Letci si poradili s Litvínovem i PZ Kladno
pondělí 14. prosince 2015

Mladší dorost stáhl rivala! Už má opět na dosah play-off

Ještě před týdnem se ta propast zdála až příliš velká. Jenže stačila dvě kola a všechno je jinak. Mladší dorost přidal do extraligové nadstavby další dvě výhry s celkovou hodnotou pěti bodů a rázem je v ještě reálnější hře o historicky první postup do play-off. Vedoucí Chomutov totiž překvapivě dvakrát zaváhal a před Letňany ve skupině C už drží jen dvoubodový náskok. Tohle je vzpruha jako hrom.

Ne že by Letci v postup do vyřazovací fáze nevěřili, ale ztráta na lídra tabulky byla stále znatelná. Jenže už není, neboť Chomutov v posledním týdnu prohrál na ledě kladenské "pézetky" i v Ústí nad Labem.

To Pražané v nedělní bitvě na Kladně vyhráli 7:5 a potvrdili čtvrteční skalp Litvínova, v němž zaznamenali velký obrat. Po dvou třetinách prohrávali o dvě branky, přesto dokázali vyrovnat a samostatné nájezdy následně rozhodl na 5:4 Karel Klikorka.

"Hlavně v poslední třetině kluci pracovali velmi slušně. I v prodloužení jsme byli lepší, zaplaťpánbůh že jsme to zlomili na svoji stranu," oddychl si trenér Tomáš Blažek za čtvrtečním triumfem. Tomu v utkání chyběly opory Dominik Sklenář s Ivanem Lytvynovem, kteří o víkendu vypomáhali staršímu dorostu.

V neděli už měl na rozdíl od zraněného Lytvynova k dispozici zpět alespoň Sklenáře a hned to bylo znát. Letňanský kapitán v čase 59:59 dokonal svůj třetí hattrick v sezoně.

Mužstvo si proti Kladnu vypracovalo náskok 6:3, ale v závěru mu ubývaly síly a domácí snížili na rozdíl góly. Až vteřinu před koncem přišla definitivní pojistka. Blažek musel míchat se sestavou. "Dohrávali jsme na čtyři obránce a dva centry." Důležitou bitvu však jeho tým zvládl.

Po čtvrtečním dvoubrankovém představení se znovu dvakrát prosadil i Tadeáš Pinkas, který přidal ještě jednu asistenci. U tří branek byl i zmiňovaný Klikorka.

Letci tak pokračují v plánu. "Ale my nemáme žádný plán," odmítá skromně jejich kouč. "Především se snažíme, aby kluci přistupovali poctivě a zodpovědně k tréninkům i zápasům. A je jedno, jestli je momentálně prosince, únor nebo březen. Požadujeme to od nich celou sezonu."

Přístup hráčů se mu ovšem v poslední době líbí. 

"Pracujeme na tom pořád. Někdy se to zdá být dobré, jindy to opadne, je to taková sinusoida. Ale já doufám, že to kluky baví a chtějí být připraveni na každé utkání. Nakonec je jim čtrnáct, patnáct let a ke klubu už mají i nějakou povinnost. Hrají nejvyšší soutěž. Reprezentují Letce."

Reprezentují je slušně. Před sezonou kolem tohoto kádru nebyly bůhvíjaké prognózy, proto je jejich postavení v soutěži o to milejší. Chomutov má 42 bodů, dohánějící je Letci už jsou na čtyřiceti a na Severočechy tak mohou vytvořit velký tlak.

Do play off z této skupiny postoupí přímo jen její vítěz. Zbývá ještě spousta utkání, ale tenhle cíl rozhodně není nereálný. Uvnitř týmu už to vědí všichni. A v neděli to mohou znovu potvrdit proti Ústí nad Labem.

HC Letci - Litvínov 5:4sn (1:2, 1:2, 2:0) 
Branky a nahrávky: 6. Pinkas (Štěbeták, Vlček), 26. Jelínek, 44. Jelínek, 58. Pinkas (Fleischman, Riley), rozhodující nájezd Klikorka - 6. Bartoš (Vacín, Bártek), 18. Kysela (Svoboda, Jouza), 30. Jouza (Svoboda, Kysela), 36. Bártek (Vacín). Rozhodčí: Nepomucký - Zháňal, Žídek.Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 65. Střely na branku: 37:39.

PZ Kladno - HC Letci 5:7 (2:2, 1:4, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Neiss (Runza), 13. Turek (Čermák, Šmatlák), 37. Š. Jelínek (Routa, Čermák), 42. Čermák (Routa, Vokurka), 57. Routa (Š. Jelínek, Neiss) - 4. Fleischman (Hlinka), 7. Pinkas (Vlček, Hlinka), 25. Sklenář (Klikorka), 30. Sklenář (Klikorka, Pinkas), 31. Pinkas (M. Jelínek), 36. Vlček (Klikorka), 60. Sklenář (Šíba). Rozhodčí: Plachý - Beneš, Marek. Vyloučení: 7:9 + Kalina (Let.) 10 min. + 5 min. + do konce utkání.Využití: 0:3. Diváci: 85. Střely na branku: 53:41.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka