Kdo jsou potenciální posily staršího dorostu?
čtvrtek 23. července 2015

Uspěli na Tryout Campu... Teď se porvou o místo v kádru

Jonatán Lauko, Jan Sokolík a Pavel Grauer. To jsou jména tří letňanských posil, které si klub vybral ze 34 uchazečů na březnovém Tryout Campu. Dva útočníci a obránce byli podle svých slov příjemně překvapeni a chválí si pozitivní atmosféru i pohodu v kabině. Ale zda za starší dorost opravdu odehrají novou sezonu, se dozví až podle toho, jak se jim povedou přípravné zápasy.

S týmem absolvovali už suchou přípravu i červnové soustředění v Krkonoších. Teď ale začíná třem dospívajícím hráčům klíčová část letní přípravy. 

Milan Antoš, trenér staršího dorostu, chce během následujících čtrnácti dnů sdělit obránci Pavlu Grauerovi a útočníkům Jonatánu Laukovi s Janem Sokolíkem, jaká je jejich budoucnost. Podle Antoše se úspěšní hokejisté z jarního kempu jeví dobře, ale některé věci se projeví až v zápasech.

Kdo vlastně jsou ti tři vyvolení?

Grauer už loni extraligu hrál, v Kolíně

Zadák Grauer už nejvyšší soutěž v mládežnickém hokeji hrál, za mladší dorost nastupoval v Kolíně. "Je to pro mě velká šance vrátit se do extraligy," vyhlíží boj o sestavu. "Když se Letňany ozvaly, byl jsem šťastný."

Během tryoutu totiž ani nečekal, že by si jej trenéři nakonec vybrali. "Líbí se mi tady, konkurence tu je, je vidět, že se kluci snaží urvat svůj post. Ale je tu dobrá parta a když to tak bude pokračovat, tak budou dobré výsledky," věří kutnohorský školák.

Do Prahy dojíždí vlakem, z tréninku jej občas vyzvedne otec, který v hlavním městě pracuje. Také Grauerovi rodiče byli rádi, že jejich kluk by mohl hrát za Letce. Pavel se zaměřil hlavně na rychlost na ledě, k čemuž měl v letňanské Ice Areně ideální podmínky, protože ledová plocha je tu celoročně. "Příjemná změna," kvitoval tuto součást letní přípravy.

Lauko je ze Slovenska, poznat to není

Překvapený byl i útočník Lauko. Také on bojuje o návrat do extraligy, hrával za Spartu, ale kvůli těžkému zranění (měl zlomenou holenní i lýtkovou kost) jednu sezonu vynechal a pak se rozehrával v pražské Kobře.

"Dlouho mi nevolali, tak už jsem se skoro smířil, že to nevyjde. Nakonec to vyšlo," vzpomínal Lauko. “Chci se v týmu udržet a uvidíme, jak to bude v sezoně. Určitě bych chtěl hrát. Trenér Antoš je přísný, ale dobrý do party. Kluci jsou tady oproti Kobře kvalitnější, rychlejší a mají lepší techniku."

Laukův životopis není zajímavý pouze díky angažmá ve Spartě, mladý hokejista totiž má oba rodiče Slováky, ale mluví česky tak, že to vůbec není poznat. "Ale občas mi slovenština ujede," usmívá se hráč. "Žiju tady už pátým rokem, takže se víc cítím jako Čech. Ale když hraje Česko se Slovenskem, tak fandím asi spíš Slovákům. Jezdíme tam na prázdniny a na svátky.”

Sokolík se kvůli hokeji zabydlel u tety

Třetím do party nových letňanských hráčů je útočník Sokolík, který přišel z Warrior Brno. I on v úspěch na březnovém kempu příliš nevěřil. "Myslel jsem, že vybere spíš mladší kluky, já jsem ročník 98. Během tryoutu jsem byl hrozně nervózní, odskakovaly mi puky, netrefoval jsem bránu, takže jsem nečekal, že by mě vzali,” popsal.

"Kolektiv mě přijal, kluci jsou tu v pohodě. Trenéři jsou přátelštější, než jsem zvyklý. Jsou víc v kontaktu s klukama," pochvaluje si mladý hokejista prostředí v Letňanech.

Školu v Praze si zatím nezařídil, čeká, jak dopadne. Během zbytku školního roku měl proto individuální plán a musel do Brna dojíždět na testy, po víkendu se vracel k tetě, u níž v hlavním městě bydlí.

Sokolík věří, že hokejově rozdíl oproti první lize brzy dožene. "Ale musím trénovat střelu a výdrž, protože ji mám průměrnou, možná podprůměrnou. Moc dlouho nevydržím jet naplno."

Zanedlouho se všichni tři dozvědí, zda se jim dřina vyplatila. Pak by se mohli stát inspirací pro ostatní, kteří mohou Tryout Camp vyzkoušet třeba příští rok. Starší dorost by ho rád uspořádal znovu.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka