Letňanský reprezentant se vrátil z šestnáctek
úterý 10. února 2015

Snad se dočkám další pozvánky, doufá Burda po Finsku

Už loni zažil pár reprezentačních srazů, před Vánocemi si poprvé v letošní sezoně řekl o pozvánku na přípravu proti Rusku. A minulý týden s výběrem do 16 let odletěl na turnaj do Finska. Václav Burda, letňanský útočník staršího dorostu, absolvoval s národním týmem venkovní trip vůbec poprvé, ale hned na něm zažil povedenou misi. Nejenže s týmem dvakrát vyhrál, ale udělal dojem i na trenéry.

Sám přiznává: "Začátek sezony jsem neměl ideální, ale postupně jsem se cítil líp a líp." Na turnaji ve Finsku se u něj vzestupná tendence projevila znovu. Burda začal ve čtvrté lajně, pak hrál ve druhé a v posledním utkání se dokonce prokousal až do té první.

"Všichni tam jsou kvalitní hokejisté, ale je znát, když hrajete v elitní formaci. Hlavně tím, jaký dostáváte prostor a že chodíte na přesilovky," vypráví.

Proti sborné vybojoval v rohu puk a připsal si asistenci na rozhodující gól, díky němuž Češi porazili Rusko 2:1. A po předchozí výhře 4:0 nad Finy a prohře 2:9 se Švédy obsadili třetí místo jen vinou horšího skóre. 

"Sešla se tam skvělá parta, všichni do jednoho jsme si to moc užili," říká letňanský reprezentant. Program byl tak náročný, že nezbyl čas ani na prohlídku města Riihimaki, kde se hrálo. "Jen jsme se soustředili na zápasy, tréninky a regeneraci."

Který ze soupeřů mu nejvíce sedl? "Asi Rusko, protože jsem ho znal už z prosince. Se Švédy jsme utrpěli debakl, ale hra neodpovídala výsledku. Spíš jim tam padly tři góly během dvou minut a začali si na nás věřit. Pak už jim vycházelo úplně všechno."

Z akce se vrátil teprve v pondělí, absolvovla i osobní pohovor s triem trenérů v čele s Pavlem Arnoštem. "Říkali mi, že jsem splnil to, co si ode mě představovali," potěšilo ho. "Jestli to bude stačit i na příští pozvánku, v to můžu jen doufat." Šestnáctka by se měla znovu sejít na domácím kempu na konci února, v dubnu ji čeká ještě turnaj v Rusku.

Burda cítí, že mu takovéto reprezentační akce mohou pomoct ve zdravém sebevědomí na klubovém poli. "Na ledě si poslední dobou věřím," přiznává. Od úterka se už znovu připravuje v Letňanech na poslední fázi dorostenecké extraligy. Letci už mají záchranu jistou, ale soutěž chtějí důstojně dohrát.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka