Letňanské třídy čekaly domácí zápasy
úterý 13. září 2016

Žáci rozjeli naplno své soutěže. Bodovaly všechny týmy

Letní příprava se stala minulostí, nová sezona je konečně v plném proudu. Tedy pokud jde alespoň o žákovské třídy Letňan. Poprvé v letošním ročníku totiž měly soutěžní víkend všechny čtyři týmy. A jak pětka se sedmičkou v neděli proti Hradci Králové, tak šestka s osmičkou v sobotu proti Mladé Boleslavi urvaly stejný počet bodů. Každá dvojice dokázala na domácím ledě vybojovat vítězství a remízu.

Pětka si připsala první cenný skalp

Pětka si ligovou premiéru připsala už před týdnem remízou 5:5 v Kutné Hoře. Tentokrát vyzvala Hradec Králové a dočkala se prvního cenného triumfu nad tradičně silným soupeřem. 

Trenér Jan Zlatohlávek byl spokojen s výsledkem, od svých hráčů nicméně čekal lepší pohyb a agresivitu. "Prostě mi tam chybělo to, co jsme předváděli na předzávodním období na turnaji v Brně, kde se nám poměrně hodně dařilo," přiznal, že ne vše klapalo podle jeho představ.

A výhrady má ještě k něčemu. Zlatohlávek je známý tím, že po dětech vyžaduje disciplínu a správnou životosprávu. "Když jsem na turnaji dohlížel na tým 24 hodin denně, hrál úplně jinak než teď. Možná že ne všichni kluci chodí před zápasem brzy spát, protože jsme do utkání nevstoupili dobře."

Jeho Letci ale rozhodli o výhře v poslední třetině, kdy dali tři branky a soupeř už nestačil reagovat. "A to jsme tam měli ještě spoustu neproměněných šancí. Neřešili jsme situace správně, jinak bychom měli utkání pod větší kontrolou," zhodnotil. Pozitivum však našel ve výkonu brankáře Tomáše Urbana a právě v závěrečné části hry.

5. třída: HC Letci - Hradec Králové 4:2 (1:0, 0:1, 3:1)
Branky domácích: Hynek, Kudrna, Panýr, Porubský. Asistence: Panýr, Neuhäusl, Porubský.

Šestka se vypořádala s nervozitou

Šesťáky čekal vstup do ligové sezony proti Mladé Boleslavi, s níž urvali první bod do tabulky. Soupeř přitom přijel jen se 13 hráči a v kádru měl ještě několik mladších ročníků.

"Ale je to velmi kvalitní mužstvo s důrazem, dvě třetiny nás přehrávali," uznal sportovně kouč Ladislav Kadaně. Až v té poslední začali jeho svěřenci dle trenérových slov hrát hokej. "Nevím, jestli to bylo z nervozity, že jsme hráli mistrák, ale třetí třetinu jsme Boleslav konečně začali přehrávat."

Jenže Letci nedávali branky, a tak jejich snažení vyústilo jen ve vyrovnávací trefu. Kadaně si všiml, že Středočeši občas hráli na šestou třídu až moc tvrdě, jinak jejich kvality ocenil a získaného bodu si váží.

"Své kluky chci pochválit za výkon v poslední třetině, kdy jsme začali hrát organizovaně. Předtím jsme měli ve hře chaos, špatně jsme střídali a byli nervózní. Ale na to, že byl začátek sezony, tak to byl docela dobrý zápas."

6. třída: HC Letci - Mladá Boleslav 2:2 (1:2, 0:0, 1:0)
Branky domácích: Svoboda, Godochkin. Asistence: Vašíček, Flieger, Liberda.

Sedmička ztratila pětigólový náskok

Že ani pětigólové vedení po dvou třetinách v hokeji nic neznamená, o tom se mohli přesvědčit letňanští sedmáci. Ti po výhře 6:1 v Kutné Hoře z minulého týdne přivítali tentokrát na svém ledě úplně jiného soupeře.

S favorizovaným Hradcem Králové přesto drželi dvě třetiny dech a dokonce dokázali trestat jejich chyby. "Myslel jsem, že nás totálně přehrají, protože jsou brusliví a vypadají fakt dobře. Ale dělali jsme, co jsme měli, a dávali z našich šancí góly," řekl trenér Martin Kotyra.

Letci často čelili drtivému tlaku a netrpělivý soupeř začal faulovat, čehož domácí ve druhé třetině gólově využívali. "Vedli jsme zaslouženě 5:0," dodal Kotyra. Ani tak vysoký náskok však týmu do závěrečné pasáže zápasu nestačil. 

"Ve třetí třetině jsme totiž opustili naši dosavadní hru a Hradec z toho bohužel těžil. Vytvářel si šance a střílel góly. A nám ještě při tom všem výborně zachytal gólman, to se musí nechat," pochválil trenér alespoň jeden individuální výkon.

7. třída: HC Letci - Hradec Králové 5:5 (1:0, 4:0, 0:5)
Branky domácích: Kudrna 2, Křišťan, Štípek, Kužel. Asistence: Blažek 2, Kudrna, Pražák, Štípek, Šercl.

Osmička se vypořádala s marodkou

Osmáci doma přivítali Mladou Boleslav a ve svém ligovém debutu na domácím ledě uspěli. Byť měl trenér Michal Broš určité obavy, protože se týden předtím ocitlo sedm jeho svěřenců na marodce. 

"Měli jsme celkem náročný program, ale v pátek se většina po týdnu ležení doma vrátila. I tak jsme hráli v trochu oslabené sestavě, čemuž odpovídala i úroveň hry," posteskl si Broš.

Letci si přitom vypracovali během dvou třetin čtyřbrankový náskok a vedle gólů měli další brankové příležitosti. Ostatně koncovka byla to, co Broš týmu o přestávce vytýkal. "Mohlo nás to mrzet, protože tam byly pasáže, kdy jsme se báli o výsledek. Byli jsme pod tlakem. Boleslav nemá špatné mužstvo."

Soupeř totiž utkání zdramatizoval v závěrečné části, když vstřelil čtyři góly. "Bylo to spíš vítězství vůle a bojovnosti, než že bychom předváděli nějaký hezký hokej," uznal Broš. "Ale kluky jsem pochválil. I když to nic moc na koukání nebylo." 

8. třída: HC Letci - Mladá Boleslav 7:4 (3:0, 1:0, 3:4)
Branky domácích: Dobrov 3, Straka, Strnad, Broš, Čech. Asistence: Strnad 2, Vojta 2, Jebousek, Trunda, Broš, Bucek, Dobrov, Čech.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka