Rousek dal hattrick Slavii a další gól Kladnu
sobota 17. září 2016

Skepsi střídá optimismus. Starší dorost začal sbírat body

Ta skupina je přetěžká, ale získávat v ní body není nereálné. Starší dorostenci Letňan se o tom přesvědčili o tomto víkendu. Na ledě pražské Slavie v pátek získali všechny tři a na vítězství měli i v sobotní bitvě s Kladnem. I přes porážku 3:4 po prodloužení berou alespoň bod. A trenér Martin Rousek má konečně důvod k optimismu, nejen proto, že se gólově rozstřílel jeho syn Lukáš.

Vždyť klíčový útočník si proti Slavii připsal hattrick, který završil pár vteřin před koncem při power-play soupeře. Další trefu přidal i proti Kladnu. Měl další příležitosti ke skorování, dvakrát trefil tyč a v prodloužení vypracoval stoprocentní šanci pro svého spoluhráče. 

Jenže Letci ji neproměnili a soupeř toho o chvilku později využil.

"Jsem jeho táta, nerad ho chválím. Ale za poslední dva zápasy to musím udělat, protože je výrazně ovlivnil. Musím říct, že hrál opravdu dobře," pochválil Lukáše jeho otec Rousek.

Především za sobotní výkon ale ocenil celý tým.

Letňanští se totiž stali prvním celkem, který letos dobyl led svých vrstevníků ze Slavie. Třikrát si vypracovali dvougólový náskok. Pokaždé když "sešívaní" snížili na rozdíl branky, přidali Letci další. Až zmiňovaný Rousek pečetil do prázdné klece.

"Dvě třetiny jsme byli mírně lepším týmem, ve třetí jsme se začali zbytečně bát o výsledek, z čehož pramenily chyby," hodnotil Rousek. "Myslím, že to bylo zasloužené vítězství, které jsme moc potřebovali. Pomůže to naší sebedůvěře i do dalších týdnů."

Mělo by. Starší dorost dosud nevyhrál a na triumf čekal do pátého kola. Se šesti body je v osmičlenné tabulce momentálně šestý. Skupina Západ je ve srovnání s ostatními extrémně těžká a velmi vyrovnaná, nad čímž se už dříve trenéři pozastavovali. Rousek dokonce tvrdil, že Letňany od začátku čeká boj o záchranu.

"Příjemné zjištění je pro mě především to, že s každým soupeřem hrajeme vyrovnané partie a neděláme ostudu," tvrdí nyní. "Já si dávám před každým víkendem cíl posbírat alespoň tři body. Takže s posledním víkendem jsme spokojeni, i když to mohlo být ještě lepší."

V sobotu totiž Letci vedli 2:0. V závěru utkání sice šťastné srovnali na 3:3, ale v prodloužení měli na hokejce rozhodující trefu do prázdné branky. Místo toho skóroval soupeř, a tak Letňanům zůstal jen bod navíc. 

"Ale Kladno bylo o něco živější. Nás srážejí stejné chyby, jenže když se dívám na dospělý hokej, dělají je i hotoví hráči. Kluci se z toho musí jedině poučit a sbírat další zkušenosti," říká s nadhledem Rousek.

Tým totiž potřebuje i tuto trpělivost trenérů. V létě přišel o útočníky Dominika Sklenáře a Lukáše Kučeru, jež nahradily nové posily, které dosud dorosteneckou extraligu nehrály.

"Takže musíme počkat tak do listopadu, až do sebe všechny ty návyky noví kluci dostanou. Musíme je do kádru pořádně zapracovat, ale věřím, že si zvyknou."

Příštím kolem Letci zakončí první čtvrtinu základní části v Plzni, pak nakousnou druhou v utkání se Spartou. 

S dalším bodovým ziskem?

Slavia Praha - HC Letci 3:5 (0:0, 1:3, 2:2)
Branky a nahrávky: 37. Janča (Šilhan), 47. Brož (Grim, Šilhan), 56. Hradil (Všetečka, Marek) - 24. Rousek (Lytvynov, Larsen), 31. Larsen (Gebell, Danov), 40. Rousek (Nedorost), 52. Lytvynov, 60. Rousek. Rozhodčí: J. Svoboda - Jiří Svoboda, Klouček. Vyloučení: 6:2. Využití: 0:2. Diváci:47. Střely na branku: 32:34.

HC Letci - Kladno 3:4p (2:2, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Rousek (Nedorost), 14. Jelínek (Fabiánek, Danov), 55. Larsen (Lytvynov) – 17. Jelínek (Bláha, Husarik), 20. Penc (Veber, Kryll), 32. Jelínek (Husarik, Veber), 63. Šmolík (Husarik). Rozhodčí: Horák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 2:7. Využití: 0:1. Diváci: 86. Střely na branku: 40:40.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka