Letňanští žáci hostí mezinárodní turnaj
čtvrtek 07. srpna 2014

Tenhle tým má velký potenciál, tvrdí kouč šesťáků Míka

Hodili je do vody a ať plavou. Trenéři nastupujících šesťáků se se svými svěřenci nemazlí. V pondělí po volnu absolvovali první trénink a hned v úterý už je čekal první zápas v rámci velkého mezinárodního turnaje Challenge Cup, který se v Letňanech hraje od šest dní. "V sobotu skončíme a v neděli bereme kluky na šestidenní soustředění do Vrchlabí," říká někdejší hráč Petr Míka, asistent hlavního trenéra.

Co je vlastně turnaj Challenge Cup zač?
Je to slušně obsazený turnaj, kde hrají zámořské týmy, Seveřané i Lotyši. Na to, že kluci hrají po dovolené a po jednom tréninku, tak si myslím, že hned na začátku podali slušný výkon. Navíc hráli i proti týmům, které měli starší kluky.

Turnaj probíhá v obou halách. Je znát, že se v jedné hraje už na přemalovaném hřišti?
Ne, za ty dva zápasy vlastně vůbec, a to jsme přitom hráli v obou halách. Ale vážně mi to nepřišlo, kdybyste se nezeptal.

Každopádně co vy na rozšíření útočné třetiny říkáte?
Je menší střední pásmo, je tam více prostoru pro šikovnější hráče, ale myslím, že je to zásadnější pro juniorský a seniorský hokej. Kluky v šesté třídě to ještě příliš neovlivní, teprve se hokej učí hrát.

A co říkáte celkově na vývoj hokeje? Vy jste vlastně ještě zažil i hru s přihrávkou přes dvě čáry...
Je to jako v každém sportu, hráči jsou lépe připravení, lépe se trénuje, je lepší výstroj, kluci jsou skoro celoročně na ledě. Když se člověk podívá na olympijské Nagano, které se nehrálo vlastně tak dávno, a nyní na Soči, tak je to obrovský rozdíl. Je to rychlejší, silovější, tvrdší, ale to je normální vývoj.

A když se vrátíme zpět k šesťákům – jak se vám s týmem pracuje?
Máme za sebou první část letní přípravy, kostra týmu se nezměnila, přišlo pár nových kluků, kteří vypadají slušně. Ten tým má velký potenciál, jsou to šikovní a pracovití kluci, i když pořád bojujeme s morálkou. Porážíme ale Spartu, Slavii, celkově si myslím, že patříme k tomu nejlepšímu v republice, talent v našem týmu je. Jen musíme kluky naučit více se hokeji obětovat, mít k němu ještě lepší vztah. Pak by z nich něco mohlo být.

Mimochodem na morálku si trenéři týmu stěžovali už na jaře. Zlepšilo se to alespoň trochu?
Po dovolené jsme je viděli třikrát, navíc někteří jsou ještě na dovolených, kluci mají nové brusle, novou výstroj... V neděli jedeme do Vrchlabí na soustředění a tam bychom chtěli nastavit všechny mantinely - disciplína při zápase, tréninku, určíme si pravidla, jak si myslíme, že by to mělo fungovat a od toho se budeme chtít odrazit. Je důležité, aby pochopili, co po nich chceme, protože pak budou ještě lepší. Nyní je hodně brzo jejich morálku hodnotit.

Hodně důležitá ale bude taky...
Určitě, ale jak jsem řekl: jsme na začátku, musíme si nastavit pravidla, abychom táhli za jeden provaz. Myslím, že se to pak projeví pozitivně i na jejich výkonech, na tom, že je ta sezona zase o něco posune vpřed, což je ze všeho nejdůležitější.

Jaké další cíle jste si ještě vytyčili?
Rádi bychom měli minimálně stejné výsledky jako loni. Naším největším rivalem je Kolín, který má výborný tým, ale určitě bychom chtěli být i jedničkou v Praze, takže porážet dál Spartu, Slavii, Kobru, Hvězdu... Uvidíme, na co to bude stačit. Chceme být prostě co nejlepší, aby měli kluci ze hry radost a aby se zlepšovali.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka