomu nepomáhá ani aktuální doba, kdy nikam nesmíme a nejsme už tak odolní,“ komentuje s povzdychem Kadaně.

Kouč přípravky ale zároveň vyzdvihl, že v Letňanech se na pohyb dbá. Díky rodičům. „Máme tu především aktivně založené rodiny, které se snaží často chodit ven. Pohybový problém tu tím pádem není.“

4. Pravidelné sportování
Pro hokejisty a ostatní sportovce je téměř každodenní trénink samozřejmostí. Jenže sezona probíhá úplně jiným způsobem, na individuální dřinu doma není nikdo z nás zvyklý. Proto je potřeba plnit tréninkové plány zodpovědně a cvičit ne kvůli trenérům, ale kvůli sobě.

Aby úplně nevymizela motivace, pomůže různé tipy aktivit střídat. Je ale nutné si zapamatovat, že trénink vždy přináší našemu tělu nespočet benefitů z fyzického i psychického hlediska. Pokud ho přeskočíme, děláme tím něco prospěšného?

5. Méně stresu
Nervozita ze zápasu nebo školních povinností výrazně neškodí, krátkodobý stres se dá považovat za přirozený. Jestliže nás ale něco trápí dlouhodobě, tělo trpí víc, než si myslíme. I psychika má totiž na imunitu nemalý vliv.

Pro lepší mentální stav je ideální logicky dělat to, co nás baví, a rozvíjet naše koníčky. Na dobrou náladu je nejlepší recept i stále zmiňovaný pohyb. Podstatná je ale také komunikace s rodiči, kterým se můžeme svěřit, a pravidelná socializace s našimi blízkými.

Během sezony by se ale nemělo zapomínat na kontakt s trenéry a o svých problémech je informovat. Důležité je, aby se hráč dopředu trenérovi svěřil, pokud se necítí dobře. Když nebude ve své kůži, ať raději cvičení vynechá. Ne vždycky totiž poznáme, že něco nemusí být v pořádku,“ komentuje Kadaně.

6. Správná hygiena
Poslední bod se týká hygienických návyků. Ačkoliv dříve bývala u dětí imunita vyšší, dnes tomu tak rozhodně není, protože část z nich nechodí pravidelně ven. Naprostým základem je mytí rukou po toaletě a před jídlem, k umyvadlu bychom však měli zamířit i po každém návratu domů!

Epidemiologická situace v nás vyvolala nedůvěru, podat si s někým ruku je dnes téměř tabu. Na své bezpečí bychom ale neměli myslet jen v době pandemie. Pokud se přece jen jednou za čas necítíme dobře, je lepší zůstat doma, a i obyčejné nachlazení podchytit včas.

A jak je to s návratem k fyzické aktivitě? Trenér Letňan zdůrazňuje, že přístup ke každému hráči musí být individuální. „Někdo se po nemoci vrátí na led skoro hned, někomu to naopak trvá delší dobu. Samozřejmě reagujeme podle toho, o jakou nemoc nebo úraz se jedná. Hráč, co například zrovna prodělal angínu, nemůže dostat stejný trénink jako ostatní.“

Na závěr je nutno zopakovat, že zdraví je to nejcennější, co máme. A také ho nelze jen tak nahradit, proto bychom měli dělat maximum proto, aby nám silná imunita vydržela po celý rok.

„Les


Čtěte také

Podcast hokej zblízka