Rozhovor s novým trenérem juniorů
pondělí 08. srpna 2016

Malinský: Uzavření extraligy znehodnotilo naši soutěž

Deset sezon odehrál v extraligových Pardubicích společně s Tomášem Blažkem, sportovním manažerem, jenž zároveň vede mladší dorost. A proto nebylo divu, když za ním zamířil do Letňan. Bývalý hokejový obránce a dnes trenér Jiří Malinský se nedávno stal hlavním koučem juniorů a říká: "Byl jsem překvapený, že se mi Letci ozvali, ale jsem moc rád, že mi tohle angažmá vyšlo."

Jak k němu vůbec došlo?
Vzniklo to tak, že mi volal Tomáš Blažek, který sháněl trenéra. Nejprve se bavili spíš nezávazně, ale nakonec se mi ozval podruhé s konkrétní nabídkou.

Dosud jste pracoval v Trutnově, kde jste zpočátku působil jako hrající kouč, viďte?
Začínal jsem tam jako hráč a k tomu jsem trénoval nejdřív děti. Až pak jsem se shodou okolností dostal také k trénování chlapů.

Lákalo vás trénování už v době, kdy jste byl hráč?
Už během hraní jsem spolupracoval s hokejovým kempem Ládi Lubiny, kde jsem trénoval děti, pokud mi to čas dovolil. Tam jsem začínal. A když jsem na konci kariéry přestupoval do Trutnova, bylo mé angažmá koncipované tak, že jako hráč budu v oddíle pomáhat s dětma. Že jsem k tomu přibral i chlapy, to byla shoda náhod.

Jaké máte tedy trenérské zkušenosti?
Dělal jsem hlavního trenéra Trutnova u A týmu, který hraje druhou ligu. Trénování mě baví, ale ještě si musím dodělat áčkovou licenci. Už jsem se na ni sice hlásil, ale nevyšlo to. Takže doufám, že letos, respektive příští rok se mi ji už podaří udělat. Teď jsem béčkař.

Budete se jakožto bývalý obránce víc zaměřovat na beky a defenzivní hru?
Tréninku obrany se samozřejmě věnovat budu, ale nemůžu se zaměřit jenom na defenzivu. Byl bych spíš rád, kdybychom ty góly dávali.

Bydlíte v Pardubicích, budete do Prahy dojíždět jako Tomáš Blažek?
Jo jo, máme to oba stejně. Tomáš je z jedné strany Pardubic a já z druhé.

Takže budete jezdit společně?
Uvidíme, on má trošku jinou pozici, takže to má jinak časově rozvržené. Moc nepočítám, že nám to bude časově vycházet, ale pokud to půjde, tak samozřejmě pojedeme spolu.

Jak dobře se spolu znáte?
Nějakou dobu jsme spolu hráli.

Nějakou dobu? Deset let je poměrně dlouhá doba, nemyslíte?
No, něco jsme spolu zažili...

Asi je pro vás příjemnější, že máte v novém prostředí známého, že?
Samozřejmě. Možná i proto se Tomáš rozhodl angažovat mě, protože mě zná. Vždycky je příjemnější, když člověk pracuje s lidma, které zná.

S čím do Letňan přicházíte? Čeho byste s týmem chtěl dosáhnout i vzhledem k tomu, že nemůže postoupit do uzavřené extraligy?
To je pro tyhle kluky demotivující, ale doufám, že když se už dali na tuhle štaci, tak by byla škoda si hokej neužít a nevyhrávat. Hokej se hraje přece pro vítězství. Doufám, že v tomhle budeme všichni zajedno.

Mrzí vás, že je systém nastavený takto?
Já si myslím, že když kluci budou dobří, tak by si měli zasloužit postup do extraligy. To, že jim to zavřeli, je jenom špatně. Je to znehodnocení soutěže.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka