Páťáci i šesťáci opanovali své turnaje
úterý 26. srpna 2014

Letňanská paráda. Malí Letci si dolétli pro vítězné trofeje

Hokejové týmy letňanských Letců vládly o víkendu žákovským turnajům. Ovládli ho jak páťáci v Brně, tak šesťáci v Ústí nad Labem. Především u mladších z obou týmů jde o obrovský úspěch, vždyť ročníku 2004 se v loňské sezoně příliš nevedlo a na velkém kluzišti se dlouho rozkoukával. "Stále jsme ale nohama na zemi, čeká nás dost práce," nehodlá létat v oblacích nový kouč páté třídy Jan Zlatohlávek.

Tak tohle se povedlo. Ostatně o tom svědčí hned na úvod krátké shrnutí: obě třídy odehrály dohromady deset zápasů, všech deset žáčci vyhráli, inkasovali jen deset branek, soupeřům pak nasázeli 52 gólů. A společný jmenovatel obou úspěchů? Dobré bruslení.

"Řekl bych, že se projevilo náročné soustředění a bylo znát, že jsme soupeře přebruslovali," řekl pro klubový web kouč šesté třídy Martin Uldrich, kterému dělá asistenta Petr Míka. Ten se na ústecký Kropáčkův memoriál vrátil po čtyřiadvaceti letech. V roce 1990 se zde stal nejlepším střelcem turnaje.

"Rozhodl náš výborný pohyb po ledě, byli jsme skutečnými Letci," usmíval se při hodnocení jeho kolega od páťáků Jan Zlatohlávek, který vedl na brněnském turnaji své svěřence s asistentem Ivanem Utěšilem.

Jeho ročník 2004 porazil postupně domácí Warriors, Třebíč, bratislavský Slovan, Jihlavu a na závěr i silné Pardubice.

"Nebyli jsme nejsilnějším týmem na turnaji, ale byli jsme prostě tým. Semkli jsme se, byli důrazní před oběma brankami, hráli agresivně v útočném pásmu, skvěle se vraceli. Třeba proti Pardubicím jsme zápas ubránili a dávali góly z brejků," pustil se do hlubšího hodnocení pyšný kouč.

Zlatohlávka těší skvělá zpětná vazba od svěřenců

Ten si úspěchu váží o to více ještě ze dvou důvodů. Za prvé: letošní pátá třída měla loni velké problémy, v regulérní sezoně vyhrála pouze jedno utkání, s Utěšilem převzali výběr až letos na jaře. A hned kluky v květnu a červnu vyhnali na těžké kondiční soustředění. Na začátku srpna pak naopak na to herní do Litoměřic.

A zde lze hledat druhý důvod úspěchu: "Kluci zaostávali v základních činnostech, zaměřili jsme se proto hlavně na bruslení a důraz před oběma branky. Kluci přesně v těchto aspektech na turnaji vynikali. Je skvělé, když máte takovou zpětnou vazbu, když vidíte, že vaše práce má smysl."

Zlatohlávka kromě jiného potěšil také výkon obrany a brankářů. "Především Lukáš Malant odchytal skvělá utkání. Inkasovali jsme jen šest branek, což je ale samozřejmě zásluha celého týmu. Kluci se skvěle vraceli, blokovali střely," vysvětlil.

Podle jeho slov navíc vlil úspěch letňanským žáčkům do krve spoustu elánu a nadšení. Zda-li jej ale dokáží využít správným směrem, to budou moct dokázat již hodně brzy. V příštím týdnu je čeká kvalitně obsazený turnaji v Karlových Varech. Poté začne soutěžní sezona.

Týmové úspěchy přinesly také individuální ocenění

"Poprvé se hraje žákovská liga, ze které se nepostupuje, ani nesestupuje. Neřešíme, kolikátí bychom chtěli být, hlavně bychom rádi vyhráli, chceme zkoušet hráče na různých postech, dál pracovat na bruslení a individuálních schopnostech, pořád není vše podle naších představ. Jsme na vítězné vlně, ale stále stojíme pevně na zemi," dodal za páťáky Zlatohlávek.

Podobně hodnotil tradiční ústecký turnaj šestých tříd také Uldrich: "Kluci hráli výborně. Nebyl jsem spokojený jen s výkonem proti Spartě, kde jsme výhru utrpěli, a proti Drážďanům. Tam jsem odehráli šíleně první polovinu, kdy jsme se přizpůsobili hře soupeře a nedalo se na to dívat. Po krapet hlasitější domluvě o přestávce se ale podařilo soupeře přehrát. Rád bych klukům poděkoval za přístup i výkon na turnaji."

Letňanští šestáci byli navíc odměněni také individuálními oceněními – Tomáš Václavík se stal nejlepším obráncem turnaje, Bartoloměj Novotný jeho nejlepším hráčem.

Brněnský turnaj pátých tříd

HCM Warrior Brno - HC Letci Letňany 1:5 (0:1, 1:1, 0:3)
Branky: Blažek 2, Křišťan, Uher, Kudrna

HC Letci Letňany - SK Horácká Slavia Třebíč 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky: Křišťan, Sabol, Urban

HC Slovan Bratislava - HC Letci Letňany 0:6 (0:4, 0:0, 0:2)
Branky: Štípek 2x, Blažek 2x, Kadlec, Sabol

HC Letci Letňany - HC Dukla Jihlava 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)
Branky: Štípek, Uher, Havlůj, Kudrna, Blažek

HC Letci Letňany - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky: Křišťan 2

PořadíTým
Body
Skóre
1.
HC Letci Letňany
1521:6
2.
HC Dukla Jihlava11
20:10
3.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice10
19:5
4.SK Horácká Slavia Třebíč
6
12:14
5.HCM Warrior Brno3
7:25
6.HC Slovan Bratislava0
0:19

Ústecký Kropáčkův memoriál šestých tříd

HC Letci Letňany - Sparta Praha 3:2, HC Letci Letňany - HC Slovan Ústí nad Labem 9:1, HC Letci Letňany - Drážďany Eislöwen 8:0, HC Letci Letňany - HC Děčín 5:1, HC Letci Letňany - HC Verva Litvínov 6:0.

  • Nejužitečnější hráč týmu: Bartoloměj Novotný
  • Nejlepší obránce turnaje: Tomáš Václavík

Čtěte také

Podcast hokej zblízka