Letci předběhli Vsetín a v neděli mohou slavit
čtvrtek 03. března 2016

Neuvěřitelné! Mladší dorost blízko historickému úspěchu

Před týdnem touto dobou mladší dorost prohrál a postupové vyhlídky do play-off nebyly příliš růžové. Jenže teď je všechno jinak. Letci porazili 6:2 Litvínov a v předposledním kole extraligové nadstavby se dostali na poslední postupové místo. Svůj osud najednou mají ve svých rukách. A pokud doma v neděli porazí PZ Kladno, dosáhnou v Letńanech na historicky první účast v extraligové vyřazovací fázi.

Ve Fajn Radiu zazněl hlas kapitána Dominika Sklenáře: "Všechno nejlepší, trenére, a ať s námi máte pevné nervy!" Pak už se rozjela Toulavá od Sebastiana jako jeden z hitů na přání. Tým se zrovna vracel z Litvínova a v autobuse panovala skvělá nálada. "Děkuju vám," otočil se kouč k týmu. "A zítra u mě máte chlebíčky."

Ty chlebíčky Tomáš Blažek přinese proto, že právě ve čtvrtek oslavil své 41. narozeniny. "Když mi kluci nechali zahrát tak hezkou písničku..." usmíval se. Ale mladší dorostenci mu kromě písničky dali především náramně vydařený dárek. 

Dárek v podobě extra důležitého vítězství. 

Ve hře nervů totiž bojují už nějaký ten týden na dálku se Vsetínem o poslední postupové místo do play-off. Celou dobu museli dotahovat ztrátu, kterou ukrojili až na rozdíl jediného bodu, a trpělivě vyčkávali na zaváhání moravského soupeře. 

A - podařilo se!

Vsetín totiž prohrál 2:3 v Olomouci, zatímco Letci v Litvínově uspěli 6:2. "Bylo vidět, jak jsou kluci nervózní. Přitom Litvínov až na jednoho hráče nastoupil jen s prvoročáky," oddychl si letňanský trenér. "Když jsem občas viděl na ledě tu paniku, nevím, co budeme dělat v neděli."

V neděli čeká jeho partu poslední zápas nadstavby. A svůj osud má ve vlastních rukou s náskokem dvou bodů.

Poprvé se totiž Pražané dostali na postupové místo, a pokud s kladenskou "pézetkou" neztratí body, mohou slavit premiérovou účast v play-off. Ne že by se v minulosti předchozí týmy nepohybovaly na vysokých příčkách, ale třeba za dob Václava Karabáčka dorostenecká extraliga vyřazovací část ještě neměla. 

"Bylo by pěkné si ji konečně zahrát," přiznává Blažek.

"Někteří hráči se v poslední době perou sami se sebou, hra bývá nervózní, ale všichni si chceme užít tu postupovou euforii," netají se. "Bylo by to zadostiučinění. Vždyť pro tohle se přece hokej hraje."

V pátek mladší dorost čeká běžný trénink, v sobotu ráno další a v nedělní poledne pak klíčový duel. Sebedůvěru může posílit vzájemná bilance obou soupeřů - Letci z pěti dosavadních zápasů neztratili ani bod.

"Na Vsetín byl celou dobu tlak, věřili jsme, že bude nervózní, protože nervy pracují na obou stranách. Teď se uvidí, jestli tlak zvládneme my. Jestli si to necháme vzít, nebo čtvrteční vítězství potvrdíme."
 
"Víte, co se říká," uvažuje Blažek. "Poslední krok je nejtěžší." 

Letci mohou ukázat, že mají sílu ho zvládnout. Nezapomeňte - v neděli v poledne.

Litvínov - HC Letci 2:6 (1:3, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 8. Stehlík (Berka, Bartoš), 42. Myšák (Bártek) - 2. Pinkas (Sklenář), 6. Sklenář (Šíba), 11. Sklenář (Pinkas), 31. Šíba (Klikorka, Štěbeták), 46. Vlček (Sklenář, Klikorka), 50. Pinkas (Klikorka, Vlček). Rozhodčí: Petružálek - Šulo, Kokrment. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Diváci:101. Střely na branku: 28:41.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka