Extraligové kategorie už trénují denně na ledě
středa 30. července 2014

Pekelně ostrý start. Dorostenecké týmy zahájily přípravu

Doba relativního odpočinku a klidu je u konce. V letňanské Ice Areně opět začínají být pořádně slyšet hlasy malých i velkých Letců. Právě tento týden začala před novou sezonou příprava na ledě pro extraligové týmy mladšího a staršího dorostu. Jako první se v pondělí pustila do pořádně ostrého drilu parta Tomáše Blažka, kádr Milana Antoše pro změnu rozjíždí ostrou fázi přípravy od středy.

Na červenec dostali hráči mladšího dorostu individuální programy, aby se nevypadli z formy. Minulý týden se od středy do soboty pomalu zahřívali během čtyř tréninkových jednotek a od pondělí jedou naplno. Mladší dorostenci doslova potí krev, aby byli připraveni na start nové extraligové sezony. Osm tréninků od pondělí do čtvrtka a páteční přípravný zápas s Jihlavou mluví za vše.

"Dostanou zabrat. Jedeme čtyři dny dvoufázově, v pátek vše završíme utkáním s Jihlavou, budou toho mít plné zuby. Ale to chceme. Chceme vidět, jak umí pracovat v únavě. Ukáže to jejich morálku, jak při velké zátěži zvládat pokyny," přibližuje plánované galeje svých nových svěřenců kouč Tomáš Blažek.

Pardubická ikona strávila na východě Čech celou kariéru, aby se na jaře přes Chrudim dostala až do Prahy. "Je to moje první sezona u kluků. Co od nich budu chtít? Žádné cíle na umístění zatím před ně nestavím," říká mistr extraligy z roku 2005.

"Chci, aby kluci pracovali naplno a vydali ze sebe své maximum. Na co to bude stačit, to se teprve uvidí. Pokud ale budou šlapat na sto procent a během sezony se zlepšovat, budu spokojený, ať skončí v tabulce jakkoliv," dodává na to téma.

Ne ledě zatím s asistentem Martinem Rouskem "bičuje" pět kompletních pětek, včetně několika hráčů, kteří do Letňan přišli dobrovolně ze Slavie. Do konce přípravy se pak bude muset nové trenérské duo, které si prý skvěle lidsky sedlo, rozloučit se třemi až čtyřmi mladíky. Na zkoušení bude prostoru dost, kromě pátečního souboje s Jihlavou čeká na mladší dorost Letňan ještě devět utkání.

Během nich by kromě kondice rád Blažek zapracoval také na partě, aby jeho svěřenci táhli za jeden konec. Jak toho bude chtít dosáhnout, ale zatím neprozradil.

Tajnosti však nedělal kolem toho, jak zařídí, aby při zápase se "svými" Pardubicemi na jejich ledě trefil na správnou střídačku. "Kdybych bloudil, nebo šel na špatnou stranu, tak se o to Rousíno (Rousek - pozn. red.) postará. Každopádně se budu muset naopak já postarat o zvýšenou motivaci jak pro trenéry, tak i pro kluky," rozesmál se na závěr.

Nebudu trpět Kocourkov, tvrdí Antoš

Ve starším dorostu bude možná hned od začátku mnohem vážnější nálada. Trenér Milan Antoš si totiž moc dobře pamatuje červnové zklamání z docházky během suché přípravy. Tu jeho hráči začínali ve třiceti, ale poslední týden se scházela méně než polovina.

"Bylo to pro mě šokující ponaučení," vrátil se k tomu nyní Antoš, který své hráče kritizoval už na startu prázdnin. Proslov v kabině - to je to, čím měl středeční sraz začít. "Hráči v tomhle věku jsou na prahu rozhodnutí, zda chtějí hokej opravdu dělat. A pokud ano, ať počítají s tím, že musí obětovat část svých prázdnin i své pohodlí. Přijdu si jak v Kocourkově, když hráč v sedmnácti nepřijde bez omluvy na trénink," dodává. "Budu vyžadovat, aby to hráči brali opravdu vážně."

I on je plánuje zapřáhnout pěkně zostra. Hned v pátek starší dorost hraje přípravný zápas se Slavií, v dalším týdnu jsou na programu další tři utkání. Celkem Antoš chce sehrát do startu extraligy tucet přípravných duelů.

"Na začátku to bude největší zátěž, abychom si otestovali, jak na tom kdo je. Soutěž začíná 5. září, dva týdny předtím bychom měli najet na sezonní režim," prozradil s tím, že o složení kádru chce mít jasno kolem 11. srpna. Teď má k dispozici pět lajn, v přípravě by na testech měla být i případná posila z Chrudimi. "Dám šanci prosadit se všem, kteří budou na tréninky poctivě chodit."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka