Letci porazili vysoko poslední Olympik
pondělí 27. října 2014

Muži drtili outsidera. Kouč Doutnáč hrál po sedmi letech

Pět výher, skóre 56:14, první místo v tabulce a naposledy další gólová kanonáda. To je bilance letňanského "A" týmu po šesti kolech Pražského přeboru. Muži si naposledy smlsli na posledním mužstvu tabulky a Olympik Praha rozdrtili v poměru 15:3. Střelecky při chuti byl kapitán Jan Mišner, který si připsal pět branek a tři asistence, ale největší pozornost si zasloužil jiný muž - Jan Doutnáč.

Letňanský trenér totiž dostal zajímavý nápad: "Chtěl jsem si s klukama zahrát jedno utkání a hráče z Olympiku znám. Věděl jsem, že to soupeř nebude brát tak, že ho chceme zesměšnit. Prostě to byla ideální příležitost."

A to i z pohledu na tabulku - vedoucí Letce totiž čekal vůbec nejhůře postavený tým. Favorit si na něm smlskl. Byť nepředvedl zcela ideální výkon.

"Kromě toho, že jsem si chtěl po tak dlouhé době zahrát, jsem chtěl taky vidět věci, které ze střídačky nevidím,"
naplánoval si kouč. Co zjistil? "Že když hrajeme proti slabému soupeři, půlka mužstva to chce tahat sama a nedrží se systému, který chceme v sezoně praktikovat," vyčítá.

"Ano, máme kvalitu v rychlosti, ve vedení kotouče, jsme silní ve střelbě. Ale možná nám chybí víc herní chytrosti, na což jsme nejspíš dopatili i před týdnem na Hvězdě," vzpomíná Doutnáč. "V kombinaci vidíme jen jeden krok dopředu, místo abychom viděli dva nebo tři. To není tím, že by se na to vykašlali. Někteří to vidění a předvídání prostě v sobě nemají."

I přes částečnou kritiku si ale sobotní zápas na pozici beka náramně užil. A nezapomněl si dobírat sám sebe. "Jednou jsem vjel do třímetrového ofsajdu. A ve druhém střídání jsem šel na trestnou, rozhodčí mi řekli, že dneska se hraje jiný hokej, než když jsem hrál já," smál se. "Chodil jsem častěji střídat, ale jinak jsem to snad udýchal."

Hráči si ho samozřejmě dobírali. Třeba tím, že se s nimi nepřevlíká v jedné šatně. Po utkání také musel s mužstvem absolvovat tradiční oslavu ve středovém kruhu, které se jinak trenér neúčastní.

"Byl to fajn zážitek. A možná až příliš uvolněný víkend vzhledem k tomu, co jsme na ledě předváděli," zvedá Doutnáč varovně prst. Po svém výkonu si nyní užívá odměny - s rodinou na dovolené v Maďarsku.

HC Letci - Olympik Praha 15:3 (5:2, 4:0, 6:1)
Branky a nahrávky:
1. Mrázek (Horáček), 9. Mišner (Jánský), 11. Horáček (Zima), 12. Bílek, 19. Bílek (Valder), 29. Mišner (Horáček, Valder), 36. Valder (Jánský, Mišner), 38. Chvojka (Valder, Štěpán), 40. Mišner (Bílek, Valder), 43. Kotyra (Mišner), 45. Mišner (Chvojka, Zima), 48. Mišner (Valder, Kotyra), 52. Kotyra (Mišner, Bílek), 53. Valder (Štěpán, Chvojka), 57. Horáček (Mrázek) - 3. Richter (Macháček), 10. Macháček (Richter), 44. Meszároš (TS).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka