20 let klubu
pondělí 15. srpna 2022

Kdo jsou letecké chlouby

Elitní hráči se smlouvami v NHL, borci s desítkami startů na mládežnických šampionátech i dlouholetí výborní trenéři. Letňanská soupiska vyrazí proti All-Star výběru nabitá známými jmény i odhodláním partu okolo Davida Pastrňáka porazit. V sobotu 20. srpna se bude rozhodně na co dívat. Kdo jsou letecké chlouby a co mají v kariérách za sebou? Připomeňte si jedno jméno po druhém, brzy je můžete spatřit na vlastní oči.

#33 JAKUB VRÁNA

V Letňanech hrál až do dorostu, pak odešel do Švédska. Aktuálně bude startovat již 7. sezonu v NHL. V roce 2018 vyhrál Stanley Cup s Washingtonem Capitals, nyní hájí barvy Detroitu Red Wings. Letos v květnu pomohl po 10 letech národnímu týmu k medaili na MS.

#21 LUKÁŠ ROUSEK

Je dalším z hráčů draftovaných NHL. V Letňanech válel od 1. třídy do staršího dorostu, kde vyhrál produktivitu i krále střelců nejvyšší soutěže. V roce 2019 si ho vybralo Buffalo Sabres. Loni stihl kvůli zranění jen 19 zápasů v AHL, nyní se připravuje na kemp v prvním týmu.

#30 LUKÁŠ PAŘÍK

>U Letců chytal až do kategorie staršího dorostu. V sezoně 2018/19 zamířil za oceán, kde se proslavil vstřeleným gólem a vychytanou nulou současně v zápase WHL. Pařík patřil organizaci LA Kings, před pár dny přestoupil do Colorada, kde bude hájit dres farmy v AHL.

#71 MATĚJ CHALUPA

Šikovný útočník zde strávil dorosteneckou část kariéry, v sezoně 2020/21 se díky dobrým výkonům v extraligovém Hradci Králové dostal do organizace Chicaga. Tam odehrál rok na farmě za Rockford IceHogs, loni se vrátil zpět do Čech. Aktuálně obléká dres Litvínova.

#18 VÁCLAV KARABÁČEK

Patří mezi další slavné hráče Letců, v jejichž barvách se proháněl po ledě od 1. třídy do mladšího dorostu. Draftován byl v roce 2014 z celkové 49. pozice Buffalem Sabres, nakonec odehrál 24 zápasů v AHL. Teď načíná 5. sezonu v Motoru, kterému pomohl do extraligy.

#23 IVAN LYTVYNOV

Výrazně se zapsal do historie českobudějovického hokeje, když Motoru pomohl zpět mezi elitu. Perspektivní zadák hrával v Letňanech od mladšího dorostu až do A-týmu, před sezonou 2022/23 se k Letcům vrátil a bude za ně hrát ve II. lize.

#61 MARTIN HUGO HAŠ

Od první do sedmé třídy hrál v Letňanech, pak se přes Spartu a Finsko dostal až za oceán. Draftovaný byl v roce 2019 v pátém kole Washingtonem Capitals. Minulou sezonu 21letý bek strávil v QMJHL. I on byl v roce 2019 účastníkem MS do 20 let.

#14 JIŘÍ PRŮŽEK

Velký bojovník a další z odchovanců, kteří okusili českou nejvyšší soutěž. V dresu s vrtulí na hrudi strávil dlouhé roky, až ve starším dorostu se přesunul do Liberce. Minulou sezonu zažil změnu, když zamířil do karlovarské Energie. Aktuálně je hráč prvoligového Šumperka.

#3 KAREL KLIKORKA

Talentovaný zadák si zkusil extraligu v Mladé Boleslavi, aktuálně má podepsáno ve Slavii. Dvakrát si zahrál za národní mužstvo na MS do 20 let. V Letňanech sbíral zkušenosti až do staršího dorostu, v tom mladším ovládl produktivitu i krále střelců mezi obránci celé extraligy.

#2 FRANTIŠEK HRDINKA

Z Letňan zamířil do akademie Salcburku, pak strávil tři sezony ve Švédsku, kde hrál za mládež věhlasné Frölundu a Linköpingu. Poctivý bek se dvakrát zúčastnil MS do 20 let. Extraligové zkušenosti sbíral v Mladé Boleslavi, aktuálně obléká dres prvoligového Přerova.

#27 VÁCLAV ADAMEC

Ice Arenu si dobře pamatuje z období mezi první třídou až mladším dorostem. Produktivní útočník se poté přesunul do Plzně, s níž minulou sezonu oslavil juniorský mistrovský titul, na němž se dokonce podílel zlatým gólem. Zároveň zapsal také premiérové starty v extralize.

#6 DOMINIK SKLENÁŘ

Letňany reprezentoval až do staršího dorostu, loučil se tu po sezoně 2015/16, kdy se přesunul do Hradce Králové. Na východě Čech zapsal první starty v nejvyšší soutěži, zároveň byl součástí reprezentačních výběrů U18, U19 i U20. V této sezoně bude hrát za Znojmo.

#25 JAKUB WOJNAR

V kariéře už stihl velký oblouk. V roce 2014 se na pár let rozloučil s Letci, přes Spartu skončil v juniorce finské SaiPy. Před sezonou 2021/22 se po několika angažmá v Chance lize vrátil do Letňan a hraje zde za A-tým. V minulosti reprezentoval Česko v kategorii U16 a U17.

#26 DOMINIK ŘEPÍK

Mladší bratr sparťana Michala v Letňanech působil v dorosteneckých kategoriích, odkud zamířil do juniorky Hradce Králové. Přes Dvůr Králové, Kadaň, Tábor, Bílinu a Příbram se před minulou sezonou vrátil zpátky k Letcům, s nimiž to dotáhl až do finále.

#4 ADAM KELLERSTEIN

V Letňanech vyrůstal od útlého dětství po boku hráčů jako Jakub Vrána nebo Václav Karabáček. Po následných štacích v Mladé Boleslavi, Slavii a Chomutovu rozehrál svou seniorskou kariéru ve druhé nejvyšší slovenské soutěži. Od ročníku 2021/22 je zpět v Letňanech.

#20 VOJTĚCH KROPÁČEK

Šikovný centr začínal s hokejem v Letňanech, pak prošel mládežnickými celky Sparty. Za ni si zahrál také jeden zápas v extralize a dokonce se hned gólově prosadil. Následně hostoval třeba v prvoligovém Sokolovu nebo Litoměřicích a skončil zpátky v Letňanech.

#16 JAN ZEDEK

Letňanský obránce strávil v Ice Areně podstatnou část své dosavadní kariéry a díky skvělým výkonům si také vybojoval angažmá v prvoligové Dukle Jihlava. Během minulé sezony zamířil na hostování zpět k Letcům. Nadcházející ročník stráví ve slovenské Trnavě.

#8 KRYŠTOF PEJCHAL

Talentovaný forvard u Letců vyrůstal a sbíral zde první zkušenosti i v dospělém hokeji. V době, kdy soutěže zasáhla koronavirová pandemie, si odskočil do kladenské juniorky, aby se záhy vrátil do svého mateřského klubu. V Ice Areně hrál za A-tým a bude tomu tak i letos.

#87 MILAN ANTOŠ ml.

Syn mistra republiky aktuálně působícího také v roli hokejového experta plánuje nadcházející sezonu strávit v druholigových Benátkách nad Jizerou. V Letňanech perspektivní zadák působil až do staršího dorostu, odkud zamířil do Slavie, kde hrál Chance ligu.

#15 LADISLAV KADANĚ

Už dlouhá léta se naplno věnuje trenérskému řemeslu, ale ještě v roce 2018 bojoval za Letce i na druholigovém ledě. V Letňanech patří mezi služebně nejstarší kouče, zároveň zde působí jako svazový metodik a šéftrenér klubové základny.

#10 JAN MIŠNER

Další trenérská ikona Letců. U mladších letňanských kategorií působí půldruhou dekádu, v klubu přitom sám vyrůstal jako hráč. Dodnes se udržuje v hráčském tempu při zápasech Krajského přeboru. V něm také dlouhé roky vedl tehdejší Letňany jako jejich kapitán.


Chtěli hrát, ale museli se omluvit: Lukáš Lhoták (EHC Olten, Švýcarsko), Michael Krutil (HC Sparta Praha), Michael Gaspar (Mountfield HK)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka