Letci porazili Lomnici, sezona ale skončila
neděle 29. března 2015

Sen se rozplynul. Mužům k postupu chyběly dvě branky

Pouhé dva vstřelené góly je nakonec stály postup do kvalifikačního finále o 2. národní ligu. Tak malý kousek připravil letňanské muže o vysněný vrchol sezony. Teď se sen nadobro rozplynul. Letci v pátek nezvládli klíčovou bitvu s Lomnicí nad Popelkou, i když - "nezvládli"... Strhující drama otočili a vyhráli 3:1, jenže k jistotě postupového úspěchu bylo třeba zvítězit alespoň o čtyři branky.

Stíhací jízda začala až příliš pozdě. "Nebo na ni zkrátka zbylo málo času," přemítá jeden z trenérů Jan Doutnáč. Tak či tak Letci zvítězili hubenějším rozdílem, než bylo dle postupové matematiky potřeba.

Definitivně se o postupujícím rozhodlo v neděli.

Letňanští sice živili ještě malou naději, jenže svůj osud už neměli ve vlastních rukou. Tabulku vedli s devíti body, ale jejich rival měl utkání k dobru. Zatímco v pátek zakončili kvalifikaci posledním zápasem, o dva dny později byl ještě na programu souboj mezi Lomnicí a Kadaní.

A papírový favorit tohoto duelu si postup vzít nenechal.  

Kadaňský outsider by totiž musel urvat alespoň bod, což se mu v ani jednom ze čtyř utkání nepovedlo. Spekulace, že se kvůli ztrátě šance na postup na Semilsko nechystá a zápas nechá zkontumovat, se sice nepotvrdily, ale v Lomnici hosté prohráli 2:10.

S touhle skutečností se už dopředu smiřovali i Letci, kteří se v pátek hnali za postupem s touhou nenechat nic náhodě. Marně.

"Co k tomu říct... Lomnice hrála chytře, ale my měli šance na to, abychom to dokázali. Začali jsme do toho jít nadoraz až po prvním inkasovaném gólu," neskrýval kapitán Jan Mišner zklamání. "Ale klukům je potřeba poděkovat za přístup," dodal druhý z koučů Tomáš Blažek. "Soupeř hrál z dobré defenzivy, v poslední třetině jsme už otevřeli hru. Bylo to vyrovnané utkání."

Bylo. A také plné vyhrocených okamžiků, což potvrzuje fakt, že zápas nedohráli tři Letci vyloučení do konce utkání. Mnoho bylo z obou stran i protestů na některé verdikty hlavního sudího.

Jestli ale zápas někomu patřil, pak to byli oba brankáři. "V některých chvílích nás vyloženě podržel a jen potvrdil výkony v celé sezoně. Nechtěli jsme ho v průběhu roku moc chválit, aby zůstal na zemi, ale musím mu vyseknout poklonu," chválil Mišner gólmana Matěje Olivu.

Zatímco kapitán a spol. v pátek dvě třetiny marně dobývali soupeřovu svatyni, byl to právě Oliva, jenž držel naděje Letců. Se svým protějškem Jakubem Pyrochtou se předháněl v neuvěřitelných zákrocích na brankové čáře a inkasoval až ve 45. minutě po jednom ze sporných momentů. 

Tahle situace jako by však Letňany paradoxně nakopla...

Parádní drama v úžasné atmosféře

Během osmi minut domácí díky Jiřímu Mrázkovi a Martinu Kotyrovi výsledek otočili. Když v 55. minutě přidal Jan Šramota třetí gól, hráli už jen na dvě formace a nadechovali se k závěrečnému náporu. Jenže snahu zhatil nešťastný výhoz puku jednoho z obránců, kvůli němuž šli Letci do oslabení. A Lomnice si výsledek už pohlídala.

"Škoda," hlesl v šatně Mišner. Jediný gól navíc by smazal tříbrankový rozdíl z první vzájemné bitvy, a tak by nakonec rozhodovalo lepší skóre v celkové tabulce. "Přitom když jsme zvýšili na 3:1, na střídačce zavládla ohromná euforie. Opravdu jsem věřil, že to dáme."

Jenže po lomnické výhře 10:2 nad Kadaní se zpětně ukázalo, že by Letcům výhra 4:1 stejně nestačila. Lomnici by museli přejet minimálně o čtyři branky...

Byl to po závěrečné siréně bizarní pohled na kluziště. Spousta hráčů v obou týmech klečela vyčerpáním na ledě, hostující gólman dokonce nebyl schopen podávat ruku soupeři a ještě dlouhé minuty jen bezvládně ležel. Zatímco vítěze duelu přepadl smutek, poražení zdvihali ruce nad hlavu.

A tak na pohár pro šampiony Pražského přeboru, který zástupci krajského svazu slíbili ten den předat a pak bez udání důvodů nepřijeli, neměl nikdo z hráčů ani pomyšlení. Letci především děkovali skvělému publiku, které v početné návštěvě připravilo mužstvům úžasnou hokejovou kulisu.

"Za to jim patří ohromný dík," shodli se trenéři i hokejisté.

"Ta atmosféra byla fantastická. Ale hrdý jsem i na kluky, i když to úplně nevyšlo podle našich představ," nechal se slyšet trenér Doutnáč. "Každopádně je to další zkušenost, která nás do příští sezony zase může posunout."

"Nakonec - jsme čtvrtý nejlepší tým v Praze, to přece taky není úplně špatné," hledal slova útěchy Mišner. "Chtěli jsme si ještě prodloužit sezonu a vyzvat ve finále Písek, ale třeba se nám něco podobného podaří i za rok. Jádro kádru zůstane a budeme zase silní," věří.

Letňanští muži zatím za svou historii došli letos jednoznačně nejdál. Snad je to příští měsíce jen nakopne.

HC Letci - Lomnice nad Popelkou 3:1 (0:0, 0:0, 3:1)
Branky a nahrávky:
47. Mrázek (Kotyra), 53. Kotyra (Chvojka), 55. Šramota (Heller) - 45. Kedršť (Vašek). Rozhodčí: Hornáček - Laczko, Marek. Vyloučení: 9:8, navíc Bílek 5 min. + OK, Zima OK, Mrázek OK (vš. Letňany). Využití: 1:0. Diváci: 280. Střely na branku: 38:37. 
  

Čtěte také

Podcast hokej zblízka