Čtyři Letci reprezentují Prahu na MČR krajů
středa 04. března 2015

Byla legrace, líčí Duchan. S parťáky zažije velké finále

Na konci ledna dokázali čtyři Letci vybojovat bronz - to když reprezentovali pražský výběr na MČR krajů do 15 let. Na přelomu února a března proběhl ten samý šampionát i pro ročníky 2001 a mladší - a už teď je jasné, že další čtyři Letci své předchůdce ještě přebijí. Samuel Duchan, Karel Klikorka, Tadeáš Pinkas a brankář Lukáš Pařík pomohli Praze vyhrát českou skupinu a 10. dubna je čeká velké finále.

Šest zápasů a ztráta jediného bodu s Jihočeským krajem. To je bilance výběru Hlavního města Prahy, jenž ovládl skupinu Západ. Turnaj se od 27. února do 1. března odehrával v Českých Budějovicích, skupina Východ probíhala ve Frýdku-Místku.

"Byla to super zkušenost. Náročný turnaj, skvělá parta a navíc jsme to vyhráli. Jsem hrozně rád, že jsem tam mohl být," říká Samuel Duchan.

S týmem odehrál dohromady šest náročných zápasů. Ve formaci nastupoval se svými letňanskými parťáky. Trenéři prý nechávali formaci volnost, aby využili návyků a sehranosti z klubu.

"Měli jsme k sobě ještě dva kluky z Hvězdy. První zápas jsme se trochu rozehrávali, ale postupně jsme si dokázali vypracovávat šance a mohli dát i nějaký gól," vypráví 13letý útočník. "Ve srovnání s ligou je to celkem rozdíl. Tady už nemůžete nic velkého udělat, musíte rychleji nahrát i vystřelit."

Osud tomu chtěl, aby turnajový systém každý s každým svedl proti sobě první dva týmy tabulky až v posledním utkání. S Jihočeským krajem stačilo Pražanům vybojovat bod a to se jim za remízu 3:3 nakonec i povedlo. Jihočeši tak skončili těsně druzí.

"Vyšlo to krásně až na závěrečný zápas, takže to bylo takové finále. Byl to nejtěžší soupeř, ale i Ústecký kraj měl kvalitní tým."

Naděje Letců si užívala atmosféru i mimo led. "Měli jsme super hotel a o večerech jsme všichni hráli společenské hry. Byla sranda. S hodně hráči jsem se znal už z předchozích výběrů."

Pořádnou motivaci má ale před sebou. Za rok budou české Hry zimní olympiády dětí a mládeže a Duchan by nechtěl ve výběru Prahy znovu chybět. "Tam bych se chtěl strašně moc podívat. Je to pro mě motivace, ale už tenhle turnaj mi dodal sebedůvěru. V sezoně jsem se sice rozjížděl o něco pomaleji, ale teď se na ledě cítím hodně dobře."

O dubnové finále v Jihlavě určitě nepřijde. V něm se Pražané utkají s Moravskoslezským krajem, který vyhrál skupinu Východ. 

"Trenéři nám slíbili, že všichni, kteří byli v týmu, budou nominováni i na finále. Takže si to pořádně užijeme," dodává Letec, jenž si během jarních prázdnin odskočil s rodinou na pár dní do Pece pod Sněžkou.

Konečné pořadí turnaje: 1. Hlavní město Praha, 2. Jihočeský kraj, 3. Plzeňský kraj, 4. Ústecký kraj.
Kompletní výsledky a umístění ZDE.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka