Rozhovor s kapitánem staršího dorostu
pátek 24. října 2014

Překvapilo mě, že jsem dostal céčko, vzpomíná Chalupa

Na hrudi nosí kapitánské céčko, přestože je Matěj Chalupa ve starším dorostu teprve prvním rokem. Tento mladý útočník patří k oporám letňanského týmu a nebojí se přemýšlet o play off, byť k němu Letci mají zatím daleko. "Chceme se poprat o první čtyřku tabulky," říká, ale vzápětí dodává, že je stále co zlepšovat. Ovšem v týmu vládne skvělá parta. A na ní chtějí Letňanští v dalším průběhu sezony stavět.

Vašemu mužstvu se na začátku sezony nedávalo příliš šancí, přesto hrajete vyrovnané zápasy. Jaké má tým silné stránky a jaké jsou jeho ambice?
Určitě všichni v týmu víme, že se nám příliš šancí nedávalo, ale postupně jsme se trénink od tréninku zlepšovali a dnes už můžeme hrát s každým soupeřem. Silné stránky tam určitě jsou, v týmu máme šikovné kluky s dobrou střelou a také dobré bruslaře. A v neposlední řadě jsme parta, co táhne za jeden provaz. Ambice jsou takové, že bychom se chtěli porvat o první čtyřku tabulky, která hraje play off.

A naopak slabiny? Trenéři si stěžují, že si zápas vždy necháte na začátku utéct a pak vás stojí hodně sil výsledek dohnat.
Protože málo střílíme a děláme chyby v obraně. Ale já si myslím, že když na tom budeme dále pracovat, tak se to zlepší.

Jak jsi prožíval euforii z utkaní v Plzní a posléze s Chomutovem? Osobně to pro tebe musel být o to větší zážitek, když jsi prvně zmiňovaný zápas rozhodl při samostatných nájezdech.
Ta dvě utkání, které jsme jako tým otočili, jsem si užíval. Pro mě osobně ten první zápas byl větší zážitek, protože jsem mohl rozhodnout, ale důležitější jsou výsledky celého mužstva.

Milan Antoš je bývalý profesionalní hráč, který vám má jistě co nabídnout. Jaký je trenér? A jak vnímáš to, že se můžete učit od někoho, jako je on?
Určitě nám dává spoustu dobrých rad a všichni kluci se ho snaží poslouchat. Já to vnímám stejně jako ostatní. Je super poslouchat rady od bývalého profesionálního hokejisty.

V čem je letošní sezona jiná než ta předchozí?
Rozdíl mezi letošní a loňskou sezonou je jednoznačně o síle, ostatní kluci v jiných klubech jsou na tom silově někde jinde, jsou vyspělejší.

Jak by jsi v této sezoně ohodnotil sám sebe?
Hodnotit sám sebe je vždy těžké, ale myslím si, že tuhle sezonu se mi zatím daří. Cítím se skvěle, při zápasech nemám žádný stres, ale to je tím, že dostávám hodně prostoru a za to musím poděkovat hlavně trenérům.

A jak by ses charakterizoval jako kapitán?
Když mi trenér řekl, že budu kapitán, tak jsem se divil, protože není moc obvyklé, že je o rok mladší kluk kapitánem. Charakterizoval bych se asi tak, že kluky na střídačce povzbudím a hecuju. Ale o rozcvičku, služby a úklid šatny se stará můj asistent Dominik Hůla.

Když už jsme v té kabině, kdo je vlastně největší vtipálek a kdo naopak umí kluky spražit, když se něco nedaří?
Největší vtipálek je asi Jirka Průžek a Martin Pražienka, oba dva každý den vytáhnou nějáký ten vtípek. A naopak, ten kdo nás spraží, je třeba Jirka Horák, Marek Urban nebo brankář Dominik Nahodil.

Je i ve starším dorostu znát výhoda domácího hřiště?
Je. Jsme na naše kluziště zvyklí, a to se pak hraje vždycky lépe. Pomáha to opravdu hodně, když jsem viděl, jak nám proti Chomutovu fandili mladší dorostenci, tak se mi hrálo líp. Je to vždycky příjemné, když vám někdo fandí.

Letňanský dres oblékaš už třetím rokem. Jaká jsou podle tebe největší pozitiva tohoto klubu?
Nejv
ětší pozitiva vidim v dobrém kolektivu trenérů, dále tu máme třeba posilovnu nebo kola na spinning, která se hodí, když je venku zima nebo prší. Celkově je tento klub na velmi vysoké úrovni a já jsem strašně rád, že tu můžu hrát.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka