Letci před porážkou v Boleslavi porazili Brod
sobota 05. prosince 2015

Konečně. Starší dorost utnul předlouhé čekání na výhru

V Letňanech není tým, který by tu vítěznou injekci potřeboval více. Starší dorost se jí dočkal po necelých dvou měsících a v pátek proti Havlíčkovu Brodu ukončil děsivou sérii dvanácti porážek v řadě. Po výhře 5:1 sice přišlo hned den nato vystřízlivění v Mladé Boleslavi, ale v současné situaci jsou tři body ze dvou zápasů zlaté. Už v pondělí čeká Letce další veledůležitá bitva - v dohrávce s Jihlavou.

Pravda, tým je stále na sestupových příčkách, ale teď je nejdůležitější jiná věc: když tak dlouho čekáte na výhru, padne na vás psychická deka, které se jen stěží zbavíte. 

Zbaví se jí Letňanští po páteční výhře? "Chci věřit, že ano," tvrdí trenér Milan Antoš.

Jeho družina v sobotu prohrála 2:4 v Mladé Boleslavi a z koučova hlasu bylo slyšet zklamání, ovšem o den dříve se mu naopak ohromně ulevilo. Především proto, že to předlouhé čekání konečně skončilo.

"Vůbec nesnižuju výkon našeho mužstva, ale otevřeně říkám, že jsme měli obrovskou kliku," přiznal sportovně. Výsledek 5:1 se jeví jako jednoznačný, ale k domácím se konečně přiklonila pořádná dávka štěstí. Například tím, že gólman hostů si nevybral zrovna dobrý den a pustil pár laciných gólů. A pak také tím, že dvě trefy Letců byly opravdu sporné a dost se o nich diskutovalo ještě dlouho po zápase.

U jednoho vznikla debata, zda kotouč přejel brankovou čáru. U druhého vlastně také, protože Brod reklamoval výrok brankového sudího, že puk se odrazil od vnitřní horní tyče.

"Tentokrát jsme byli šťastnější tým. Ale říkám to pořád, žádný soupeř nesehraje všechny zápasy skvěle a někdy se od něj štěstí taky odkloní. Je to dlouhá sezona a přesně to se v pátek projevilo," řekl trenér Antoš.

Sám věřil, že jeho svěřenci, nabuzeni vítězstvím, získají body i na ledě Mladé Boleslavi. Jenže Středočeši si vypracovali čtyřbrankový náskok a Letci po střídání brankářů už jen korigovali na dvougólový rozdíl.

Boleslav tak potvrdila roli favorita a Antoš její výkon ocenil. 

"Mají opravdu dobrý tým. Mezi nimi a námi není až tak velký rozdíl v individuálních výkonech, ale jejich výraz mužstva je na mnohem vyšší úrovni než ten náš. Hrají agresivně, dobře bruslí, mají šance," uznal letňanský lodivod. Letci si navíc dali dva vlastní góly. Už po dvou třetinách prohrávali 0:3.

Příchod neplánované posily se vyplácí 

Do konce základní části zbývá odehrát tři kola a starší dorost by opravdu moc potřeboval vstoupit do nadstavby o udržení ještě alespoň s jednou výhrou navíc. Neboť by se přiblížil týmům, které musí bodově dohnat.

Proto je už pondělní dohrávka s Jihlavou tak důležitá. Letci stále zápolí s marodkou v kádru, přesto se po tomto víkendu dá doufat s větším optimismem.

Především v pátek totiž znovu prokázali, že s hrou dozadu mají mnohem menší starosti než s ofenzivou. Tu ale rozhodně oživil nedávný příchod Matěje Valíčka, jenž v posledních třech utkáních skóroval už čtyřikrát.

"Po zranění Řepíka jsme se báli, že se nenajde už nikdo, kdo by dokázal pravidelně střílet branky," tvrdí Antoš a posilu z pražské Hvězdy chválí. "Valda hraje přímočarý hokej, stačí bruslit, jezdí nahoru dolů a je důrazný v soubojích. Vidím, jak chce a jak bojuje. A na nic si nehraje."

Na druhou stranu... Tým stále nenaplňuje jeho představy. "Myslel jsem si, že na tom v prosinci budeme líp. Stále chybujeme a sami netrestáme těch pár chyb, které nám soupeři dovolí. Doufal jsem, že se jako celek zlepšíme víc."

Třeba se pátečním triumfem vrátí hráčům ztracená sebedůvěra i větší chuť k tréninku. Třeba se v zápasech zase budou rvát s větším zápalem a elánem. Třeba.

"Jenže já se bojím, že tady už to není o nějakém povzbuzení, ale spíš o otázce myšlení," uvažuje Antoš. "Když někomu stokrát řeknu, ať tohle nedělá, a on to udělá znovu, tak to není tím, že to dělá schválně. Spíš ti kluci nemají zažité určité věci a z toho pramení tolik chyb. Je to návyk v hlavě. A je tak dlouhý, že to nelze změnit tak rychle."

Letcům sice stále chybí několik hráčů, ale teď je třeba soustředit se na závěr základní části. 

Mise o udržení extraligy pokračuje v pondělí.

HC Letci - Havlíčkův Brod 5:1 (3:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Valíček (Danov), 12. Danov (Fabiánek), 13. L. Kučera, 24. Grauer, 49. Valíček (Danov, Šimon) - 6. Michálek (Beran).Rozhodčí: Würtherle - Marek, Kettner. Vyloučení: 10:8 + Kulich (HB) 10 min. a 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 76. Střely na branku: 29:38.

Mladá Boleslav - HC Letci 4:2 (0:0, 3:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 27. Uřidil (Hrachovec), 34. Musliu (Dančišin), 38. Křížek (Flynn, Marek), 46. Mlčoch (Křížek) - 49. Kučera (Hanuš), 51. Valíček (Kučera, Pařík). Rozhodčí: Vyštejn - Folk, Kettner. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. Diváci: 63. Střely na branku: 45:33.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka