Letci vydřeli vítězství proti Roudnici n. L.
pondělí 26. září 2016

Jsme vyzrálejší, tvrdí kouč. Muži vykročili za obhajobou

Nebyl to dvakrát přesvědčivý výsledek, ale jakékoliv vítězství se na začátek počítá. Letňanští muži v sobotu vstoupili úspěšně do nové sezony, v níž obhajují mistrovský titul. Roudnici nad Labem na svém ledě porazili 4:3, ale bojovat o první body museli až do konce. V průběhu utkání byli nuceni otáčet skóre, v jeho závěru zase čelili přesile 6 proti 3. "Ubojovali jsme to," těšilo kouče Jana Doutnáče.

V jedné disciplíně by podle trenéra Letci dominovali obzvlášť - v počtu inkasovaných branek při vlastní přesilovce. "Tohle byla naše specialita loňskou sezonu a zdá se, že nás to neopustilo," usmíval se Doutnáč v nadsázce. Letci se proti Roudnici nechali při početní výhodě nachytat hned dvakrát.

V konečném výsledku je to však mrzet nemuselo, protože těsnou výhru uhájili. Navzdory tomu, že se soupeř hrnul za vyrovnáním. A že domácího favorita pořádně potrápil.

Ne že by hosté zamkli Letce v pásmu, ale byly pasáže, kdy se hra přelévala ze strany na stranu. "Když vedli, stáhli se dozadu a dobře bránili, takže se nám těžce přecházelo přes střední pásmo. A to jim sudí neuznal gól na 3:1, který padl po odpískání. To už by se těžko otáčelo," přiznal Doutnáč.

K první výhře v sezoně přispěl dvěma góly forvard Matěj Štěpán. Hrdý otec nedávno narozeného syna Štěpánka si navíc připsal rozhodující trefu z trestného střílení, byť s pořádnou porcí štěstí.

Když hosté v 55. minutě snížili na 3:4, nadechovali se k mocnému tlaku, který vyústil v přesilovku 5 na 3. A protože se blížil konec zápasu, sáhli nakonec i ke hře bez gólmana, takže byla na ledě vidět dvojnásobná přesila. 

"Všechno ideální nebylo, ale viděl jsem ze strany hráčů hodně snahy. Kombinovali jsme, byli jsme rychlí," potěšilo letňanského kouče. "Kdybych to měl srovnat s prvním zápasem loňska, tenhle se mi líbil víc." 

Právě rychlost a dravost zdobí jeho mužstvo už tři roky, ale tým prý nyní může být ještě lepší. "Hráči jsou vyzrálejší. Hrají chytřeji, umějí si podržet puk. A když to smícháme s čerstvou krví a mladšími ročníky, kteří sem přinášejí ještě větší rychlost, krásně to všechno do sebe zapadá."

"Áčko" vstoupilo do nové sezony takřka beze změn. Přišlo jen o Šimona Bočka, který se rozhodl jít pracovat do ciziny, a kádr doplnilo pár bývalých juniorů. O jednom jménu se však mluví obzvlášť - tým by mohl posílit David Pojkar, jenž se v klubu věnuje trénování mládeže. Juniorský mistr světa a někdejší mistr české extraligy ovšem stále patří Mladé Boleslavi a záležet tak bude na postoji Bruslařského klubu.

Motivace Letců se však nemění. V Pražském přeboru v součtu dvou posledních sezon neprohráli už více než rok a půl, stejně jako loni by základní částí rádi prošli bez porážky. Cíl zůstává stejný - postup do II. národní ligy.

"Dovolím si tvrdit, že v téhle soutěži máme jeden z nejlepších týmů," říká Doutnáč. Otázkou zůstává, jak jsou na tom ty ostatní... "Velký otazník je pro nás Lomnice nad Popelkou, kde se kádr neustále mění."

Třeba Hvězda - tradičně největší rival letňanských mužů, který letos omlazuje kádr - už ztratila body s rezervou Kobry. "Budeme se soustředit hlavně na sebe, protože už dvě sezony platí, že se chce proti nám každý vytáhnout," dodává Doutnáč.

Letci mají o zápas méně než ostatní týmy, protože soutěž rozehráli o týden později. Příští kolo je čeká v Lounech.

HC Letci - Roudnice nad Labem 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
1. Mišner (Zima), 34. Štěpán (Zima, Mišner), 34. Bílek (Boček), 48. Štěpán (TS) - 11. Kuchař (Pokorný), 24. Kuchař, 55. Cerman (Hlavička).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka