Prestižní klubová anketa pořádá třetí ročník
úterý 03. května 2016

HRÁČ SEZONY: Pět vyvolených má šanci na putovní trofej

Už třetím rokem pokračuje prestižní klubová anketa o Letce sezony, kterou získává nejužitečnější hráč uplynulého ročníku. Na toho opět čeká hodnotná cena i krásná putovní trofej. Pět horkých adeptů vybrala do konečné nominace zvláštní trenérská komise v čele s šéftrenérem Jiřím Vrbou. O celkovém vítězi, jenž bude znám na konci května, rozhodnou veřejně hlasující trenéři jednotlivých mužstev.

Dominik Danov, útočník staršího dorostu

Velký objev, který výrazně přispěl k záchraně týmu v nejvyšší soutěži. Možná mu chvíli trvala adaptace v nové věkové kategorii, ale místo stagnace jeho výkonnost neustále rostla a ve druhé polovině sezony se stal jednou z opor svého mužstva, v němž ovládl i kanadské bodování. Ve 44 utkáních si udržel v průměru téměř bod na zápas, když nastřádal osm gólů a 35 asistencí. V celkové produktivitě skončil na 36. místě. Především ho ale zdobila jeho hra podpořena excelentním bruslením. "Tak výbušných dorostenců s takovým skluzem v Česku moc není," tvrdí o něm trenér Martin Rousek."Je mimořádně rychlý, umí získat spoustu puků, vytváří šance a nevzdá jediný souboj," oceňuje na něm. A to odehrál jeho forvard ve starším dorostu teprve první rok.

Tadeáš Pinkas, útočník mladšího dorostu

Za poslední sezonu zaznamenal možná největší progres ze všech. "Velmi pracovitý hráč, který jde se stejným nasazením do tréninků i zápasů," chválí ho kouč Tomáš Blažek. Stále ještě 14letý útočník platil za tvořivého centra a na svém postu sehrál klíčovou roli. Z jeho spontánních nápadů a správných rozhodnutí totiž výrazně těžili i spoluhráči. Sám si ve 37 zápasech připsal 28 branek a 20 gólových přihrávek, díky čemuž skončil v první dvacítce celkového bodování. Ve svém týmu byl druhý nejproduktivnější. Dokázal totiž využít nabídnutý prostor na ledě a hrál oslabení i přesilovky. Na chvíli dokonce okusil i atmosféru ve starším dorostu, přitom před rokem končil sezonu coby žák 8. třídy. "Ani já u něho nevěřil v tak rychlý rozvoj," uznal Blažek.

Jan Mišner, útočník mužů

Jako jediný z pětice se v nominaci objevuje už podruhé. Zcela po zásluze. "Zase je o rok vyspělejší," popisuje ho trenér Jan Doutnáč. Hnací motor letňanského "áčka" téměř každý dobře zná. A jeho vlastnosti ostrostřelce jsou nezpochybnitelné. I letos však dokázal své kvality potvrdit a v Pražském přeboru obhájil titul nejlepšího střelce i nejproduktivnějšího hráče soutěže. V základní části si připsal 31 gólů a 15 asistencí v pouhých 16 duelech, což dělá v průměru skoro tři body na zápas. "Když pojede čtyřikrát dva na jednoho, třikrát tu akci zakončí střelou. Pro něj je hodně důležité dát gól, ale to v jeho případě není vada," tvrdí o něm kouč. Kapitán týmu je pořád stejně obětavý, stmeluje partu, zajišťuje věci kolem a jeho srdce bije pro Letňany. 

Ivan Lytvynov, obránce mladšího a staršího dorostu

Do Letňan přišel před dvěma lety a dnes se ukazuje jako obrovská posila. Nejenže platil za klíčového obránce v mladším dorostu, ale spolehlivě si plnil i úkoly ve starším, do kterého věkově ještě ani nepatřil. Představuje prototyp moderního zadáka: dobře brání, je silný na puku, má velmi dobrou rozehrávku i slušný přehled ve hře. Umí podpořit útok. A co je neméně důležité - ohromně si věří. "Rychle si zvykl na starší kategorii," chválí ho kouč staršího dorostu Martin Rousek. Ve 30 zápasech za mladší dorost 15letý bek nasbíral 25 kanadských bodů (7+18) a stejný počet kladných bodů v hodnocení +/-. Ve 24 startech za starší dorost si připsal gól a sedm přihrávek. "Když má možnost, jde hrát. A pokaždé se těší," dodává Tomáš Blažek z mladšího dorostu. 

Lukáš Pařík, brankář mladšího dorostu

V úspěšnosti zásahů skončil s 93,62 % na celkově třetím místě v republice. Je neuvěřitelně pracovitý a skromný zároveň. Jiří Černoch, trenér gólmanů, o něm dokonce tvrdí: "Poprvé v Letňanech vidím brankáře, o němž si myslím, že to dotáhne do mládežnické reprezentace." Jeho svěřenci hraje vše do karet. Má to v hlavě srovnané, rodina mu nabízí zázemí a na dnešní brankáře má ideální výšku. Mezi třemi tyčemi je asi nejjistější na lapačce a vyrážečce. "Na to, jak je ještě mladý, má srovnaný styl, v brance neplaší a nedělá zbytečné pohyby. Taky má slušný přehled ve hře," popisuje ho kouč. Ačkoliv by ve svých patnácti měl ještě chytat v mladším dorostu, trenéři s ním už počítají do staršího. A i v reprezentaci do 16 let se pomalu ohřívá.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka