Startuje druhý ročník prestižní klubové ankety
středa 29. dubna 2015

HRÁČ SEZONY: Pět adeptů, kteří jsou v nominaci na cenu

Před rokem v Letňanech vznikla klubová anketa o nejužitečnějšího hráče sezony. Letos pokračuje svým 2. ročníkem a znovu s pěticí kandidátů, kteří si svými výkony řekli o nominaci. Je mezi nimi nejen vítěz loňského ročníku, ale kromě starších dorostenců i zástupce "áčka" a dvou žákovských tříd. Ve hře je opět lukrativní cena pro vítěze. Hlas svému favoritovi můžete dát i v anketě na hlavní stránce.

Václav Burda, útočník staršího dorostu

Jediný z letošních kandidátů, který byl v nominaci už před rokem. Ba co víc, on dokonce titul Letec sezony obhajuje. Stejně jako tehdy na sobě tvrdě pracoval i v minulých měsících a patřil k nejvýraznějším hráčům extraligového týmu Letců. Jeho bodové příspěvky byly občas velmi důležité. "Je to opravdu slušný, velmi pracovitý kluk. A myslím, že trochu nedoceněný tím, jak důležitou roli pro mužstvo ve skutečnosti má," tvrdí o něm týmový trenér Milan Antoš. Přiznává, že 16letý forvard patřil k tomu nejlepšímu, co Letňany měly. Také díky tomu byl pravidelným členem reprezentačního výběru do 16 let, s nímž se účastnil několika mezinárodních akcí. Ve 41 utkáních základní části zaznamenal za klub 23 gólů a 16 asistencí. "Postupně začal víc střílet a zlepšil se v koncovce, čímž častokrát zařídil góly v důležitých zápasech," dodává Antoš. "Ale je i mnohem komunikativnější a schopen už říct i svůj vlastní názor. V tomhle udělal obrovský pokrok."

Václav Adamec, útočník 7. třídy

Patří k nejvýraznějším talentům v žákovských třídách. A také letos potvrdil svůj instinkt rozeného střelce. "Je to přesně ten typ hráče, na kterého se můžete spolehnout. Podává vyrovnané výkony v každém zápase, drží si po celou sezonu vysoký standard podle našich představ," pěje na něj chválu jeho trenér Martin Rousek. Dvanáctiletý forvard jen ve 34 ligových zápasech vstřelil celkem 62 branek a přidal 30 asistencí. A byť trenérům v tomto věku o kanadské bodování úplně tak nejde, ve svém mužstvu ho vyhrál právě on. "Je to technický hráč s tahem na bránu, dokáže připravit góly spoluhráčům a sám své šance proměňovat. Navíc je to vítězný typ, dobrý do party, protože chce za každou cenu vyhrávat. A sám podle mě cítí, jak důležitým článkem pro svůj kádr je," říká Rousek. Kromě klubové sezony si Adamec - rychlý a obratný bruslař i skvělý technik - prožil také prestižní turnaj v Kanadě za výběr Czech Knights, který byl neoficiálním mistrovstvím světa hráčů do 13 let.

Jan Mišner, útočník mužů

Srdce svého týmu. Doslova. To on má obří zásluhu na tom, že muži vyhráli Pražský přebor a bojovali o postup do 2. národní ligy. To on je tím, kdo se stará o mužstvo, zařizuje ledy, pečuje o zázemí a - rozhoduje zápasy. "Za každých okolností má neskutečný tah na branku, opravdu velmi tvrdou střelu, píli v tréninku a obrovskou chuť po vítězství," tvrdí o něm trenér "áčka" Jan Doutnáč. Celkem 34 branek a 19 asistencí v 18 zápasech základní části a titul nejlepšího střelce i nejproduktivnějšího hráče soutěže mluví za všechno. Přitom jeho docházka na trénincích je stoprocentní, za celou dobu nevynechal jediné utkání a - byť umí na ledě přitvrdit a rozdat soupeři ránu - za dva roky nasbíral pouhých šest trestných minut. "Má buldočí povahu, kousne se a nepustí. Hokej je jeho život, žádná póza. Když vyjede na led, nic víc pro něj v danou chvíli není. I proto je skvělým příkladem pro děti," popisuje Doutnáč kapitána týmu, jenž v Ice Areně tráví čas každý den v týdnu.

Lukáš Malant, brankář 5. a 6. třídy

V létě se z pražské Sparty vrátil do Letňan a hned se stal jednou z výrazných tváří. Jenže 5. třída mu byla už malá, a tak v půli sezony zamířil do staršího ročníku. "Bez jakékoliv potřeby aklimatizace. Nejenže má talent, ale snaží se ho rozvíjet tím, že to má v hlavě srovnané a trénuje navíc," nadchlo trenéra šesťáků Martina Uldricha. Statistiky nejsou potřeba, abyste si 10letého gólmana všimli. "Je vidět, že ho hokej baví. Ví, za čím si jde, což není v jeho věku běžné," přidává Uldrich. Malantovo nasazení mu připomíná léta, kdy za Letce hráli odchovanci Jakub Vrána nebo Václav Karabáček, kteří mají nakročeno do NHL. "Je pracovitý na ledě i na suchu. Vychovaný, skromný kluk, který zdědil geny," souhlasí kouč pětky Jan Zlatohlávek a naráží na otce, jenž kdysi taky chytal. Svého svěřence přitom považuje za nejlepšího gólmana ročníku 2004 v republice. "U nás byl tak dominantní, že musel jít o ročník výš. Ale opatrně s chválou u tak malých dětí." 

Matěj Chalupa, útočník staršího dorostu

Možná vůbec největší a nejmilejší překvapení letošní sezony. Ovšem zcela po zásluze. Vždyť ještě před rokem hrál za mladší dorost a rozhodně nepatřil k těm největším tahounům. Zato letos ano. A hned o kategorii výš... Začalo to tím, že mu trenéři svěřili kapitánské céčko, byť byl ve starším dorostu teprve prvním rokem. Jenže jeho potenciál se začal projevovat velmi brzy. "Pozměnil svůj herní styl a začal hrát kontaktní hokej, což ho ohromně posunulo. Podle mě se stal nejkomplexnějším hráčem této sezony, který udělal největší pokrok," myslí si kouč Milan Antoš. Šestnáctiletý talent byl nejproduktivnějším hráčem týmu, když ve 39 zápasech základní části posbíral 25 branek a 24 asistencí. Zároveň nakoukl i do reprezentační sedmnáctky. "Zdobí ho dobrý pohyb, bruslení, rychlost i hra jeden na jednoho, v tom se strašně zlepšil. A taky je to výtečný kluk do party, který se nevzdává a bojuje až do konce, ale umí věci i odlehčit," uzavírá Antoš.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka