Mladší i starší dorost čekají letní galeje
pondělí 20. července 2015

Začíná příprava... Bacha na namyšlenost, vzkazuje Antoš

Končí letní lelkování a začíná tvrdá příprava na novou sezonu. Oba dorostenecké výběry Letců - tedy ten mladší i ten starší - čeká v srpnu hodně ostrý a nabitý program. Ten postupně naznačí, na jaké pozice budou moci svěřenci trenérů Tomáše Blažka a Milana Antoše v sezoně pomýšlet. Přípravy obou letňanských týmů startují tento týden ve středu, respektive v pátek.

Mladší i starší dorostence čeká v srpnu podobný program, který vyplní dvoufázové tréninky na suchu i na ledě a kolem deseti přípravných zápasů. "Bude to perný měsíc," dobře ví kouč mladšího výběru Tomáš Blažek.

Ten si pochvaluje především fakt, že se jeho mužstvo utká s extraligovými konkurenty, což zaručí dobrou prověrku před vstupem do sezony. "Hrajeme s oběma Kladny, se Spartou, Havlíčkovým Brodem nebo Mladou Boleslaví."

Hlavně tyto souboje ukážou, jak na tom nový tým je. Blažkovi se ho dopředu nechce porovnávat s tím předchozím, ale tak trochu tuší, že ho nečeká snadná práce. "Přece jenom ročník 2000 nebyl v takovém počtu a tak silný. Ale uvidíme, všechno může být jinak," upozorňuje.

O tom ví své jeho kolega Antoš, jenž povede do boje starší dorost. Loni byl touto dobou přesvědčený, že bude pracovat se slabším mužstvem, to však nakonec odehrálo poměrně slušnou sezonu - byť nakonec nepostoupilo do play-off.

"Bylo to díky tomu, že byli kluci skromní a extrémně pracovití. Přitom spousta z nich byli původně trochu namyšlení a nechtěli dělat běžné věci jako výklusy a rozcvičky. Nakonec se nám to do nich podařilo dostat a hrozně moc to ovlivnilo sezonu. Mužstvo pracovalo jako kolektiv a z toho vylezli výrazní hráči."

Letos Antoš stojí před podobným problémem. "Zdá se mi, že je v týmu víc ega než umu," říká. Zkrátka se obává, že si většina hráčů myslí, že mají na víc než ve skutečnosti. "Trochu mě to děsí, že pak padnou na hubu. Nevidím žádnou skromnost a pracovitost. U deseti kluků ano, zbytek si myslí, že je strašně dobrý, ale nikdo to nechápe."

První vystřízlivění může přijít už během přípravných zápasů. V těch úvodních chce Antoš zúžit kádr, v němž budou bojovat o místo borci, kteří uspěli na březnovém výběrovém tryout kempu nazvaném "Chyť svou příležitost a leť s Letci o něco výš!".

"Na tréninku se nám jevili dobře, ale zápas je něco jiného. Tam můžeme zjistit, že někdo nedozrál takticky nebo mentálně a místo pro tým bude myslet na své body."

Antoš chce všem novým tvářím sdělit, zda s nimi počítá, už po čtrnácti dnech přípravy, aby si případně v klidu stačili vyřídit školu, ubytování a další nezbytnosti.

A program přípravy? Ten bude podobný u mladšího i staršího dorostu a kromě střídání tréninků na suchu a na ledu bude zahrnovat hodně bruslení, taktiky a nácviky signálů.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka