Rozhovor
neděle 03. září 2023

GM: Stavba arény se blíží

U Letců v pozici generálního manažera načíná už čtvrtou sezonu. A ambice klubu pod jeho vedením jsou stále odvážnější. Hokejové Letňany chtějí v dospělém hokeji znovu útočit na postup do vyšší ligy, stejný cíl zůstává i v mládežnických kategoriích. A ty žákovské? Hned několik tříd dnes patří k republikové špičce. „Je před námi další velký úkol. Ten, na který jsme dlouho čekali,“ říká v rozhovoru Tomáš Divíšek.

Tím úkolem myslíte dlouho avizovanou přestavbu Ice Areny?
Přesně tak. Vím, že máme zpoždění dva roky, ale bohužel jsme to nemohli ovlivnit. Teď se konečně začíná něco hýbat. Už jsme domluveni se stavební firmou, v lednu příštího roku by se měla dělat první fáze. Chtěli jsme s tím začít už letos v létě, ale dlouho se čekalo na projektanty.

Co vše bude v první fázi výstavby?
Během sezony se kompletně změní první patro arény, všechno ještě musíme logisticky připravit tak, aby to zásadně neohrozilo základní potřeby týmů. Popíšu to ve zkratce: v přízemí už zůstanou - vyjma áčka - zrekonstruované kabiny jen pro hobíky. První patro, klubová zóna, bude patřit letňanské mládeži, kde bude mít každý tým svou šatnu, o kterou se bude starat. V projektu je i místnost, kde si děti budou moct dát svačinu. A malý gym s dozorem, abychom pomohli rodičům, kteří děcko nestíhají včas vyzvednout z tréninku. Budou si tam moct hrát, protahovat se nebo si udělat školní úkoly.

Mluvíme tu o prostorách, kde je dnešní fitness centrum. Co bude s fitkem?
Zatím jen prozradím, že fitko se přesune do jiných prostor v našem areálu, který se v nejbližší době výrazně rozroste. V tom areálu bude kromě fitka třeba hokejová střelnice pro hráče, skatemill, Sense Arena s tréninky ve virtuální realitě nebo velký cvičební sál. Samotné fitness centrum bude modernější, než jak ho znáte v dnešní podobě. Bude rozděleno na zónu s těžkými posilovacími stroji a kardio zónu.

V aréně je už otevřena nová restaurace. Co se ještě chystá?
Ten projekt je opravdu velký a má několik fází, takže se bavme nejprve o té prvotní. Ale stále platí, že se rozrosteme ještě o jednu malou ledovou plochu a další zázemí. V přestavbě se počítá i s navýšením kapacity na hale číslo 1, kde pravidelně hraje své zápasy A-tým.

„Letňanský hokej a jeho mládež bude mít jedno z nejmodernějších center v Česku.“

Můžete potvrdit, že pevnou součástí hokejového zázemí bude i vedle stojící Aquacentrum Letňany Lagoon?
Ano, už nyní tam Letci chodí v rámci tréninku nebo regenerace do bazénu. Do dvou let bude členům našeho klubu sloužit jako tréninková a regenerační zóna s bazény, saunou a wellness centrem. Je to další z mnoha prvků, které budou vytvářet vysoký nadstandard klubového zázemí. Těšíme se na to.

Celý projekt svými ambicemi připomíná vyhlášené tréninkové centrum hokejové akademie v rakouském Salcburku. Bude to ta hlavní deviza klubu?
Jsem o tom přesvědčený. Pro to, aby sem rodiče chtěli dávat své děti, aby se tu děti cítily dobře, aby rozvíjely své schopnosti a dovednosti, pro to je potřeba nabídnout jim také zázemí a komfort. Chceme do toho zařadit i programy správné životosprávy, regenerace a tak dále. Letňanský hokej a jeho mládež bude mít jedno z nejmodernějších center v České republice, možná i střední Evropě.

Krátce k vám: hokejová Sparta vás v květnu představila jako nového člena vedení klubu, kde jste v roli sportovního ředitele. Mnoho lidí v Letňanech se v té době začalo ptát, kde doopravdy působíte.
Nabídku Sparty jsem i díky provázanosti obou klubů přijal, ale v Letňanech samozřejmě zůstávám. Jen sportovní část agendy za mě přebírá Jarda Nedvěd, který má pod sebou trenéry i hráče. Další kompetence dostal Tomáš Blažek, který je už takový náš inventář. Já v Letňanech budu na vše dohlížet z pozice jakéhosi supervisora.

Co si slibujete od nové sezony v Letňanech?
Kromě nového zázemí, o kterých jsme se už bavili, také sportovní úspěchy a další progres. Budeme-li mluvit o áčku, tak zůstává vize stejná: chceme mladým hráčům dát prostor se zlepšovat. Poslední sezona byla extrémně úspěšná, v návaznosti na propojení se Spartou bychom se rádi posunuli zase o kousek dál. Což znamená bojovat o Chance ligu.

„Dostat dorost a juniorku do vyšších soutěží musíme zkoušet každý rok s maximálním úsilím.“

Může být nový kádr silnější než ten loňský?
Hned po finále jsme měli informace, že nám konkurence bude rozebírat hráče. Když se rozhodli jít za jinou výzvou a lepšími finančními podmínkami, byli jsme nuceni hledat jinde. S celým realizačním štábem jsme na tom usilovně pracovali, nakonec si myslím, že nový tým bude ještě kvalitnější. Má sílu, ale bude chvíli trvat, než si všichni na sebe zvyknou a noví kluci do puntíku pochopí naši filozofii.

O nové spolupráci na ose Sparta - Litoměřice - Letňany už padla řeč (více ZDE). Kladete stejný důraz na postup i v mládežnických kategoriích?
Ano, jenže ty jsou na tom všem vůbec to nejtěžší. Dorost a juniorku máme v regionálních soutěžích, jsme si vědomi toho, že musíme jít výš. Loni dorost prožil bezvadnou sezonu, dotáhl to až do play-off, ale bohužel to nestačilo. Musíme to zkoušet každý rok s maximálním úsilím. Ale je to začarovaný kruh, ze kterého se těžko dostává. Protože ten, kdo tým trošku přerůstá, odchází jinam. A ten, kdo byl dobrý a zůstal, pokračuje do vyšší kategorie, takže vlastně hraje pro své následovníky.

Takže i v těchto patrech budete sázet na spolupráci se Spartou?
Doufáme, že spolupráce se Spartou nám i v něčem pomůže, jednáme o tom, jak to uchopíme, protože toužíme po lepší soutěži pro dorost i juniorku. Ale abychom se dobře pochopili: Letci i Sparta jsou stále dva oddělené kluby a užší spolupráce by měla vznikat od 8. třídy výš. Protože tady v Letňanech se dělá hokej velmi kvalitně a zvlášť v žákovských kategoriích je to naprosto viditelné. Naše týmy umí porazit kohokoliv a díky kvalitě našich trenérů patří ke špičce.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka