Letci mají za sebou další zápasový týden
úterý 23. února 2016

Žákovské třídy vysoko vítězily, jen čtyřka podlehla Slavii

Žákovské týmy se představily před domácím publikem letňanské Ice Areny a až na čtvrťáky, kteří prohráli se Slavií, využily známého prostředí. A co víc, poradily si s městskými rivaly. Pětka jasně přehrála Kobru, šesťáci i přes problémy s morálkou porazili Hvězdu. Tradičně nejvýraznější vítězství si připsali sedmáci a pohodlně vyhrála i osmička, která udržela druhou nulu v letošní sezoně.

Čtvrťáci tentokrát utrpěli debakl

Letňanští čtvrťáci, kteří vstoupili do své soutěže v lednu, měli před zápasem se Slavií shodný počet tří výher a tří porážek. Proti sešívaným přitom už jednou odehráli povedený zápas, který těsně prohráli. Tentokrát ale Letci na svého soupeře nestačili a podlehli mu 1:7.

"Bylo vidět, že hráči Slavie jsou na tom výborně individuálně. Jsou schopni si to vzít, udělat kličku, přebruslit hráče. Tím nás bohužel přehráli. Naši kluci to ještě úplně neumí," vysvětloval hlavní rozdíl mezi oběma týmy trenér Martin Kotyra.

I přes nesporné kvality slavistů byl Kotyra přesvědčen, že výsledek byl až příliš krutý. "Kluci se snažili přihrávat si a hrát týmově. Slavia si nás ovšem dobře kryla a přehrála nás výkony jedinců. Každopádně výsledek plně neodpovídá předvedené hře, ale nemohu říct, že jsme byli lepším týmem," hodnotil.

V lednovém utkání na Slavii prohrála čtyřka 0:1, v čem byl tedy rozdíl oproti minule? Podle letňanského asistenta rozhodly dva faktory: "Na Slavii jsme zahráli tak dobře, že oni se individuálně neprosazovali. A když měli šanci, tak nás podržel výborný gólman. To byl hlavní rozdíl," uvedl Kotyra věci na pravou míru. 

4. třída: HC Letci - Slavia Praha 1:7 (0:2, 0:3, 1:2)
Branka domácích: Dvořák. Asistence: Neuhäusel.

Pětka vyhrála posedmé v řadě

Páťáci válí, od nového roku ještě nepoznali porážku a nic na tom nezměnilo ani utkání s Kobrou. Tým Jiřího Nikla vzal po vlažnějším vstupu vše do svých rukou a zaslouženě zvítězil 6:1.

I sám trenér přiznal, že to od začátku nebylo ono, pak se ale jeho mužstvo rozjelo, jak už bývá zvykem. "První perioda byla taková rozpačitá. Od druhé třetiny jsme ale byli lepší a dostávali jsme se do samostatných úniků," popisoval.

Hráčům mohl vytknout snad jen slabší produktivitu. "Kluci hráli opravdu dobře, akorát neproměňovali šance. Je to škoda, skóre mohlo být výraznější, nevyužili jsme ani samostatný nájezd."

Celkově mohl být Nikl nadmíru spokojený.Sedmá výhra v řadě a postupné zlepšování v samotné hře mu dělají radost. "Výkony se zvedají, ale stále to jsou děti. Všechno chce čas. Důležité je, že si nahrávají a vítězí," dodal kouč. 

5. třída: HC Letci - Kobra Praha 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)
Branky domácích: Brytski, Štípek, Godochkin, Horáček, Vašíček, Šrámek. Asistence: Flieger 2, Godochkin, Vosmík, Sitarčík, Vašíček.

Šestka uspěla i přes uspokojení

Šesťáci, kterým se po dlouhé době vyprázdnila marodka, vstoupili do utkání s Hvězdou aktivně a solidní hrou si vybudovali v polovině utkání zasloužené vedení 5:0. Pak ovšem přišlo uspokojení, které vedlo ke konečnému výsledku 7:4. 

"Klasika, za vysokého vedení se nikomu nechtělo bránit, polevili jsme v osobních soubojích a dopouštěli jsme se mnoha zbytečných faulů, protože je pohodlnější faulovat holí než dobruslovat," hněval se kouč Jan Zlatohlávek na své svěřence. 

Kromě mnoha vyloučeních zarmoutila letňanského trenéra ještě jedna věc: "Věk chlapců se blíží pubertě a je to znát. Povadla u nich pokora a někteří se snaží na sebe za každou cenu upozornit. Bohužel ne výkonem, ale teatrálními gestíčky. Sekají hokejkou do ledu, kroutí hlavou, rozhazují rukama, diskutují s rozhodčími, pouští se do zbytečných šarvátek a tak dále," vysvětloval rozhořčený Zlatohlávek. 

Svému mužstvu tak po utkání patřičně vyčinil a zároveň ještě vyslal vzkaz do budoucna. "Po utkání jsme si vše důrazně vyříkali, a pokud se něco podobného bude ještě opakovat, dostanou to tito jedinci ve zbytku sezony tvrdě pocítit."

6. třída: HC Letci - Hvězda Praha 7:4 (1:0, 4:1, 2:3)
Branky domácích: Křišťan 2, Blažek 2, Strnad 2, Sýkora. Asistence: Štípek, Šercl, Sýkora, Strnad.

Sedmáci jsou stále k neporažení

Sedmička je letos naprosto dominantní. Za celou sezonu prohrála pouze třikrát a momentálně drží už patnáctizápasovou šňůru vítězství. Posledním mužstvem, které odneslo letňanský válec, byla pražská Kobra. Letňany rozdrtily svého soka 14:4, čtyřmi góly se uvedl Jakub Tůma. 

Předzápasové podmínky přitom nebyly zcela ideální, Letci zápolí se zraněními. "Měli jsme celkem marodku, nastoupili jsme s deseti hráči do pole. Museli jsme si navíc od osmáků půjčit gólmana," prozradil jeden z trenérů Michal Broš.

Sedmáci ale s o to větší chutí a odhodláním do utkání nastoupili. "Zápas jsme podle očekávání začali dobře, v první části jsme měli hodně střel a vytvořili si vysoký náskok," řekl letňanský kouč. 

Ve druhé periodě ale jeho svěřenci polevili, což se projevilo i na průběžném stavu. "Od druhé třetiny přišlo uspokojení, kluci se přestali tlačit do koncovky, prohráli jsme 0:1. Byl to nedůrazný a laxní výkon," hodnotil Broš průběh prostřední části. 

Během druhé pauzy tak přišel na řadu proslov. Ten zjevně zabral, a tak Letci svým výkonem navázali na úvodní periodu. "O přestávce došlo na motivační program, pak už to probíhalo tak, jak by to mělo být. To jsou minusy nevyrovnaných zápasů. Kluky to nenutí jet na 100 procent po celých 60 minut, dnes makali jen minut 40. Tohle se musí naučit v průběhu vývoje," nastínil.

7. třída: HC Letci - Kobra Praha 14:4 (7:1, 0:1, 7:2)
Branky domácích: Tůma 4, Straka 3, Bucek 2, Pinkas 2, Dobrov, Vlasák, Barratt. Asistence: Vlasák 2, Straka 2, Pinkas 2, Čech 2, Tůma 2.

Osmička znovu neinkasovala

Osmáky čekala Hvězda Praha, se kterou v předchozích třech střetnutích ztratili pouze bod za remízu 3:3. A i tentokrát Letci potvrdili roli favorita, když přehráli Hvězdu jasně 5:0 Čisté konto navíc udrželi podruhé z posledních čtyř utkání.

"Naši kluci byli jasně lepší. Hvězda se příliš k ničemu nedostávala, a tím pádem neohrožovala naši branku. Náš gólman navíc chytil to, co měl, a nemusel chytat nic navíc," chválil Letce trenér Martin Kotyra, který na střídačce zastupoval Martina Rouska.

Litovat mohly Letňany především nevyužitých příležitostí, což bylo jediným trnem v oku na týmovém vystoupení, které čtyřmi góly okořenil Filip Zrcek. "Měli jsme i víc šancí než na výsledek 5:0, ale tak to chodí," pravil Kotyra.

Podle slov asistenta Hvězda postupně odpadala, důkazem je skóre v poslední části. "Kluci měli pomalejší rozjezd, ale když jim tam spadly dva góly, trošku se uklidnili. V závěrečné třetině Hvězdě docházely síly, čehož jsme využili a vytvořili jsme si pohodlný náskok," uzavřel. 

8. třída: HC Letci - Hvězda Praha 5:0 (1:0, 1:0, 3:0)
Branky domácích: Zrcek 4, Černá. Asistence: Hlaváč 3, Krutil, Půst.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka