Mládež
úterý 09. dubna 2024

Dvojí švédská mise

Zajímavou zkušenost si ze severu Evropy přivezly hned dva výběry letňanské mládeže. Sedmáci pod vedením Ladislava Kadaněho šli ve švédské Solně do akce jako první a své spanilé severské tažení zakončili ziskem skvělého třetího místa. To šesťáci, jejichž cesta turnajem započala o několik dní později, si zažili i nehokejové starosti a nakonec skončili pátí.

Do Švédska na druhý pokus

Ročník 2011 se konečně dočkal. Myšlenky na turnaj za hranicemi už trenérovi nějakou dobu v hlavě vrtaly, realitou se ale staly až nyní. „Už jsem dlouho chtěl s tímto ročníkem vyrazit někam do zahraničí,“ potvrdil lodivod sedmáků. „Byli jsme sice v Maďarsku, ale to bylo už ve 3. třídě.“

Na Švédsko přitom už v minulosti pomýšlel, tenkrát to však ještě nevyšlo. „Tehdy to ztroskotalo na tom, že u nás se v 5. třídě už hraje na celé, zatímco ve Švédsku ještě minihokej,“ prozradil Kadaně. Letos už se ale jeho svěřenci dočkali a zúčastnili se turnaje například i s Jokeritem Helsinky či AIK Stockholm.

Z nabité konkurence dalších devíti celků si Letci proklestili cestu až do play-off. „Ještě před posledním zápasem ve skupině jsme ale byli poslední. Ovšem jak to bylo vyrovnané, tak nás výhra katapultovala na páté místo,“ podělil se kouč sedmáků o nelehký průběh turnaje.

Jiná mentalita

Nakonec však Letňanští mladíci uspěli i ve čtvrtfinále a po těsné semifinálové prohře jim připadla třetí příčka. „Byl to krásný čtyřdenní výlet, navíc jsme jako klub neudělali ostudu,“ potěšilo Kadaněho. „Do budoucna bych tam chtěl jezdit i s dalšími kategoriemi.“

A proč vlastně? „Měli jsme tam veškerý komfort. Byly tam plně funkční tři haly, všechno ze dřeva a z cihel. Navíc jsme bydleli v pětihvězdičkovém hotelu asi pět minut od zimáku. Moc jsme si to užili, já tedy určitě,“ popisoval trenér, jehož zaujala i švédská mentalita a rozhodcovský metr.

„Oni jsou víc v klidu. V některých duelech měli sudí trochu jiný styl. Byli jsme víc vylučování, někdy i až moc ukřivdění, ale bavili jsme se o tom, že s tím si musíme poradit,“ komentoval Kadaně novou zkušenost.

Nejen pozitiva

Jen pár dní po svých starších kolezích vyjeli na švédský led i šesťáci. Těm však na severu Evropy štěstí nepřálo. Ještě v průběhu turnaje změnil direktoriát systém, čímž Letci přišli o přímý postup do semifinále, který původně zisk druhé příčky ve skupině měl zaručovat, a naopak museli ve čtvrtfinále vyzvat suverénního vládce základních skupin Hasle-Løren z Norska.

A právě norský soupeř letňanskou cestu turnajem po lítém boji (4:5) ukončil. Mnohem více však letňanským šesťákům pokazily dojem zmíněné organizační šachy. „Upřímně se k tomu ani nechci vyjadřovat, jsem zklamaný z organizace celého turnaje,“ kroutil hlavou trenér Jan Mišner, jehož svěřenci nakonec brali páté místo.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka