Šestá a osmá třída Letňan měly volno
středa 25. února 2015

Čtvrtáci dali desítku Slavii. Pětka se sedmičkou prohrály

Od jednoho rivala skalp, od druhého dvě porážky. O víkendu malým Letcům přichystal program žákovských soutěží měření s příchutí městských derby. Hráči ze čtvrté třídy doma potupili Slavii výsledkem 10:0. Páťáci po páteční prohře 4:5 v Černošicích podlehli v neděli Spartě 1:4 a 7. třída rovněž prohrála v Holešovicích 2:6. Další dvě kategorie žáků tentokrát k zápasům o body nenastoupily.

Deset branek do sítě oslabené Slavie

Slávisté ze 4. třídy přijeli do letňanské Ice Areny oslabeni o několik nemocných hráčů. Ačkoliv ani domácí Letci nebyli v kompletním složení, složili skoro tři útoky. A na konci se mohli radovat z vysokého triumfu bez obdržené branky. "Bylo to povinné vítězství," řekl asistent trenéra Marek Horáček.

Letňanský potěr si vypracoval náskok 4:0 po dvou třetinách a v té poslední Letci skóre upravili na konečných 10:0. "Slavia nás moc netrápila," uvedl kouč Horáček. Hattrick zaznamenal Adam Vosmík.

Přestože si letňanští čtvrťáci připsali hladkou výhru, nebyl Horáček se vším úplně spokojen. "Beci odpalují puky, místo aby rozehrávali. Přitom Slavia nenapadala, ale oni stejně nedokázali v klidu rozehrát," zlobil se trenér. "Chceme to kluky naučit." 

4. třída: HC Letci - Slavia Praha 10:0 (3:0, 1:0, 6:0)
Branky domácích:
Vosmík 3, Vašíček 2, Horáček 2, Hnízdil 2, Šrámek. Asistence: Horáček 2, Vosmík, Šrámek, Vašíček, Godočkin, Hnízdil, Svoboda.

Smůla v Černošicích, bitva na Spartě

Jediný tým, který během víkendu absolvoval dvě utkání ve třech dnech, byla pátá třída. A hned s mužstvy, s nimiž v žákovské lize soupeří o medailové pozice. Obě utkání Letci ztratili až ve třetích třetinách, což se jim doposud nestávalo, a kvůli tomu možná ztratili šanci na pomyslné stupně vítězů.

"Nedá se nic dělat, jsme tým a před námi ještě čtyři těžká kola," připomíná trenér Jan Zlatohlávek. "Pevně věřím, že je zvládneme a popereme se alespoň o první pětku v tabulce," burcuje.

V pátek v Černošicích sehrála jeho parta duel plný zvratů, ve třetí části však ztratila vedení a brankou 15 vteřin před koncem prohrála 4:5. "Vítězství nás stály dvě nevynucené individuální chyby," použil letňanský kouč tenisovou terminologii.

Po první hrubce obránce soupeř vyrovnal a strhnul momentum utkání na svoji stranu - domácí pak přidali další gól. Když se povedlo vyrovnat i Letcům dvě minuty před koncem a svírali Černošice v jejich třetině, zafungovalo pravidlo "nedáš - dostaneš" těsně před závěrečnou sirénou.

"Byla to pro mě nejbolestivější prohra sezony. Byli jsme lepším týmem, tvořili jsme hru, ale doplatili na chyby," litoval Zlatohlávek. "Věřím, že se z nich všichni hráči poučí a budou dodržovat herní plán po celých šedesát minut. Díky tomu jsme během sezony dělali takový pokrok."

V neděli zavítali malí Letci na led pražské Sparty, jež má v poslední době dlouhou sérii výher a aspiruje na první místo v lize. Domácí nastoupili v nejsilnější možné sestavě doplněné o posily ročníku 2004. Letcům naopak chybělo hned pět hráčů, přesto srdnatě vzdorovali až do půli třetí části.

"Odehráli jsme vynikajících 40 minut proti soupeři, který nás svou kvalitou výrazně převyšoval,"
přiznal Zlatohlávek, podle nějž byl základním kamenem úspěchu v prvních dvou třetinách skvělý brankář Lukáš Malant. "Původně jsem plánoval jiné brankařské obsazení, ale vzhledem k marodce gólmanů nebylo jiné východisko než si vzít brankáře ročníku 2004 ze 6. třídy." Hráči mu udělali radost, že se poučili z pátku a plnili své povinnosti. "Bojovali jako lvi, hráli chytře."

Sparta ale svoji převahu nakonec zúročila. Po brance na konečných 4:1 bylo po zápase. "Měli jsme tam úsek hry, kdy jsme trochu ztratili koncentraci. Ale i na Spartě už byla znát nervozita, jenže svou roli sehrála i únava." Kouč tak připomněl středeční přátelské utkání s Francií. Letci hráli tři náročné zápasy v pěti dnech.

Jednu poznámku si ale neodpustil. Negativní roli podle něj sehrál výkon rozhodčích. "Patřím mezi trenéry, kteří hledají chyby všude jinde než u arbitrů, ale tentokrát si kritiku nemůžu odpustit. Jejich špatný výkon na obě strany vedl k vyostření utkání a odnesl to náš Petr Křišťan." Toho po tvrdém střetu se soupeřem odvezla sanitka do nemocnice s vážným poraněním kolene. "Což nás všechny samozřejmě mrzí daleko více než prohry v obou utkáních. Po Viktoru Štípkovi tak máme mimo hru dalšího elitního útočníka."

5. třída: Černošice - HC Letci 5:4 (1:1, 1:2, 3:1)
Branky hostů:
Uher 3, Blažek. Asistence: Křišťan 2, Šercl, Kalajev.

Sparta Praha - HC Letci 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)
Branka hostů:
Kudrna.

Prohra se Spartou i přes povedený výkon

Také sedmáci se představili proti Spartě. V této sezoně se slavným pražským klubem uhráli doma těsný výsledek 6:7, tentokrát sparťané zvítězili přesvědčivěji 6:2.

Hlavním rozdílem mezi oběma soupeři byl v tom, že zatímco Letňany řešily marodku posílením o pět mladších hráčů, Sparta nasadila pět hokejistů narozených v roce 2001. "Myslel jsem, že prohrajeme víc," přiznal trenér Martin Rousek. "Kluci se s tím poprali dobře."

Kouč Rousek byl z výkonu Letců potěšen: "Bojovali, snažili se. Podali dobrý výkon, jenom škoda pětiminutového výpadku ve druhé třetině, kdy jsme dostali tři góly."

Zbytek sezony si chce se svou sedmičkou užít. "Jdeme do každého zápasu s tím, že nechceme prohrát. Chceme podat co nejlepší výkon a mít co nejlepší pocit ze hry. Někdy je lepší prohrát po dobrém výkonu než hrát špatně a zvítězit," myslí si letňanský trenér.

7. třída: Sparta Praha - HC Letci 6:2 (1:0, 3:0, 2:2)
Branky hostů:
Bespalčenko, Klimo. Asistence: Straka.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka