Starší dorost zatím osloví 4 až 5 adeptů
úterý 24. března 2015

Na Tryout Camp dorazilo 34 hráčů! Trenéři vybírají posily

Možná se Letci v Česku stanou průkopníky myšlenky, k níž se zatím v mládežnickém hokeji nikdo jiný neměl. Proto ani sami trenéři staršího dorostu netušili, jak se jejich nápad uchytí. "Doufal jsem, že by se mohlo přihlásit kolem 12 kluků," přiznává Milan Antoš. Řeč je o Tryout Campu po zámořském stylu, který proběhl uplynulý víkend. Nakonec se na něm sešlo celkem 34 uchazečů.

Šest gólmanů, deset obránců, osmnáct útočníků. Tak hojná účast překvapila i samotné pořadatele akce. 

Když starší dorost vyhlásil výzvu, že by rád dal šanci hráčům z nižších soutěží poprat se o místo v extraligovém kádru, začaly do Letňan chodit přihlášky z celé republiky. Z takřka všech krajů včetně těch na Moravě a ve Slezsku. A hojně samozřejmě i z Prahy a okolí.

"Jsem z té účasti přímo nadšený, protože takový počet mě nenapadl ani ve snu," přiznal Antoš. "Je to předpoklad k tomu, abychom si o hráčích z různých koutů republiky udělali představu. Ty, které zatím nevybereme, můžeme dál sledovat."

Tryout Camp probíhal od pátku 20. do neděle 22. března, každý den po dvou hodinách. Prvních 40 minut se hráči věnovali dovednostním cvičením. Po úpravě ledu vždy následoval hodinový modelový zápas, v němž trenéři protáčeli hráče v různých formacích.

"Potěšil mě přístup většiny z nich," tvrdí Antoš. "A taky mám radost, že se nikomu nic nestalo."

Kemp se konal proto, aby starší dorost získal posily pro příští extraligovou sezonu. Reaguje tak na pár náhlých a nečekaných odchodů, které mužstvo během letošního ročníku postihly. Realizační tým kvůli tomu uspořádal březnovou akcí, jež byla medializována i v prestižních celostátních denících. Na samotném srazu byla přítomna televizní stanice Sport 5, která odvysílala a ještě odvysílá o Tryout Campu reportáž (ZDE).

V budoucnu může přijít další šance

Součástí zázemí pro samotné kandidáty bylo kromě občerstvení také využití fitness centra v Ice Areně zdarma. Hráče podrobně sledoval široký trenérský tým Letňan, který Milanu Antošovi a Janu Zlatohlávkovi předkládal své poznatky. Zajištěný měli i videozáznam.

Kontaktovat potenciální posily chtějí Letci do konce tohoto týdne. A Antoš už předběžnou představu má: "V první vlně nejspíš oslovíme čtyři lidi. Uvidíme, jestli se dohodneme na další spolupráci. Je i na hráčích, aby zvážili, zda k nám opravdu chtějí a zda jsou pro to ochotni něco udělat."

Podle vyjednávání se uvidí, co dál. V záloze jsou další adepti, ale počet volných míst v kádru je omezen. 

V Letňanech přiznávají, že výběr mezi některými jmény nebyl jednoduchý. "Kolikrát rozhodovaly jen detaily nebo momentální úsudek," tvrdí Antoš, televizní spolukomentátor a mistr republiky z roku 2003. Jedna věc ho nadchla: "Různorodost hráčských typů. Byli tam hokejisti techničtí i přímočaří, lišili se stylem bruslení i vzrůstem. Bylo z čeho vybírat."

"Někteří měli na to, aby se k nám dostali, ale my taky vybíráme podle toho, jestli se hodí do naší koncepce. V současnosti potřebujeme určité typy hráčů, které zaplní naše mezery. Ty hráče, které máme, zatím nemá cenu nahrazovat novými."

I proto by v Letňanech neradi, aby neoslovení uchazeči byli zklamaní. Antoš má převážně slova chvály. 

"Pár kluků sice smysl Tryout Campu nepochopilo a šlo si zahrát jen tak pro radost, ale to je dáno i tím, že na podobnou akci nejsou u nás dorostenci zvyklí. Většina se však k tomu postavila dobře, což mě velmi těší." 

Také z toho důvodu plánuje některé hráče nadále sledovat a z premiérového ročníku by v Letňanech rád založil tradici. Po hojné účasti se uvažuje i o Tryout Campu pro ročníky mladšího dorostu.

"Nejdůležitější je, že ti kluci mají ambice, přišli se ukázat a my teď o nich víme," říká Antoš. "Hráči, kteří se do staršího dorostu chystají prvním rokem, se k nám mohou dostat třeba za rok, možná i dřív. Záleží jen na nich, jak na sobě budou dál pracovat. Pokud to nevyjde teď, může to vyjít později."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka