Letci inkasovali dvakrát ve vlastní výhodě
sobota 05. listopadu 2016

Selhání v přesilovce. Starší dorost poprvé padl se Slavií

Mít v utkání početní výhodu, během které místo skórování inkasujete hned dvakrát - to si zákonitě zaslouží potrestání. Přesně tak tomu bylo v zápase staršího dorostu na ledě pražské Slavie. Letci "sešívaným" poprvé v sezoně podlehli, když v Edenu ztratili dvoubrankové vedení a nakonec prohráli těsně 4:5. V sobotu si mohli užít zápasové volno a v klidu se připravit na další náročná kola.

Hořká pachuť z páteční porážky v týmu ještě chvíli přetrvá. Vždyť Letci svému rivalovi vítězství doslova darovali. "Vedli jsme 4:2 a utkání měli celkem jasně pod kontrolou, na čemž jsme se shodli i s trenéry Slavie," líčil kouč Martin Rousek. "A pak přijde něco naprosto nepochopitelného."

Přesněji řečeno: přišla přesilovka, díky které mohli Letňanští své vedení ještě navýšit a přiblížit se třetí výhře nad Slavií v této sezoně. Místo toho se v 35. a 36. minutě zrodila letňanská hokejová pohroma. 

Rouskova parta v rozmezí 59 vteřin inkasovala po individuálních chybách v rozehrávce. Dvakrát! Ve vlastní přesilovce! "Jestli jsem něco takového zažil? Ani jako trenér, ani jako hráč. Ne, nedokážu to pochopit," pronesl skleslým hlasem Rousek. 

Samo sebou že se právě tento moment stal klíčovým okamžikem celého duelu.

Slavia totiž po vyrovnání přidala ve třetí třetině rozhodující gól. "Pořád je to o těch samých chybách těch samých hráčů. Bohužel nemáme tak široký kádr, abychom si mohli dovolit je posadit, i kdybych to nejradši udělal," láteřil trenér. Obzvlášť v Edenu měl problém se sestavou. 

Už tak se Letci potýkají s marodkou, navíc talentovaný bek Karel Klikorka si plní povinnosti v reprezentační šestnáctce, takže Rousek mohl postavit pouze pět obránců. V útoku mu chyběl i Peter Eg Larsen, jenž je pro změnu s národním výběrem Dánska.

"Kdybychom v pátek měli k dispozici tyhle dva hráče, věřím, že jsme vyhráli," zauvažoval Rousek. 

A tak v elitní formaci dostal tentokrát prostor Tadeáš Pinkas, útočník vypůjčený z mladšího dorostu. Těžil z práce spoluhráčů a dotlačil do branky dva góly. Pocit zoufalství v Rouskovi vyvolal palbu kritiky do více řad, a nejen těch obranných. 

"Nechápu, jak Pinkas může dát ze tří startů za starší dorost dva góly, a někteří druhoročáci se u nás od začátku sezony ještě netrefili," řekl například. "Máme tu pár hráčů, kteří jsou výkonnostně nad ostatními, pak tu jsou ti, kteří si udržují nějaký standard. Ale jsou tu i hráči, kteří by měli přidat. Hodně přidat."

Tým je v extraligové skupině Západ stále předposlední a promarnil šanci přiblížit se Kladnu a Slavii - tedy nejbližším mužstvům před sebou. Zezadu navíc ukrojil náskok Letců poslední Litvínov, který překvapivě porazil Spartu, a mohlo být ještě hůř: v pátek Verva prohrála 1:2 s Kladnem, když oba góly dostala až v časech 57:03 a 59:59.

"Máme 16 bodů, ale měli jsme jich mít 23, 24. Stejné chyby neustále dokola nás stály tři až čtyři zápasy," počítá Rousek. "Ale musíme jít dál a věřit, že se zase zvedneme. Sezona je ještě dlouhá." 

I když to příští víkend v Plzni a se Spartou nebude vůbec jednoduché...

Slavia Praha - HC Letci 5:4 (1:2, 3:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Martínek (Stark, Hradil), 24. Martínek (Stark), 35. Grim, 36. Stark, 53. Brož (Marek) - 12. Rousek (Lytvynov, Schönbauer), 16. Pinkas (Nedorost, Fabiánek), 25. Pinkas (Kocík), 28. Gebell (Fabiánek, Danov). Rozhodčí: Lacina - Komárek, Štětina. Vyloučení: 4:2. Bez využití. V oslabení: 2:0. Diváci: 98. Střely na branku: 43:29.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka