Letci startují boj o 2. ligu a dostanou pohár
čtvrtek 12. března 2015

Mám velkou radost, řekl kouč mužů o postupu do baráže

Pátek třináctého pro někoho bývá nešťastným dnem. Ovšem pro dospělé hokejisty Letňan bude tentokrát radostný. Letci dostanou v domácí Ice Areně pohár pro vítěze Pražského přeboru a zahájí duelem proti Kadani cestu za snem - postupem do 2. ligy. "Bude to dlouhá cesta," uvědomuje si trenér "áčka" Jan Doutnáč. Dalším soupeřem v kvalifikační části je Lomnice nad Popelkou.

Muži si vybojovali baráž před 14 dny, kdy po třech letech zvítězili na ledě pražské Hvězdy a ovládli skupinu Pražského přeboru. Minulý týden se utkání proti Lomnici nad Popelkou kontumovalo. 

Teď už čeká letňanské hráče kvalifikace o postup do vyšší soutěže. A soupeři? Opět Lomnice, která úspěšně startovala zároveň i v Libereckém kraji, a rezerva Kadaně, jež pro změnu suverénně vyhrála svou skupinu v Karlovarském kraji. 

Kvalifikace se hraje dvoukolovým systémem každý s každým v pátky a neděle. Vítěz se poté utká s vítězem kvalifikační skupiny B.

"Mám radost, že tam kluci jsou, když si to tak přáli," říká Doutnáč v rozhovoru pro klubový web.

Jaké jsou teď vaše pocity?
Mám velkou radost, cítil jsem to jako zadostiučinění za to, o co se kluci celou sezonu snažili. Po třech letech se jim to povedlo, díky tomu, že si za tím šli a chtěli vyhrát.

Vy jste však na střídačce v rozhodujícím utkání na Hvězdě nebyl. Nehecují vás teď hráči, abyste se nevracel, když jim to bez vás vyšlo?
Jelikož se mnou kromě dvou zápasů vyhráli zbytek, tak nikdo neříkal, abych už se nevracel. To by si mohli zkusit! (směje se) Ale na druhou stranu přišlo oživení, jiný impuls od nových lidí. Nejstaršího z kluků trénuju od jeho deseti let, takže sedmnáct let. Samozřejmě jsou tam nějaké rutinní věci a nemůžu tomu týmu dát to, co přinesli teď kluci (Tomáš Blažek a Martin Rousek - pozn. aut.). Bylo by dobré, kdybychom se scházeli ve dvou ve třech dál. Nemám s tím vůbec žádný problém. Nejsem rozhodně ten, který potřebuje být vepředu a říkat já, já to dokázal. Vůbec ne. Bláža i Rousíno jsou chlapi na svém místě a zažili také něco nového - nadšení, když koučovali ten zápas a zjistili, že tam měli patnáct kluků, kteří chtějí hrát a neremcají, že je bolí ručička nebo nožička. 

Takže je to tak, že chcete zachovat formát rozšířeného realizačního týmu i pro baráž?
Uvažujeme o tom. Pokud kluci budou mít čas, tak budou na střídačce. Ten nápad vzešel ze tří stran, já jsem je sám oslovil, že bych byl rád, kdyby se mnou spolupracovali. Souhlasili i hráči a také pan Vrba, šéftrenér Letňan.

Jaké byly vlastně oslavy triumfu? Byl jste tam?
Já oslavy neabsolvuju, protože je nemám rád. I kdybych tu byl, tak bych na oslavu nešel. Kluci to vědí, už mě ani nezvou. Nebo takhle - řeknou mi, že se něco koná, ale vědí, že nepřijdu. Vím, že oslavy byly a podle zákulisních hlasů se vše zadařilo, jak mělo. (směje se)

Minulý víkend se uskutečnila exhibice pro fanoušky. Jaké to bylo?
Zúčastnil jsem se toho. Bylo to dobré. Asi pětadvacet rozesmátých lidí si přišlo zahrát hokej a opravdu se hrálo na pohodu. Byla sranda. Mužem zápasu byl jednoznačně Rousíno (Martin Rousek), který rozhodoval, dával góly i přihrávky. Bereme to určitě jako odměnu za vítězství v přeboru. Nebyl to ten klasický trénink, na který se klukům ne vždycky stoprocentně chce. vyblbli jsme se. Ale ve středu už se zase trénovalo a připravovali jsme se na baráž.

Ta startuje už v pátek. V domácí hale dostanete pohár. Těšíte se?
Těším se. Všichni to bereme tak, že je to prodloužení sezony a šance se podívat do kvalifikace. Většina kluků to nikdy neabsolvovala, takže to pro ně bude vrchol v dospělém hokeji.

Prvním soupeřem je Kadaň. Co se dá čekat?

O soupeři toho moc nevím, snažil jsem se něco zjistit, ale nedokážu říct, kdo bude tahat za kratší konec. Náš věkový průměr je menší - asi 24 let, soupeř má 31. Zkušenost asi bude na jejich straně, na druhou stranu na naší straně bude to mládí a nějaká dravost. A k tomu domácí prostředí, takže doufám, že ten zápas bude stát za to.

Pak se utkáte znovu s Lomnicí. Je výhoda, že protivníka už znáte?

Osobně to vidím trochu jako nevýhodu ze dvou důvodů. Oni nás také znají a útočí zezadu, letos jsme je navíc čtyřikrát porazili a věřím, že to kluci v hlavách mít budou, i když tohle je jiná soutěž. Byl bych nerad, abychom šli do zápasu s tím, že už máme vyhráno.

Postup bude těžký, že?
Už jsem to počítal, teoreticky může postoupit někdo se třemi vítězstvími. Byla by to velká náhoda, ale šlo by to. Ale já se domnívám, že bude potřeba vyhrát šest utkání.

Využijete na baráž i nějaké juniory, až jim skončí sezona?
Budeme využívat jenom ty, kteří už se zápasů s áčkem zúčastnili a známe je. Důvod je jednoduchý - tihle kluci si to vybojovali. Neživí se tím, je to pro ně zábava. Nechci nikomu říkat, že bude najednou sedět, i když celý rok hrál, protože tenhle junior je lepší. Navíc v juniorce není nikdo, kdo by vyčníval tak, že bych měl jasno, že nám pomůže. Budou hrát ti kluci, kteří hráli v sezoně.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka