Rozhovor s pražským sudím Janem Holeňou
neděle 30. srpna 2015

Dostaneme přidáno, s narážkami jsem smířen, líčí arbitr

Na mistrovství světa v Praze pracoval coby pomocný sudí. Jan Holeňa je i členem Komise rozhodčích, v níž kromě extraligy určuje obsazení arbitrů na hokejové zápasy v Praze. A sám jako jeden z rozhodčích píská mládežnická utkání. "Občas mi u dětí chybí respekt vůči dospělým. Ale otázka výchovy je u nás celospolečenský problém," říká. Od roku 2008 toho ve své roli nezažil málo.

Prozraďte - mají rozhodčí žebříček stadionů, kam se kvůli negativní atmosféře vyloženě netěší?
Já pískám jen v Praze a do okolních měst nejezdím, takže úplně nemohu soudit. Ale samozřejmě takováto místa jsou. Bývají kluby, kam už jedete pískat s tím, že na vás tamní trenéři budou celý zápas vytvářet tlak. S tím si ale musíte poradit.

A co děti, hráči? Máte někdy pocit, že se s vámi snaží diskutovat, místo aby se soustředili na hru?
Občas se ptají na různé věci. Ale zatím jim chybí taková ta vyčůranost, kterou mají dospělí hráči, kteří na to jdou formou, proč se to zapískalo takhle a za co jde na trestnou tenhle. U dětí už jsem ale taky zažil extrémní situace... Třeba jeden čtvrťák mě poslal do pr... za to, že jsem mu odpískal faul. Jenže tohle bohužel není jen na ledě. Jedno dítě se zachovalo stejně, když jsem mu na ulici nedal cigaretu. Mohlo mu být deset, jedenáct.

Před novou sezonou došlo k úpravě několika pravidel. Je něco, na co se rozhodčí speciálně zaměří?
Na nedávném setkání s letňanskými trenéry se třeba rozvířila debata kolem povinných špuntů na koncích hole. Nemyslím si, že to budeme nějak extra hlídat, jde spíš o to, že tým soupeře může podat protest a případně získat početní výhodu, jako třeba u měření hole. Trenéři se kolikrát hádají, aniž by znali detaily pravidel, proto jsme tenhle seminář udělali, aby jim to někdo řekl. Chápu, že jsou soutěživí a chtějí vyhrávat.

Jaké máte zkušenosti s trenéry vy osobně?
Mám jen jednoho neoblíbeného, ale jméno říkat nebudu. Jen že trénuje děti ve Slavii. Tenhle člověk na nás pořád řve a není to nic příjemného. Přitom já do Edenu chodím moc rád, pracují tam jinak fajn lidé.

Jak je to v Letňanech?
Tady jsou trenéři v pohodě, všichni. Jen jednou jsem tu zažil konflikt s Milanem Antošem. Na jednu stranu jsem mu rozuměl, protože na ledě byla vyhrocená situace, na druhou stranu mě to tehdy mrzelo, protože jsem to schytal jen kvůli tomu, že jsem byl první na ráně. Ale on pak přišel a omluvil se mi. Jen potvrdil, proč si ho vážím jako člověka i jako trenéra.

Někdy je úloha sudího nevděčná, že? 
Je to tak, protože si občas vyslechnete urážky za něco, co jste ani nemohli ovlivnit. Lákalo by mě dělat hlavního sudího, ale tam je třeba udělat si vyšší licenci. Jenže já hokej nikdy nehrál, bruslit jsem se naučil sám. Proto pískám jenom čáru.

Drží rozhodčí při sobě?
Skupinky jsou i mezi námi, ale ty jsou všude. Někdo si prostě rozumí víc a někdo méně. Třeba tady v Letňanech se často stává, že rodiče na rozhodčí řvou z ochozu nad trestnou lavicí, ale lidé z časomíry se nás zastávají. Snažíme se držet při sobě. Je pravda, že jednou za dva tři měsíce se tady v Ice Areně sejdeme na pivo, třeba 30 až 40 lidí. Probíráme, co se nám stalo, řešíme neobvyklé situace a utužujeme kolektiv.

Prožíváte na ledě velký stres?
V kategoriích, které pískám, je to ještě v pohodě. Moc si nedokážu představit ten tlak, který musí být od 2. ligy výš, kam chodí stovky a tisíce lidí. Tady nadávají jen rodiče, kolikrát mám chuť reagovat. Že nadávají mně, to bych skousl, ale když někdo vulgárně nadává před svými dětmi a chová se jak zvíře? Už jsem pár takových lidí nechal vyvést. Na Kobře.

Rozhodčí prý dostanou výrazně přidáno. Je to pravda?
Je, i když to ještě není oficiální, měli bychom dostat o 30 až 40 procent víc. Kluby v této sezoně budou ještě platit stejnou částku, protože na to nebyly včas upozorněny, takže rozdíl teď bude doplácet svaz z výdělku na světovém šampionátu. Od příštího roku už se na tom budou podílet i kluby.

Je to pro vás zavazující?
Samozřejmě. Už je to vidět i na nařízeních. Bude se u nás kontrolovat vystupování i dochvilnost před zápasy, na každém stadionu musí být rozhodčí alespoň hodinu před začátkem utkání. Co se týče vystupování, někteří kolegové se kolikrát chovali povýšeně a dávali najevo, že jsou na ledě pánem. Teď už by to takhle být nemělo.

Nebojíte se teď kvůli vyšším odměnám ještě častějších narážek od rodičů a trenérů?
Nebojím, s tím už jsem smířený. A že budou, to mi věřte.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka