Tajemství úspěchu má několik atributů
sobota 13. června 2015

Žádaná aréna, žádaní Letci. Proč je o klub Letňan zájem?

"Maminko, tatínku, chci být Letcem." Ne, velké písmeno L je napsáno správně. Spousta dětí si přeje být hokejistou, tak proč nezačít s hokejem třeba v letňanském klubu? Letňany navíc poslední dobou lákají i bývalé špičkové hráče, kteří mají extraligové zkušenosti. Přes léto zde trénují i hvězdy NHL a do Ice Areny si chodí zabruslit také slavní veteráni. Jednoduchá otázka - proč vlastně?

Na konci minulého století letňanský klub ještě ani neexistoval, ale v současné době patří mezi nejprogresivnější celky v Česku. Letci jsou moderním a žádaným klubem, kde se dbá především na dobrou práci s mládeží. Získávají kredit a jsou stále oblíbenější.

"Šel jsem sem dát kluka, ani jsem nechtěl trénovat, nakonec jsem tady taky a práce mě baví," říká Milan Antoš, televizní expert a jeden z extraligových šampionů mezi letňanskými trenéry. Antoš vede starší dorost Letců. "Je fajn, že pokračuju v něčem, co mě celý život bavilo."

Českou nejvyšší soutěž hrál spoustu let třeba i sportovní manažer Tomáš Blažek, nově klub angažoval dalšího někdejšího mistra Milana Hluchého. V posledních letech tu působili dřívější extraligoví hráči Jiří Žůrek, Jan Hranáč či Petr Míka, jenž si zahrál i NHL. Nyní se zde angažují Michal Broš či David Pojkar.

Řada hokejistů dává do Letňan také své potomky. A hráči po skončení kariéry si na okraj Prahy jezdí rovněž zahrát oblíbené "srandamače". Nedávno skončil jeden ze symbolů zlaté generace Pavel Patera a hned přiznal, že bude chodit na led právě do Ice Areny. 

Celoroční ledová plocha je pro úspěch Letců u hokejové veřejnosti důležitá. Ale to samo o sobě nestačí. 

"Tu práci tady dělají lidé, které hokej zajímá. Je tu dobrá parta trenérů, která je pro správný chod pracovního kolektivu důležitá, aby klub fungoval. Dalším atributem je to, že Letňany jsou menší klub, každý se tu zná s každým. Vládne tu rodinná atmosféra," popisuje Antoš.

Právě kvalitní trenéři jsou znakem dobré práce Letců, jejich pověst činí klub zajímavým pro rodiče, kteří se rozhodují, kam dát dítě na hokej. 

Za všechny kouče lze jmenovat Zbyňka Zavadila, jenž už sice žádný celek netrénuje, ale na jeho individuální tréninky se sjíždějí ty největší talenty českého hokeje i z dalekých koutů republiky. Mezi nimi samozřejmě nechybí ani pár vyvolených Letců, kterým měření s výraznými individualitami pomáhá. 

A uznávaný trenér přiznává: "Kolikrát už musím nějakého kluka odmítnout, protože mám prostě narváno. Je to takové zadostiučinění, že je tu o ty tréninky tak obrovský zájem."

Jeho rukama prošla řada špičkových hráčů a třeba Jakub Vrána a Václav Karabáček, dva úspěšní odchovanci Letců, za zkušeným trenérem stále chodí pro rady. “Na Letňany nedám dopustit a panu Zavadilovi budu celý život vděčný,” svěřil se útočník Vrána, který má velkou šanci brzy prorazit do NHL. 

Letňanský klub mezitím pracuje na strategii, která by měla více dbát na juniorku. Mladší i starší dorost už v extralize má. Extraligoví junioři jsou zatím sice pouhým snem, ale třeba jednou v budoucnu...?

Význam této kategorie potvrzuje i odchod různých hráčů. Loni Martin Starosta, Jakub Wojnar nebo Michael Gaspar. Letos Václav Burda či Matěj Chalupa, jenž za rok zaznamenal nebývalý pokrok. Ti všichni se učili hrát hokej v Letňanech, ale s předstihem začali myslet na juniorskou extraligu - bránu do kvalitního dospělého hokeje. 

Letci ji zatím nemají a je otázkou, za jak dlouho se vůbec o ní začne v Letňanech reálně mluvit. Klubové vedení však už letos naznačilo, že by chtělo na tým juniorů začít klást mnohem větší důraz.

Spoustu klubů teď nadzdvihl hokejový svaz, který stanovil pravidla výrazně omezující postup mezi elitu. Proto Letci a spol. chystají poslat otevřený dopis na vedení českého hokeje, v němž se jim nelíbí jejich přehlížení a jednání "o nich bez nich". 

Po de facto uzavření juniorské extraligy bude o to těžší zatraktivnit klub i pro starší talentované hráče, ale určitě je tady prostor pro celkový rozvoj. “Letci jsou schopni se někam posunout. Je tady obrovská šance se zlepšovat,” věří kouč Antoš.

Důležitá rozhodnutí jsou podle něj pochopitelně i na bratrech Kučerových jakožto majitelích klubu. 

Letci však za necelých patnáct let udělali obrovský kus práce. A kdoví, kde budou za dalších 15 let…

Čtěte také

Podcast hokej zblízka