Soutěže jsou znovu v plném proudu
středa 18. listopadu 2015

Žáci se po pauze vrátili úspěšně. Žádný tým nezklamal

Těsně před reprezentační přestávkou přišly tři ze čtyř žákovských týmů o vítězné série. Teď se všichni vrátili a odehráli vcelku úspěšné dvojzápasy. Pětka nejprve lehce vyhrála, následně v dramatu vybojovala bod. Šesťáci uspěli napůl, bohužel ale přišli o vedení v tabulce. Sedmá třída jasně dominovala a připsala si dvě vysoké výhry. Osmička pak proti dvěma favoritům získala cenný bod.

Střelnice a drama v podání pětky

Páťáci si v sobotu otevřeli střelnici proti Mělníku, který jasně přehráli 9:0. Na státní svátek v úterý je ovšem čekal nepříjemný soupeř z Kladna a Letci měli co dělat, aby získali alespoň bod. Nakonec uválčili remízu 7:7.

Před domácím publikem byly v souboji s Mělníkem Letňany jasným favoritem. To se potvrdilo už v první třetině, kdy si mužstvo trenéra Jiřího Nikla vytvořilo pohodlný náskok 3:0. Pravidelně ho navyšovalo i v dalších periodách, a tak neměl letňanský kouč svým hráčům co vytýkat. "Bylo to jednoznačné utkání. Přebruslili jsme je, kombinovali a vše nám vyšlo podle představ."

V úterním střetnutí na Kladně naopak nebylo nouze o dramatické chvíle. Letci nejprve prohrávali 0:4, poté 3:6, ale zápas dokázali zvrátit na 7:6 ve svůj prospěch. V závěru pak ještě jednou inkasovali a došlo na dělbu bodů. 

"Zbytečně jsme prospali první třetinu, pak se to ale zvedlo. Zredukovali jsme obranu na dva páry a dvakrát jsme dotáhli vysokou ztrátu. Bylo to super, může nás to nakopnout do dalších zápasů," hledal Nikl pozitiva na statečném výkonu Pražanů.

5. třída: HC Letci - Mělník 9:0 (3:0, 2:0, 4:0)
Branky domácích: Štípek 4, Vašíček 2, Vosmík 2, Horáček. Asistence: Godochkin 2, Šrámek, Helus, Vašíček.

PZ Kladno - HC Letci 7:7 (3:0, 3:3, 1:4)
Branky hostů: Vašíček 4, Brytski, Godochkin, HoráčekAsistence: Svoboda, Bejček, Štípek, Vašíček.

Šestka ztratila pozici lídra

Před utkáním s Bílými Tygry drželi Letci šestizápasovou sérii vítězství, kterou chtěli navýšit právě na severu Čech. To se po kvalitním výkonu povedlo, když vyhráli jasně 9:4. O šňůru ovšem přišli záhy doma s Pardubicemi, kterým už podruhé v sezoně podlehli 3:6.

Souboj dvou dlouho neporažených týmů byl zřejmě i díky delší zápasové pauze od začátku ospalý. Postupně však převzaly iniciativu Letňany a Bílí Tygři je téměř celé utkání dotahovali. "Klíčový byl závěr druhé třetiny, kdy to stáhli na 4:6. Pak měli ještě několik příležitostí, které naštěstí neproměnili. Minutu před koncem jsme pak navíc z brejku navýšili skóre," popsal kouč Jan Zlatohlávek.

Ve třetí části si šesťáci náskok pohlídali, přidali další dvě branky a zaslouženě vyhráli. "Rozhodujícím faktorem bylo, že naše posily ze sedmičky předčily útok ze sedmé třídy Tygrů. Všem hráčům děkuji za výkon a za důležité tři body pro náš klub," ocenil trenér týmové představení.

Proti Pardubicím se bojovalo o první místo v tabulce a Letci si bohužel nevybrali dobrý den. Prohra s Východočechy je tak odsunula na druhou příčku. "Nebylo to ono, kluci odvedli maximum, ale nedařilo se nám v klíčových okamžicích utkání. Pardubice hrály výborně, byly lépe připraveny, možná měly i trošku víc štěstí," řekl smutně Zlatohlávek.

Zápas se lámal ve druhém dějství, ve kterém Letci třikrát inkasovali a přitom se sami neprosadili. "Bohužel jsme přestali plnit herní plán a kluci začali dělat individuální chyby. Ztráceli jsme kotouče ve středu hřiště a na útočné modré čáře. Z toho následně pramenily naše fauly,"analyzoval.

Obrovský tlak v závěrečné dvacetiminutovce už zvrat nepřinesl, a tak Letci přišli o ligové vedení. "Zabrali jsme a vytvořili si spoustu brankových příležitostí. Naneštěstí pro nás tam nic nenapadalo," dodal kouč šesťáků.

6. třída: Liberec - HC Letci 4:9 (2:4, 2:3, 0:2)
Branky hostů: Strnad 2, Čech 2, Vlasák 2, Kudrna 2, Šíba. Asistence: Čech 2, Strnad, Křišťan, Štípek, Urban.

HC Letci - Pardubice 3:6 (1:1, 0:3, 2:2)
Branky domácích: Kudrna 2, Křišťan. Asistence: Šercl, Strnad.

Sedmička dvakrát nadělovala

Sedmáci po reprezentační přestávce zregenerovali a vrátili se znovu ve velké pohodě. Nejprve si hladce poradili s Mělníkem 12:0, o tři dny později pak rozjeté Letce nezastavila ani kladenská "pézetka", kterou porazili 14:3.

Domácí utkání s Mělníkem bylo už od samého začátku jednoznačné a Letňany v něm v každé třetině výrazně navyšovaly rozdíl mezi oběma soky. Otázkou tak bylo, kde až se vlastně domácí gólostroj zastaví. "S Mělníkem jsme byli na koni od úvodní třetiny a dařilo se nám v nastoleném trendu pokračovat celý zápas," chválil své svěřence trenér Martin Uldrich.

Souboj s Kladnem byl výsledkově také jednostranný, nicméně několik okolností tomu před utkáním nenasvědčovalo. "Jeli jsme tam v deseti lidech, protože jsme pár hráčů půjčovali šestce, někdo byl zase nemocný," vysvětloval Uldrich. 

"Ze začátku se klukům nechtělo moc bránit, později se to ale zlepšilo. Hru jsme kontrolovali hlavně v útočném pásmu, zároveň se nám dařilo střílet branky," spokojeně popisoval průběh duelu.

Jak sám trenér Letců říkal, Středočeši nedali svoji kůži zadarmo. "Nehráli úplně špatně, v jednu chvíli i dost přitvrdili, až to bylo za hranicí pravidel. Rozhodčí to ale ukočírovali pomocí trestů."

7. třída: HC Letci - Mělník 12:0 (3:0, 4:0, 5:0)
Branky domácích: Dobrov 4, Broš 3, Pinkas 2, Novotný 2, ČernáAsistence: Smrt 2, Dobrov 2, Pinkas, Straka, Vojta, Barratt, Richtrová.

PZ Kladno - HC Letci 3:14
Branky hostů: Václavík 5, Bucek 3, Broš 2, Tůma, Barratt, SmrtAsistence: Václavík 2, Smrt 2, Bucek 2, Tůma 2, Vojta 2, Pinkas 2.

Osmička potrápila oba favority

Letňanskou osmičku čekal velmi těžký dvojzápas. V sobotu se totiž představila na libereckém ledě, kde chtěla odčinit vysokou porážku z prvního střetnutí 2:8. To se částečně povedlo a po dobrém výkonu Letci padli 0:2. Proti silným Pardubicím zase vybojovali cenný bod za remízu 3:3. 

Trenér Martin Rousek měl před duelem s Libercem obavy, ale nakonec se ukázalo, že byly zbytečné. Jeho svěřenci ukázali, že se dá hrát s každým. "Kluci to odmakali, vytvořili si stejně šancí jako Liberec. Takovou porážku přijmete, hráli jsme jeden z nejlepších zápasů," hodnotil překvapivý průběh.

Letci mohli dokonce vyhrát, rozhodlo hlavně neproměňování šancí. "Měli jsme čtyři šance proměnit, ale proti nim se těžko hraje, mají narostlé obránce," popisoval. "Kluci tam nechali všechno, nemůžu jim nic vytknout," vyzdvihl bojovnost celého týmu.

Doma s Pardubicemi je měl čekat neméně lehký soupeř, což se potvrdilo. Díky skvělým výkonům obou brankářů a dobře zvolené taktice se nakonec Letci těšili z remízy. "Ze začátku měly Pardubice převahu, ale naštěstí nás podrželi gólmani. Za stavu 0:2 jsme začali hrát na brejky a podařilo se nám to otočit," nastínil Rousek průběh zápasu.

V závěrečném dějství však Letňany ještě jednou inkasovaly, a skončilo se tak za nerozhodného stavu. "Byla to pro mě překvapivá plichta. Bál jsem se, že to bude divoké, ale zvládli jsme to a bodu si ceníme," chválil trenér své mužstvo.

8. třída: Liberec - HC Letci 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

HC Letci - Pardubice 3:3 (0:1, 3:1, 0:1)
Branky domácích: Adamec 2, ZrcekAsistence: Appelt, Stupka, Adamec.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka