Dva žáci Letců si zahráli proti týmům NHL
úterý 03. března 2015

Hra do těla se tam pískala, překvapilo Krutila v Kanadě

Obránce Michael Krutil a útočník Václav Adamec se v únoru zúčastnili 56. ročníku turnaje International Pee-Wee Hockey Tournament, neoficiálního mistrovství světa hokejistů do 13 let. Mladí letňanští hráči byli vybráni do českého týmu s názvem Czech Knights a ze zámoří se vrátili plni nezapomenutelných zážitků na ledě i mimo něj. "Bylo to parádní," líčí talentovaný bek Krutil.

Čeští Rytíři se utkali také se žákovskými celky slavných klubů z NHL. Postupně zvítězili nad Anaheimem, Coloradem, Dix Hiils Chiefs, New York Islanders a New York Rangers. Podlehli 2:3 ruskému výběru, který nakonec ovládl jejich skupinu AA Elite, a Detroit Red Wings porazil české třináctileté hokejisty 4:0.

"Ty Rusáky jsme mohli porazit taky, kdybychom se nepodělali," prohlásil letňanský Krutil jako zkušený hokejista. Pouze nejlepší tým USA byl opravdu kvalitativně někde jinde než český výběr. "Náš tým byl hodně dobrý jako kolektiv," řekl Krutil.

Nejvíce se samozřejmě kamarádil s Adamcem, spoluhráčem z týmu Letců. "Ale poznal jsem tam hodně dobrých kluků."

Krutil měl možnost poznat potomky slavných hokejistů - třeba Nicka Malíka (syna obránce Marka), Jaroslava Pouzara, jehož otec získal třikrát Stanley Cup, nebo Jána Lašáka. Ten se však nepotatil, nechytá, ale hraje v útoku.

Všichni malí hokejisté z Česka navíc poznali, jak funguje výchova talentů v zahraničí. Může to pomoct jim samotným i jejich rodičům. "Věřím, že pro mnohé mohl být turnaj v Québeku stejně tak motivující a inspirativní jako pro mě se synem před pěti roky. Hlavně s odstupem času to tak snad mnozí vyhodnotí," napsal na svém blogu týmový manažer Pavel Zacha starší.

Krutil si to evidentně uvědomil: "Když na sobě budu makat, můžu se tam dostat."

V zámoří však 12letého usměvavého hocha z letňanského klubu překvapila jedna věc. "Slyšel jsem, že se tam hraje do těla. Ale rozhodčí všechno pískali. Na tvrdou hru jsem si zvykl u osmáků. Jenže když jsem dal hit, tak se hned vylučovalo," postěžoval si.

O na svůj věk silném Krutilovi se píše jako o možná největším talentu mezi stejně starými obránci. "Nevšímám si toho. Když mi někdo řekne, že jsem hrál dobře, odpovím: ´Dobře, děkuju moc´. Ale nezabývám se tím," zůstává v klidu.

Jeho rodiče už plánují, že by mohl v 15 letech odejít do zahraničí. Krutilovi by se rádi vydali stejnou cestou jako Karabáčkovi či Vránovi - oba hráči se totiž z Letňan prosadili v zahraničních soutěžích i v juniorských reprezentacích. Za národní mužstvo by si v budoucnu rád zahrál i Krutil, že? "Určitě jo," souhlasí a zopakuje, že na sobě musí pracovat.

Třeba se jednou stane tak slavným jako jeho hráčský vzor P. K. Subban z Montrealu Canadiens. Nebo si zahraje za svůj vysněný tým Chicago Blackhawks?

Čtěte také

Podcast hokej zblízka