O prodlouženém víkendu žáci odehráli dvě kola
středa 30. září 2015

Neporazitelnost šestky u konce. Nebodovala jen osmička

Každá série jednou končí. A na začátku tohoto týdne skončila i dosavadní neporazitelnost šesté třídy. Malé Letce čekal těžký dvojzápas, z něhož vyšli úspěšně jen napůl. S bilancí jednoho vítězství a jedné porážky se mohou pochlubit i páťáci se sedmáky, osmá třída naopak nezískala proti silným soupeřům ani bod. Všechny letňanské třídy využily prodloužený víkend k sehrání hned dvou utkání.

Po starším ročníku až příliš snadná kořist

42:0! To je zatím rekordní vítězství, které v Letňanech zaznamenala žákovská třída. Nejdříve ale musela pětka skousnout sobotní porážku v Benešově, kde podlehla 3:10 tamnímu týmu Podblanicka. 

Soupeř nastoupil s třemi formacemi o rok starších hráčů a věkový rozdíl byl znatelný. "Prohrávali jsme osobní souboje, takže bylo brzy vidět, že na ně nemáme. Moc nechápu, proč tyhle mančafty postaršují ročníky," krčil rameny trenér Jiří Nikl.

Jeho svěřenci si tak mohli spravit chuť alespoň o svátečním pondělku, jenže tady pro změnu přijel soupeř až příliš slabý, a tak utkání nemělo téměř žádnou úroveň. "I naše čtyřka je lepší, takže to nechci moc komentovat," dodal Nikl. 

Letci nakonec vyhráli o 42 branek a třeba jen Martin Vašíček zaznamenal devět branek. "Trénink by nám dal víc," komentoval to kouč. "Hrajeme takové zápasy jen z povinnosti, protože to máme v rozpise."

5. třída: Podblanicko - HC Letci 10:3 (3:1, 4:1, 3:1)
Branky hostů:
Vašíček, Vosmík, Godochkin. Asistence: Godochkin, Flieger.

HC Letci - Velké Popovice 42:0 (10:0, 20:0, 12:0)
Branky domácích: Vašíček 9, Flieger 5, Godochkin 5, Svoboda 5, Štípek 4, Vosmík 3, Hnízdil 3, Šrámek 3, Horáček 2, Tejkl 2, Hrdinka. Asistence: Vašíček 5, Vosmík 5, Horáček 3, Godochkin 3, Šrámek 3, Tejkl 3, Flieger 2, Hnízdil 2, Štípek 2, Hrdinka 2, Svoboda, Liberda, Sitarčík.

Cenný skalp i první porážka v sezoně

Dva těžké duely čekaly šesťáky - v sobotu proti Liberci, který loni nedokázali porazit, a v pondělí v Pardubicích o první místo mezi dosud neporaženými celky. Proti Liberci měli Letci od začátku územní převahu, kterou se jim v úvodu nedařilo brankově vyjádřit. 

"Ale i když se nám zpočátku střelecky nedařilo, dokázali jsme být trpěliví a soupeře jsme nakonec zlomili," chválil kouč Jan Zlatohlávek. Třebaže jako první skórovali z brejku Tygři, Letci do přestávky srovnali a ve druhé třetině rozhodli. "Soupeře jsme převyšovali v bruslení, udrželi jsme vysoké tempo hry po celý zápas a zaslouženě vyhráli," hodnotil domácí výhru 6:1 Zlatohlávek.

V pondělí už tak spokojený nebyl. Jeho tým ještě po dvou třetinách vedl 3:2, ale ve třetí části na hlavní extraligové ploše v Pardubicích čtyřikrát inkasoval a prohrál 3:6. Poprvé v sezoně. "Odehráli jsme solidních 40 minut, i když byl soupeř mírně lepší. Převyšoval nás v osobních soubojích a v kombinaci na svém velkém hřišti," viděl letňanský trenér. 

Byl to zápas plný zvratů, ale když domácí otočili na 4:3, Zlatohlávek už tušil neúspěch. "My většinu utkání hráli bez kotouče a jen naháněli domácí, což nás stálo spoustu sil. Pardubice měly vyspělejší hráče, tři kompaktní pětky a celkově vysokou kvalitu," uznal sílu favorita skupiny.

6. třída: HC Letci - Liberec 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)
Branky domácích:
 Blažek 2, Štípek, Šíba, Kudrna, Křišťan. Asistence: Sýkora 2, Blažek, Kalista, Křišťan.

Pardubice - HC Letci 6:3 (2:2, 0:1, 4:0)
Branky hostů: Blažek 2, Sýkora. Asistence: Štípek, Šercl, Strnad.

Ospalou sobotu vystřídalo divoké pondělí

Už špatná příprava na samotný duel stála sedmou třídu body v Benešově. Nutno však podotknout, že Podblaničtí si sobotní vysoké vítězství 7:2 naprosto zasloužili. 

"Začali jsme zle, bylo to bez pohybu, takové ospalé," stěžoval si trenér Martin Uldrich. "Od začátku bylo všechno špatně - čtyři kluci přijeli na sraz pozdě a v podobném duchu jsme i vstoupili do utkání."

Trenéři měli svým hráčům co vyčíst. A sportovně uznali i kvality soupeře, v jehož řadách hrálo kluků staršího ročníku. "A to bylo hodně znát. Už hráli do těla, hodně bruslili, byli dravější. Hráli parádně," pokyvoval Uldrich, podle nějž však skóre bitvy neodpovídá jejímu průběhu.

Spokojen s výkonem sedmičky nebyl ani v pondělí v domácím utkání proti Velkých Popovicím. Letci sice vyhráli 16:7, ale "s takovým soupeřem bychom měli dostávat míň gólů a naopak víc dát," tvrdí kouč Uldrich. "Jen se potvrdilo, že na kluky musíme mít neustále bič. Jakmile není, okamžitě ve svých výkonech povolí."

7. třída: Podblanicko - HC Letci 7:2 (3:0, 1:1, 3:1) 
Branky hostů:
 Broš, Václavík. Asistence: Broš.

HC Letci - Velké Popovice 16:7 (6:2, 6:2, 4:3)
Branky domácích: Broš 7, Dobrov 5, Straka 2, Novotný, Smrt. Asistence: Václavík 2, Barratt 2, Vojta 2, Horáková, Novotný, Čech, Broš, Bucek.

S oslabeným kádrem proti posilujícím týmům

Ani v sobotu s Libercem, ani v pondělí na ledě Pardubic nezískali žáci osmé třídy jediný bod. Ovšem oba její soupeři patřili do kategorie náročných. "Byli na tom lépe herně i silově," poznamenal trenér Martin Rousek, kterému se přece jen o něco víc líbil i přes prohru 2:8 výkon v sobotním duelu. "Jenže pak jsme během tří minut dostali několik gólů."

Trenéři obou soupeřů přitom přiznali, že do letošní sezony posílili o čtyři až pět nových hráčů. Letci s už tak úzkým kádrem naopak o dva přišli a v pondělí jim navíc chyběl i vysoký zadák Michael Krutil, jenž pomáhal mladšímu dorostu.

"Může být rozdíl v herním myšlení, v technice, v bruslení. Ale rozdíl v bojovnosti by neměl být žádný a já jsem ho bohužel v obou utkáních viděl," vadilo Rouskovi nedostatečné nasazení vlastního týmu. 

"Vždyť deset až dvanáct gólů jsme dostali vyloženě z brankoviště. Vinu nepřisuzuju jen obráncům, ale i útočníkům, kteří si kolikrát nevědí rady s poziční hrou," vyjmenoval nedostatky po pondělní prohře 4:12. "A pak ještě něco: nerad to dělám, ale gólmani vždy dostali tři až čtyři laciné góly, což by se nemělo stávat," dodal.

8. třída: HC Letci - Liberec 2:8 (0:4, 1:3, 1:1)
Branky domácích: Adamec, Petr. Asistence: Krutil, Appelt.

Pardubice - HC Letci 12:4 (6:1, 4:2, 2:1)
Branky hostů: Appelt, Zrcek, Hlaváč, Adamec. Asistence: Zrcek 2, Liberda.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka