Letci se chtějí zaměřit na pohybové činnosti
pátek 31. července 2015

Svět udává tempo. Kdo chce uspět, musí bruslit s dobou

Srpen je ve znamení tvrdých příprav na sezonu. A jejich nedílnou součástí je i bruslařský dril. Dobrý pohyb na ledě je totiž jednou z nejpodstatnějších věcí moderního hokeje a v Letňanech tohle moc dobře vědí. Proto se pracuje především na zlepšení skluzu, obratech, rychlosti a přechodových fázích. A také na fyzičce a síle nohou, protože bez toho by to určitě nešlo. Hokejový svět je totiž napřed.

Bruslení zaznamenalo za posledních deset let neskutečný vývoj, na což odborníci neustále upozorňují především při mezinárodních akcích. Na nich je mnohdy vidět, že Češi nestačí na hokejové velmoci.

Vzorem jsou v téhle oblasti hlavně Američané a Kanaďané, kteří na juniorské úrovni všechny převyšují. Moc dobře si toho všímá i Milan Antoš, jenž má jako spolukomentátor České televize možnost všechno vidět na světových šampionátech osmnáctek a dvacítek na vlastní oči.

"V žákovských kategoriích bruslíme naprosto shodně. Problém nastává mezi patnácti a osmnácti roky, kdy u nás místo abychom přidali, tak hledáme výmluvy. Často slyším věty jako: Když budeš posilovat nohy, nebudeš růst, nebo: Když budeš posilovat trup, nebudeš mít dobrou techniku hole. Jsou to totální nesmysly, které v Česku někdo zavedl."

Podstatou dobrého bruslení je skluz, jenže ještě předtím je důležité vypilovat základ, který má řada hráčů špatně zafixovaný. Na to u Letců dohlíží trenérka Lucie Arazimová, jež vidí u hráčů spoustu špatných návyků.

"Často vidím, jak mají kluci špatnou stabilitu na jedné noze. Problém bývá i s přenášením váhy, špatném úhlu odrážení. Je běžné, že se hráči odráží patou místo palcem a že nejdou po vnitřní hraně s překlenutím na tu vnitřní."

Potíže jsou i v postavení, při kterém by měla být kolena před špičkami, nohy v šířce ramen a rozhodně ne výrazný předklon. "Důležité je mít pevný střed těla, tlačit zadek dolů a rovná záda. Noha mezi lýtkem a stehnem musí mít 90 stupňů," zdůrazňuje Arazimová.

Pohyb na ledě je v dnešní době rychlejší a náročnější

Podle Antoše jsou špatné návyky často neřešitelným problémem, bez něhož se vlastně nejde posunout dál. Proto je tak důležité věnovat se základům právě v létě, kdy je na to čas. Během sezony jdou zápasy v rychlém sledu a tréninky se zaměřují na herní záležitosti.

"Během srpna se proto budeme snažit zařazovat do tréninků přechodové fáze bruslení, které potřebují i útočníci," říká Antoš. On i ostatní trenéři Letců chtějí hráčům poskytnout co nejširší repertoár, aby jezdili na různých hranách bruslí tak, aby si to uvědomovali.

Právě přechodové bruslení mezi třetinami je v dnešním hokeji mnohem náročnější, a proto je tak důležité pilovat dobrý skluz, jenž ušetří spoustu sil. Když hráč nemá dobrý skluz, nestačí se vracet. Ano, často to dokáže urvat silou, ta mu však kolem 50. minuty dojde. A tehdy se často rozhoduje o výsledku zápasu.

"Na skluz se hodně dbá. Podívejte na Martina Ručinského, Pepu Beránka nebo Pavla Janků - ti hráli tak dlouho právě díky úžasnému skluzu. Hrozně znát je to v NHL, kde se hra výrazně zrychluje. Hráči jsou tam výjimeční tím, že dokážou udržet vysoké tempo hry, protože v rychlosti vznikají chyby. Proto se klade takový důraz na bruslení," popisuje Antoš.

Velký tlak se nyní upíná i na obratnost, tedy schopnost rychle měnit směr s pukem na holi. Takzvaná vratná bogna je ideálním pomocníkem, jak se zbavit protihráče. "U nás byl v tomhle nejlepší David Výborný: přestože nebyl vysoký, dokázal se prosadit pohybem. To platí dodneška," dodává Antoš.

A pilovat je potřeba také obratnostní bruslení, které se týká především obránců. Ti dřív nemuseli umět tak dobře bruslit, stačila jim přibržděná bogna, to dnes už však dávno neplatí. Je nutné přecházet volně, aby hráč neztrácel sílu, čas a byl všude rychleji.

V Letňanech je obrovská výhoda, že tu funguje led celoročně podobně jako v zámoří, kde z toho mnoho hráčů těží. Jsou tak schopni obětovat spoustu času tréninkům bruslení, což se logicky musí projevit.

Pomocníkem může být i skatemill, tedy bruslařský pás, jenž teď Letci mohou využívat za zvýhodněných podmínek díky spolupráci se společností HFL Training Center, jež sídlí v nedalekém areálu Avie. 

Antoš k tomu říká: "Věřím všemu, co dělá člověk navíc, aby byl lepší. Když něčemu věnujete čas a energii, je to správné. Nejhorší je, když někdo řekne: To je na nic, to ani nemá cenu zkoušet. Všechno má své a je potřeba k tomu tak přistupovat."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka