Letci zvládli důležitý trip na Moravě na 100 %
sobota 30. ledna 2016

Fantazie... Dvě výhry posouvají starší dorost k záchraně!

Ne, nikdo tady nechce urazit hokejového boha a oslavovat příliš předčasně. Ale o záchranu extraligy by starší dorost Letňan připravil už jen malý zázrak, nebo spíše obrovská smůla! Letci totiž na jedničku zvládli veledůležitý trip na Moravě, odkud si přivážejí dvě dost možná klíčová vítězství. A sestupovým pozicím se tak vzdálili už na rozdíl 13 bodů. Před pár týdny by vás tohle nenapadlo ani ve snu.

Pořád je to teprve měsíc a půl, co byl starší dorost na dně a vedení klubu se odhodlalo k výměně trenéra. Tým do té doby nezískal ani jeden skalp venku. Nastoupivšímu Martinu Rouskovi se to tento víkend povedlo už počtvrté a z deseti zápasů, kdy je ve funkci, dotáhl Letce už k sedmi vítězstvím.

Ta páteční a sobotní byla nyní obzvlášť důležitá. "Protože teď jsme opravdu v dobré pozici," oddychl si trenér Rousek. "Tomuhle víkendu jsme přikládali obrovskou váhu a já jsem šťastný, že se to povedlo."

Jeho družinu totiž čekaly bitvy s pronásledovateli. Pravda, body z ledu beznadějně poslední Opavy se očekávaly a Letci je díky výhře 7:1 také získali. Ale souboj na ledě ostravské Poruby napověděl o letošním osudu obou celků. 

Zatímco Letňanští těsnou výhrou 2:1 vykročili vstříc záchraně, předposlední Poruba už téměř jistě spadne. Letcům se tak může ulevit, protože o setrvání v nejvyšší soutěži by je mohla připravit už jen shoda náhod.

Na Porubu totiž mají náskok 13 bodů a do konce sezony zbývá šest kol. 

Letci jsou ve 12členné tabulce už dokonce devátí, protože o dva body přeskočili i Havířov a celkem jich mají na účtě už 35. Přitom do nadstavby vcházeli jen se 13 body ze základní části a v té době jim na předposledním místě nikdo nedával moc šancí na záchranu. 

Jenže poslední týdny přinesly v mužstvu výrazné oživení a znovu se tak potvrdilo, že předčasně se vzdát by bylo až příliš snadné. Tenhle tým se nevzdal. A před Vánoci zahájil parádní stíhací jízdu.

Ta moravská ale o víkendu nezačala snadně. "Dostali jsme gól v oslabení už ve druhé minutě. První třetina se nám nelíbila, bylo to po dlouhé cestě hodně ospalé. Měli jsme štěstí, že jsme narazili na slabšího soupeře, protože náš výkon nebyl optimální," přiznal Rousek.

V průběhu utkání naštěstí jeho svěřenci stav otočili a bezpečně si dokráčeli pro vysoký triumf. 

S Porubou to bylo těžší...

Letci se sice dostali už ve třetí minutě do vedení, ale domácí těsně před pauzou vyrovnali. "První třetina byla vyrovnaná. Na začátku druhé jsme využili přesilovku 5 na 3 a pak si vytvořili několik šancí, které mohly rozhodnout. Jenže kluci to chtěli tahat až do branky," popisoval letňanský kouč a pochválil tým za třetí třetinu. "Zvládli jsme ji díky urputné obraně a gólmanovi." Dvěma trefami rozhodl Tomáš Fabiánek.

Nyní Letňany čeká série čtyř domácích zápasů. Už následující víkend mohou záchranu definitivně pojistit ve dvojzápase s Havířovem a Vsetínem, které v obou předchozích vzájemných utkáních dokázaly porazit.

"Poruba má minimální šanci nás přeskočit, musela by téměř všechny zbylé zápasy vyhrát," vypočítává Rousek. Ostravany navíc čeká náročný los venku. "To nám bude k úplné jistotě stačit jedno vítězství," odhaduje kouč.

Nikdo úspěch téhle mise nechce zakřiknout. Ale starší dorost mu je skutečně už velmi blízko. Zaplaťpánbůh.

Opava - HC Letci 1:7 (1:1, 0:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 2. Kupka (Döhner, Blecha) - 16. Danov (Lytvynov), 22. Mařík (Gonos, Nedorost), 28. Rousek (Kučera), 37. Rousek (Kučera, Danov), 43. Kučera (Rousek), 56. Valíček (Sklenář), 57. Danov (Pařík). Rozhodčí: Kubičík - Rychlý, Řezáč. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:2. Diváci:86. Střely na branku: 26:27.

Poruba Ostrava - HC Letci 1:2 (1:1, 0:1, 0:0) 
Branky a nahrávky: 20. Skokan (Střondala, Havránek) - 3. Fabiánek (Kučera), 21. Fabiánek (Danov). Rozhodčí: Vepřek - Bubela, Vengřín.Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 120. Střely na branku: 29:19.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka