Mladí Letci potěšili i vedení českého hokeje
pondělí 30. června 2014

Lener: Je to obrovský úspěch, kluci mají šanci se prosadit

Víkendový draft NHL, to je v Česku stále hokejové téma číslo jedna. Je to pochopitelné, už dlouho talentovaní mladíci neslavili takový úspěch jako letos. Prim v tom hráli bývalí Letci Jakub Vrána a Václav Karabáček, kteří byli po osmi letech první dvojicí z jednoho klubu, draftovanou v elitní padesátce výběru talentů. A ocenil to také šéftrenér českého hokeje Slavomír Lener. O čem všem mluvil?

O tom, co mohou Vrána s Karabáčkem zámořské lize nabídnout…
V NHL hledají hráče, kteří umějí nabídnout něco jiného než ostatní. Stačí, aby se odlišovali. Vrána má rychlost, schopnost přejít jeden na jednoho, nečekanou střelou a kličkou umí překvapit soupeře. Pokud na sobě bude pracovat, může se prosadit. Karabáček je považován za toho, který se může prosadit, musí ale hodně zapracovat na bruslení, což může trvat. Šel trochu jinou cestou než ostatní hráči. Začal v Letňanech a šel přes Salzburg do kanadské juniorky. Věřím, že i jeho cesta bude úspěšná.

O šancích Karabáčka díky volbě Buffala, které přestavuje neúspěšný loňský tým…
Šance je, ale aby se mu začalo dařit, tak se musí dařit i klubu a musí mít kvalitní spoluhráče. Jeho přednostmi jsou výborné oči, prostorová orientace, technika hole, dokáže zakončit a navíc je to skvělý kluk do týmu, do party, což je také nesmírně důležité.

O tom, na čem Vrána s Karabáčkem musí ještě zapracovat…
Na fyzické síle, ale to platí obecně u všech mladých kluků. Musí zesílit, zmohutnět, nabrat aktivní svalovou hmotu. To je tvrdá práce. Svaly musí být flexibilní a pružné. Když naberou, tak nesmí zároveň ztratit koordinaci, stabilitu a výbušnost. To je dost umění. Když chtějí přibrat, musí mít kvalitní stravu. Musí rozvíjet dovednosti jako techniku hole, dynamiku s pukem a fyzičku ve velkém objemu.

O šanci prosadit se případně v seniorské reprezentaci…
Jsem hrozně rád, že Vladimír Růžička jenom nemluví, ale opravdu těm klukům šanci dá. On ty kluky aktivně vyhledává. Pokud se někdo prosazuje ve dvacítce, tak má velkou šanci prosadit se v áčku. Růža touhle cestou jde, proto si naplánoval v létě kemp, aby ty kluky poznal.

O tom, co mladíky na kempu čeká…
Individuální cvičení na zdokonalování, otestují se jejich schopnosti, jak dokážou pracovat pod tlakem, jaký mají charakter. Musí přijít výměna generací a v Praze bude muset Vláďa dát určitě šanci hráčům, kteří nejsou mezinárodně ostřílení. Před šampionátem budou muset odehrát 10 zápasů, aby s nimi měl zkušenost. Je jen škoda, že třeba Karabáček už působí v Kanadě, Vránu si ale Růža určitě otestuje, pokud zůstane ve Švédsku.

O celkovém úspěchu českého hokeje na letošním draftu…
Hodně nám pomohl výsledek osmnáctky na juniorském šampionátu. Uspěli jsme díky individualitám jako Mašín, Pastrňák a Vrána. Máme z toho radost, ale nemůžeme být uspokojení, protože okolní země pracují. A nejenom tradiční země, ale třeba Švýcarsko a další.

O tom, kdo má z pětice Vrána, Pastrňák, Mašín, Vaněček, Karabáček největší šanci se v NHL prosadit…
Jsem přesvědčený, že všichni. Týmy si je vybraly s tím, že jim dají šanci. Jsou v klubech, kde se přeje evropským hráčům. Všichni mají šanci se prosadit, dříve nebo později během dvou tří let. Teď musí dozrát a zesílit. Největší šance dávám Vránovi, Pastrňákovi a Mašínovi.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka