Začala nadstavbová skupina před play-off
neděle 27. listopadu 2016

Bojovný výkon! Mladší dorost otočil bitvu s Litvínovem

Rozpačitý závěr základní části je zapomenut, týden volna jim nejspíš prospěl. Mladší dorostenci vkročili do extraligové nadstavby vítězným zápasem nad Litvínovem. Zápasem, v němž se museli vypořádat s nepříjemnou situací, protože otáčeli dvoubrankové manko z úvodu. Tým Tomáše Blažka nakonec vyhrál 5:2 a připsal si tak do nově spojené tabulky další tři důležité body.

Letci do utkání vstoupili zakřiknutě a během prvních deseti minut na to krutě doplatili. Litvínov totiž vedl už v 8. minutě 2:0. Jenže Václav Adamec stihl ještě do první přestávky snížit a od té chvíle stříleli góly už jen domácí. Ve 20. a 48. minutě Petros Tzovairis, ve 42. minutě Michael Krutil.

"Po ospalém začátku jsme zbylých 50 minut odehráli to, na co jsme měli," byl spokojen trenér Blažek. "Byl to vyrovnaný zápas, soupeř nebyl horší. My jsme to celkem slušně ubránili."

Po první třetině ovšem v kabině musel zvýšit hlas, protože viděl hlavně od starších svěřenců bojácný výkon. "Přitom to jsou právě oni, kteří tahle utkání musejí vzít na sebe a udávat tempo hry. Pak už se to zlepšilo."

Týmu momentálně chybí několik opor. Staršímu dorostu pravidelně vypomáhají reprezentanti Karel Klikorka, Lukáš Pařík nebo Tadeáš Pinkas a pro nadcházející období by ve vyšší kategorii měli zůstat. Na marodce jsou navíc John Riley nebo Daniel Fleischman.

"Ale nechci to brát jako výmluvu. Mužstvo si musí vytvořit nové tahouny a budovat novou hierarchii. Já jen mohou doufat, že se starší dorost zachrání co nejdřív a naši kluci se pak budou moci vrátit před play-off k nám tak, abychom se na něj co nejlépe připravili."

Mladší dorost závěr základní části nezvládl a prohrál poslední čtyři utkání v řadě. Nadstavbu ale odstartoval úspěšně. Letci přitom tuto část sezony začínají vůbec poprvé. Poprvé si totiž zajistili už s velkým předstihem účast v extraligovém play-off a v nadstavbové skupině se teď budou prát o co nejlepší výchozí pozici do vyřazovacích bojů.

V příštím kole je čeká velká neznámá - tedy první soupeř z cizí skupiny. I Blažek přiznává, že toho o Českých Budějovicích zatím moc neví. "Dostali desítku v Plzni, ale nevím, v jakém hráli složení a kolik hráčů jim chybělo. Plzeň naopak hrála s tím nejsilnějším."

Odteď už dost pravděpodobně nebude jednoduchý žádný zápas. 

"Bude to dobrá příprava na play-off, kluky to samozřejmě líp připraví i na přechod do staršího dorostu. Teď tu jsou od toho, aby tým táhli. Musíme se připravit, že to bude náročné."

HC Letci - Litvínov 5:2 (2:2, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 16. Adamec (Hlaváč), 20. Tzovairis, 42. Krutil (Benda), 48. Tzovairis (Zedek), 54. Hlaváč (Klatt, Krchňák) - 6. Šarlinger (Žítek, Limanovský), 8. Šarlinger (Fišer, Limanovský). Rozhodčí: Folk - Beneš, Kurtin. Vyloučení: 3:3 + Najman (Lit.) 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 73. Střely na branku: 30:61.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka