Povídání
neděle 11. července 2021

Hokejista i mistr kulturista

Také v nejisté době lze najít pozitiva. Jedno takové si během minulé, předčasně ukončené sezony našel Aleš Půlpán, jedna z nových tváří A-týmu. Útočník si stanovil netradiční cíl, chtěl mimo led prorazit jako kulturista. Po měsících dřiny přišla sladká odměna – první místo na mistrovství republiky a obří úspěch i na mezinárodní soutěži. „Jsem rád, že se mi soutěž povedla na první pokus, ale teď se těším zase na hokej," neskrývá Letec.

Pauza v hokeji by neměla přejít ve sportovní útlum. Aleš Půlpán ovšem využil koronavirové krize na maximum, viděl příležitost, jak si splnit sen. Stal se profesionálním kulturistou.

„Druholigovou sezonu nám ukončili poměrně brzy, začal jsem si přivydělávat jako výživový poradce a fitness trenér. Chodil jsem cvičit i před prací," otevírá svůj příběh 29letý forvard a nováček v letňanském dresu.

Renomé kondičních koučů kolísá podle zkušeností, Letec se vydal na začátek cesty, i když vášeň ohledně zdravého životního stylu objevil už v mládežnických kategoriích. „Jsem blázen ohledně fitness odjakživa, mám ho rád," směje se. „Až zkrácená sezona mi ale dala prostor a čas, takže jsem se mohl do kulturistiky ponořit naplno, díky čemuž jsme měl možnost zkusit soutěže.“

Půlpán vstoupil do kulturistické organizace ICN (ICompete Natural Czech), na důležité závody se intenzivně připravoval půl roku. Nakonec z toho byla one man show. Bral první místo na republikovém mistrovství a zlata ze všech kategorií, kterých se mohl zúčastnit, také na mezinárodní akci v Itálii.

Byl by ale omyl si myslet, že honba za výsledky proběhla jednoduše. V tak složitém odvětví nestačí pouze zvedat činky a rozvíjet svalové partie, kulturistika se odráží hlavně od dlouhodobé disciplíny. Ta musí být podmíněna obrovskou motivací.

„Všechno je jen o hlavě. Správně jsem si nastavil myšlení, a proto mi nevadilo ani jíst neustále kuře s rýží. Musí se totiž dodržovat přísná dieta, která je v celém procesu klíčová. Veškeré jídlo se důkladně váží a nastavuje tělu ideální poměr makro i mikroživin,“ vysvětluje konkrétně.

Právě výživa hraje podle šikovného útočníka v jakémkoliv sportu větší roli, než si společnost myslí. Jeho pohled budete mít možnost detailně slyšet ve třetím díle podcastové série HOKEJ ZBLÍZKA, v němž byl hostem. Mimo jiné zmiňoval překvapení nad tím, jak pečlivě se zahraniční hráči jídelníčku věnují. „Vědí, že vliv stravy na hokej je obrovský, a chtějí být lepší. Také jsem si to dokázal, protože jsem se zároveň zlepšil v kondičních testech."

Jak ale udržet silnou vůli?

„Když se do něčeho vrhnu, tak jedu naplno. Bez hokeje jsem se potřeboval upnout na jiný termín, fitness se mi honilo hlavou pár let a říkal jsem si, že když to nezkusím teď, tak kdy jindy?" krčí Letec rameny. Medailemi ovšem progres nekončí, oba sporty půjde skloubit.

„Ke cvičení jsem se dostal také proto, že jsem chtěl být lepší na ledě. Kulturistika se však zaměřuje na zvětšení objemu svalů, zatímco hokej spíš na vytrvalost a výkonnost,“ zmiňuje. Obě činnosti se tedy musí pečlivě sladit a tréninky doplňovat.

Třeba během. „Přidávám ho k posilování. Nemyslím žádné dlouhé tratě, ale hlavně sprinty nebo agility," jmenuje. Problém je únava, velké objemy cvičení se musí kompenzovat, jinak dochází k přetížení organismu. „Bohužel únavu cítím často. Snažím se spát alespoň sedm hodin denně a pomáhá také vyvážená strava. Je potřeba si dát občas dva dny volna, aby tělo trénovalo v lepším nasazení. Rozhodně není řešení tlačit vyčerpanost před sebou."

Po mezinárodním úspěchu, který prožil ve druhém červencovém týdnu, přepínají kontrolky pozornosti zase na hokej. I když Půlpán vyhrál na italském ICN World Cup 2021 vše, co se vyhrát dalo. „Jsem rád, že se povedlo zvítězit hned na první pokus, ale teď už se zase těším na hokej. Musím na led skočit připravený," uzavírá odhodlaně.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka