Útočník Linköpingu se ukázal doma
středa 12. listopadu 2014

České připomenutí Jakuba Vrány, na dvacítkách zářil

Jeden z největších českých talentů, který hokejově vyrůstal také v Letňanech, hraje už od svých patnácti let ve švédském Linköpingu. Tu a tam se však ukáže i českým fanouškům, především v reprezentačním týmu. Jako třeba v minulém týdnu v Přerově.

Na Turnaji čtyř pro národní týmy do 20 let byl ve svých osmnácti letech lídrem první formace. A právě ta byla klíčem k úspěchu v podobě druhého místa. Po úvodní prohře se Švédy (3:5) už Češi pouze vítězili. Nejprve porazili Rusy 2:1 a poté Finy 3:2 po prodloužení.

Vrána během turnaje zaznamenal dva góly, na další dva přihrál a znovu prokázal, že právě on je jedním z největších příslibů českého hokeje. "Určitě to byla před mistrovstvím světa dobrá zkouška. Můžeme být spokojeni," řekl pro server hokej.cz Vrána.

Co se mu na výkonu českého týmu líbilo nejvíce? "Tým má dobrý charakter, atmosféra v kabině je výborná," pochvaluje si hráč, kterého získal v letošním draftu NHL tým Washington Capitals. Vybral si ho přitom z celkového 13. místa!

V Přerově si podle vlastních slov nejvíce užil vítězství nad Rusy. "Ten (zápas) byl dobrý, ale i konec zápasu s Finskem byl z naší strany výborný," připomněl Vrána senzační obrat, když Češi v duelu se Suomi nejprve vyrovnali v poslední minutě a poté v prodloužení rozhodli.

Po turnaji se musel rychle vrátit do Švédska, do odvetného utkání osmifinále hokejové Ligy mistrů mezi Linköpingem a pražskou Spartou však v úterý nezasáhl. Mohl tak sledovat pouze z tribuny remízu 2:2, která poslal do čtvrtfinále švédský celek.

Ani to ale zatím nemůže pokazit jeho dojem z rozbíhající se sezony. "Jsem tam spokojený, na ledě dokonce trávím více času než v uplynulé sezoně," chlubí se pražský rodák, který se zase brzy připomene českým fanouškům. Nejpozději na přelomu roku při juniorském MS v Kanadě.

"Je to parádní turnaj, všichni hráči se tam moc těší," nezastírá Jakub Vrána, který není výjimkou.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka