Starší dorost stmeloval partu v Krkonoších
neděle 06. července 2014

Po dobrém soustředění Antoše zklamal přístup mužstva

Momentálně si užívá dovolenou před tím, než od srpna naskočí do ostré přípravy na novou seonu. A protože má starší dorost obměněný kádr, zpestřil si červen třídenním soustředěním v Krkonoších. Zatímco tam se trenérovi Milanu Antošovi přístup hráčů líbil, o celkové docházce některých jmen má úplně jiné představy. Však si na toto téma plánuje vzít řeč. To chce udělat jako jednu z prvních věcí.

Ve stylu metody "cukr a bič" postupuje nový trenér staršího dorostu Milan Antoš během přípravy na nový ročník. "Cukr" už nabídl, teď je na řadě pověstný "bič".

"Na prvním tréninku jsem měl 31 kluků. Na posledním před tím, než jsme jim dali volno, jich bylo jen deset. To je strašný úpadek. A důkaz toho, jak se někteří kluci snaží, či spíše nesnaží,"
kroutil nechápavě hlavou nad přístupem některých svých hráčů.

Antoš před 11 lety vyhrál se Slavií mistrovský titul. Sám moc dobře ví, co je potřeba pro úspěch udělat. Navíc ve věkové kategorii, kde se hráčům láme chleba... Starší dorost má být vlajkovou lodí klubu, rozhodně nechce opakovat minulou sezonu, v níž se jen zázrakem vyhnul baráži, u čehož Antoš v závěru osobně byl. Proto zatím zažívá rozporuplné pocity.

V Normandii, kam na začátku prázdnin odjel s rodinou na dovolenou, tak možná měl o čem přemýšlet. Hrát nejvyšší soutěž bez pořádné přípravy? Moc dobře ví, že to nejde.

"Ale není to problém jen kluků. Je to také o rodičích. Přijde mi, že si někteří myslí, že hrát extraligu, a přitom netrénovat, se zvládne," posteskl si kouč. "Jenže takhle to nefunguje. Je to trošku zarážející..."

Podle něj je třeba, aby si všichni zúčastnění uvědomili, že starší dorost je opravdu výkladní skříní klubu, hlavní věkovou kategorií Letňan. "Je vidět, že se to tu nedělá špatně, když jsme měli letos dva kluky na draftu v elitní padesátce,“ připomíná událost s Jakubem Vránou a Václavem Karabáčkem. "Ti kluci jsou ve věku, kdy mají jen dvě starosti - školu a hokej," dodává na toto téma.

Právě proto na 30. července, kdy se s hráči opět sejde před závěrečnou šestitýdenní částí přípravy, plánuje důrazný proslov, a to i směrem k rodičům. Zároveň chce také přemýšlet o složení kádru pro novou sezonu.

"Sestavu postupně zúžíme na osm beků a třináct útočníků. Bude to ale těžké, protože třeba nyní mám v týmu deset obránců. S několika hráči už jsme se rozešli. Někdy to nebyl problém, protože sem prostě nezapadli. Říct ale klukovi, že končí, když tu vyrostl, bylo pochopitelně daleko těžší," vypráví Antoš.

Ten už zároveň tuší, že se bude muset obejít bez jedné z opor - reprezentačního obránce Martina Starosty. Šestnáctiletý urostlý bek je totiž na odchodu z klubu, i když to zatím sám nepotvrdil. Antoš ale s variantou, že by zůstal, nepočítá. "Má nastartovanou slušnou kariéru, jsem smířený s tím, že tu už nebude."

Na horách hráči ukázali charakter

Zároveň jej ale hodně potěšil třídenní kemp v Krkonoších. "Chtěli jsme tam trochu dohnat tréninkové manko na extraligové kluby, které trénují také dopoledne, což u nás kvůli dojíždění některých hráčů nešlo. Myslím, že se to povedlo, měli jsme tři tréninky denně, ten poslední byl ale už herní," nastínil Antoš, co si s asistentem Janem Zlatohlávkem na svěřence pod vrcholem Sněžky nachystal.

"Musím říct, že mě kluci překvapili tím, jak se chovali mimo led. Nebyl žádný průšvih, což je v tomto věku hodně neobvyklé. Kluci si na nic nestěžovali a na konci byli dokonce smutní, že už jsme se museli vracet. Nejraději by tam ještě zůstali."


Radost jim nezkazilo ani nepříznivé počasí. Jeden den sprchlo, takže tým musel dvakrát neplánovaně do posilovny. "Ale neuškodilo jim to, protože celkově je problém s tím, že dneska jsou kluci fyzicky slabí. Kromě toho běhali do kopců, zvedali břemena, dali si pořádně do těla," pochválil Antoš hráče.

Za pár týdnů už všechny společně čeká mnohem větší dřina. Dřina, která má pomoct vybrat správný kádr do příští sezony a s ním pak vylepšit loňské desáté místo. O nervy s bojem o záchranu už nikdo v klubu nestojí.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka