Letci podlehli Hradci Králové i Kometě Brno
sobota 26. září 2015

Těžký týden. Starší dorost má potíže, favority nezaskočil

Kdyby se hrál hokej jen na dvacet minut, Letci by to v tomto týdnu brali všemi deseti. V obou těžkých zápasech totiž dokázali se silnými soupeři držet nadějný výsledek jen první třetinu. Jenže ani ve čtvrtek s Hradcem Králové, ani v sobotu s brněnskou Kometou nakonec nebodovali a prohráli vysokým rozdílem. Byť byla pro starší dorost především poslední porážka možná až příliš krutá.

Zatímco v prvním případě doma přivítali obhájce loňského titulu, o dva dny později pro změnu přijel do Letňan aktuální lídr extraligové skupiny Střed. Hradeckému favoritovi Letci podlehli 1:6, od Komety dostali o gól méně.

Letňany momentálně trápí vážné problémy s úzkým kádrem a v tomto týdnu mohly jen stěží sehrát náročnější dvojzápas. Kdo by vlastně v tak obtížné situaci body čekal? "Já doufal, že nějaký urvat můžeme, protože jsem z týmu v pátek cítil bojovnou atmosféru," přiznává Milan Antoš.

Vzhledem k současnému stavu kádru však zůstává realistou. "Hráli jsme to, co jsme mohli. Brno je lepší, ať se nám to líbí nebo ne, čelili jsme silnému soupeři, ale byl to velmi slušný zápas," dodává kouč. Pozitivum? "Ve třetí třetině jsme je výrazně přestříleli, což se nám v předchozích utkáních nestávalo. A i mladší kluci, které jsme si stáhli z mladšího dorostu, podali výborný výkon."

Řeč je o Matěji Jelínkovi s Dominikem Sklenářem, kteří o víkendu vypomáhali staršímu ročníku. Antoš ale za sobotní práci chválil celý tým. Potíž je v jeho produktivitě - hráči nejsou efektivní v koncovce a střelecky se od prvního do posledního trápí. Proti Hradci a Kometě se to jen potvrdilo.

Sami považte: v posledních čtyřech zápasech se Letci prosadili vždy jen jednou. Jediný gól vstřelili už v šesti kolech z osmi a bodovat dokázali pouze tehdy, pokud v utkání skórovali víckrát než jednou. 

"Je to náš dlouhodobý problém. Gól na zápas je strašně málo a s tím se v extralize staršího dorostu vyhrávat nedá," připomíná Antoš.

Vysoké porážky jsou podle něj důsledkem nepříznivého vývoje, protože tým se pak snaží víc otevřít hru. A čím více ji otevírá, tím se zvyšuje riziko dalšího inkasovaného gólu. 

Letci mají odehráno teprve osm zápasů, série porážek už se však prodloužila na číslo šest. Sezona teprve začala a bude ještě hodně dlouhá... Body by ale Letcům přišly příští týden sakra vhod - v pátek odehrají bitvu v Pardubicích, které zatím jako jediné přemohli. O den později pak přivítají doma Jihlavu, které budou chtít oplatit prohru z prvního vzájemného duelu.

"Musíme pracovat dál," burcuje Antoš. "Je to běh na dlouhou trať."

HC Letci - Hradec Králové 1:6 (1:0, 0:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 3. Průžek (Lauko, Zídek) - 22. Štohanzl (Gaspar), 31. Matějček (Jirásek), 31. Jirásek (Gaspar), 41. Mašín (Moník), 50. Moník (Matouš), 60. Kynčl (Moník, Matějček). Rozhodčí: Vokřál - Danylec, Ovsík. Vyloučení: 10:9 + Antoš 5 min. a OK - Moník 10 min. OT. Využití: 0:1.Diváci: 56. Střely na branku: 21:42.

HC Letci - Kometa Brno 1:5 (1:1, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Brabec (Rousek, Řepík) - 19. Mlynář, 22. Süss, 31. Nečas (Mlynář), 34. Král (Nečas), 50. Mikyska. Rozhodčí: Nečas - Zmeškal, Gabriel. Vyloučení: 6:7 + Trnka (Brno) 10 min. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 48. Střely na branku: 29:48.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka